FAQ - 9 juni 2022 om 09:00 - door Lies Van Urk - 0 reacties

Heb ik recht op het Zorgbudget voor mensen met een handicap?

Via de zorgkas van je ziekenfonds kun je in aanmerking komen voor het zorgbudget voor mensen met een handicap, ook wel Basisondersteuningsbudget (BOB).

Je zorgkas stuurt je een brief wanneer je recht hebt op het zorgbudget en stort het dan automatisch op je rekening, maar wie heeft er eigenlijk recht op?

Tot 1 januari 2021 kwam je in aanmerking voor dit budget als je tot één van deze groepen behoorde:

1. Je stond op de wachtlijst meerderjarigen met een actieve zorgvraag:

  • in 2014 én 2016.
  • vóór 16 oktober 2017 en je zit in prioriteitengroep 1 of 2.

2. Je stond op de wachtlijst minderjarigen met een actieve zorgvraag op 30 juni 2015 of je stond op deze datum op de wachtlijst en hebt een indicatiestellingsverslag waaruit blijkt dat je in aanmerking komt voor een Persoonlijke-Assistentie Budget.

3. Je handicap is aangetoond (tot 25 jaar) door:

  • een score van minstens 12 punten voor verhoogde kinderbijslag (kinderen tot 21 jaar).
  • een score van minstens 12 punten op de medisch-sociale schaal voor de integratietegemoetkoming (jongvolwassenen van 18 tot en met 25 jaar).

4. Je stapt vrijwillig over van niet-rechtstreeks toegankelijke hulp naar het zorgbudget. Meer informatie vind je hier.

Vanaf 1 januari 2021 geldt een nieuwe regeling. Krijg je al een budget toegekend, dan verandert er niets, maar voor een nieuw toegekend budget gelden de volgende voorwaarden:

  • Kinderen en jongvolwassenen met minstens 12 punten op de schaal voor de zorgtoeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte (of verhoogde kinderbijslag);
  • Personen die beroep doen op niet-rechtstreeks toegankelijke hulp van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, en die vrijwillig overstappen naar een zorgbudget voor mensen met een handicap.

De eerder genoemde voorwaarde van de integratietegemoetkoming is dus niet meer geldig. Lees hier meer over de verschillende voorwaarden. Voldoe je aan de voorwaarden, maar heb je geen brief ontvangen van je zorgkas? Vraag het na bij je zorgkas.

Lees meer over de verschillende zorgbudgetten.

Reacties

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd