Nieuws - 24 november 2022 om 11:42 - door Lies Van Urk - 1 reactie

Zorgbudget voor mensen met een handicap verandert in ondersteuningstoeslag

Het zorgbudget voor mensen met een handicap (vroegere BOB) verdwijnt uit de Vlaamse Sociale Bescherming en wordt  toegevoegd aan het Groeipakket. Lees verder voor meer uitleg.

Via de zorgkas van je ziekenfonds kon je tot nu toe in aanmerking komen voor het zorgbudget voor mensen met een handicap, ook wel Basisondersteuningsbudget (BOB) genoemd. Het gaat om een bedrag van 300 euro per maand.

Vanaf 1 januari 2023 wordt dit zorgbudget toegevoegd aan het Groeipakket en verandert de naam in ondersteuningstoeslag. De ondersteuningstoeslag vervangt dus het huidige zorgbudget voor mensen met een handicap (BOB). Het verdwijnt uit de Vlaamse Sociale Bescherming en gaat in plaats daarvan deel uitmaken van het Groeipakket.

Wie heeft er recht op:

  • Kinderen en jongvolwassenen met minstens 12 punten op de schaal voor de zorgtoeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte (ofwel de verhoogde kinderbijslag);
  • Kinderen en jongeren die niet worden ondersteund door een multifunctioneel centrum (MFC) via niet-rechtstreeks toegankelijke hulp;
  • Kinderen en jongeren die geen Persoonlijke-assistentie Budget krijgen.

De uitbetaler van het Groeipakket bekijkt of je recht hebt en zo ja, wordt de toeslag automatisch toegekend door je uitbetaler Groeipakket.

Vanaf 1 januari 2023 bedraagt de ondersteuningstoeslag 324 euro per maand vanwege de zeer welkome indexering.

Reacties

  1. Johan Van HolderbekeJohan Van Holderbeke Schreef op 28 november 2022 om 19:50:54

    Hoezo... het BOB was oorspronkelijk toch bedoeld voor volwassenen die op de wachtlijsten stonden...? Weet het VAPH/Vlaanderen eigenlijk nog wel wat het wil?

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd