Nieuwsbrief november 2022
nieuwsbrief 28 november 2022

Het einde van het jaar nadert snel, overal verschijnen alweer de kerstbomen en -lichtjes. Ook bij STAN omringen we ons alvast met gezellige decoratie. Hoe vind jij ons 'ijspeertje'? Verderop in de nieuwsbrief lees je hier alles over, want jij kunt ook zo'n ijspeertje bestellen.

STAN ACTUEEL

Federaal Actieplan Handicap

Tijdens de conferentie Federaal Actieplan Handicap op 22 november in Brussel luisterde STAN mee naar de stand van zaken over de voorgenomen 145 maatregelen/acties ter verbetering van de inclusie van personen met een handicap in onze samenleving.

Tussenstand:

  • 48 acties uitgevoerd,
  • 14 deels uitgevoerd,
  • 41 niet en
  • 42 staan nog op de planning.

Cijfers alleen zeggen niet veel, dus de DG Handicap gaf een concreet voorbeeld hoe de bereikbaarheid en toegankelijkheid van hun dienst werd verbeterd. Opvallend daarbij was de aandacht voor de beleving van de gebruiker, wat STAN alleen maar toejuicht. Welke obstakels komt de gebruiker tegen? Wat kan beter? Naar aanleiding daarvan worden bijvoorbeeld de brieven herschreven in duidelijke taal, de website verbeterd en de gebouwen van de regionale centra meer toegankelijk gemaakt.

Zorgbudget voor mensen met een handicap verandert in ondersteuningstoeslag


Het zorgbudget voor mensen met een handicap (vroegere BOB) verdwijnt uit de Vlaamse Sociale Bescherming en wordt toegevoegd aan het Groeipakket.

Lees verder

STAN BELANGENBEHARTIGING

Media toegankelijkheid

De Vlaamse Regering is bezig met een besluit over media toegankelijkheid. De NOOZO adviesraad buigt zich hierover en geeft advies. Het gaat met name over audiodescriptie (de beschrijving van wat er in een film gebeurt) en gesproken ondertitels. Vooral verenigingen voor blinden en slechtzienden geven hun inbreng, maar ook veel mensen met een verstandelijke beperking kunnen de ondertitels niet lezen en voor hen kan gesproken ondersteuning helpend zijn. Belangrijk dus voor STAN om mee te volgen, want er hangen subsidies vast aan dit nieuwe besluit voor vernieuwende projecten in media toegankelijkheid. STAN-bestuurder Johan Decruynaere vertolkt onze stem bij NOOZO.

Parkeerkaart

De parkeerkaart voor personen met een handicap geeft het recht om te parkeren op voorbehouden plaatsen. In plaats van een fysieke controle door een parkeerwacht, maken steeds meer gemeenten gebruik van een scanwagen. Deze kan echter niet zien, dat er een parkeerkaart op het dashboard ligt. Dit zorgt voor onnodige boetes. Een oplossing waar nu naar gekeken wordt, is een digitale parkeerkaart die gekoppeld wordt aan een nummerplaat. Het zou daarbij mogelijk zijn om het parkeerrecht over te zetten naar een andere nummerplaat, want een persoon met een handicap maakt vaak gebruik van meerdere auto’s (van ouder, begeleider, vriend). Verschillende STAN-leden zetten zich in om dit op te volgen, bijvoorbeeld in de stedelijke adviesraad van hun gemeente.

Europese gehandicaptenkaart

Je kent misschien al de Europese gehandicaptenkaart voor cultuur, vrijetijdsbesteding, sport en vervoer? Deze kaart zal nu uitgebreid worden met een breder scala aan diensten. Het is de bedoeling dat personen met een handicap zich makkelijker kunnen bewegen binnen de Europese Unie. Dankzij deze kaart zou bijvoorbeeld de erkenning van personen met een handicap in het ene EU-land ook erkend moeten worden in andere EU-landen. En de EU-parkeerkaart voor personen met een handicap zou hierin opgenomen kunnen worden. Jij kunt je mening en opmerkingen geven over dit initiatief.

STAN WEBINARS

Vandaag! 28 november GiPSo/Stan webinar: Ik heb een aanvraag ingediend voor een PVB en wat nu?


Wat gebeurt er met mijn dossier wanneer ik een aanvraag heb ingediend bij het VAPH voor een Persoonsvolgend Budget?

Lees verder
Webinar GiPSo - VZW zijn, is meer dan statutenwerk!


Voor het oprichten van een vzw heb je statuten nodig, maar waar moeten die aan voldoen en wat moet er allemaal wel en niet in staan?

Lees verder
Starten met je PVB

Zoom vzw organiseert een webinar 'Starten met je PVB' op woensdag 14 december, om 16 u. Dit is met name interessant voor degenen die begin november een Persoonsvolgend Budget (PVB) kregen of wie een brief kreeg voor een half PVB vanaf 1 december. 

Lees verder

STEUN STAN

Haal een glazen 'ijspeertje' in huis (en steun STAN)!

In de kerstboom, in de kerstkrans, onder een stolp als tafeldecoratie of als cadeau... onze artisanale, glazen beertjes brengen warmte en vrolijkheid in huis.

Lees verder

Word lid van STAN en geniet van onze voordelen.

02 897 33 90
hallo@trefpuntstan.be | trefpuntstan.be

   
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid