NIEUWSBRIEF 14 januari

STAN ACTUEEL - Kritiek op afbouw BOB

STAN ENQÛETE - Waar (en hoe) ga ik wonen?

STAN WEBINARS
• 28/01 – Kom meer te weten over tegemoetkomingen
• 11/02 – Collectief wonen: bekende en minder bekende initiatieven
• 25/02 – Alleen gaan wonen, hoe pak ik dat aan?

STAN INFORMEERT
• Vaccinaties in voorzieningen starten in februari
• Correctie van Correctiefase 2
• Lichte stijging van inkomensvervangende tegemoetkoming

STAN NIEUWS(JES)
• STAN Leuven deelt cadeautjes uit
• Wandeltip: stap en scan je talenten

STEUN STAN en doe een gift

STAN ACTUEEL – Felle kritiek op afbouw BOB 

De Vlaamse regering wil het zorgbudget voor personen met een handicap (het vroegere Basisondersteuningsbudget - BOB) vanaf 1 januari 2021 afbouwen. Wie na 1 januari 2021 een integratietegemoetkoming heeft aangevraagd, zal geen zorgbudget meer ontvangen. De maatregel stuit op felle kritiek. De Raad van State leverde een vernietigend advies af  en ook de adviesraad Welzijn, Volksgezondheid, Gezin reageerde negatief. Ook STAN vindt dit onaanvaarbaar: er wordt namelijk nog geen volwaardig alternatief geboden door de regering.  

Minister Beke zegt dat de uiteindelijke bedoeling is om de verschillende zorgbudgetten om te vormen tot een eengemaakt zorgbudget. Daarnaast zal de rechtstreeks toegankelijke hulp uitgebreid worden, zodat er meer hulp op maat geboden kan worden.  Wordt gegarandeeerd vervolgd. Lees meer in het artikel in Knack.  

STAN ENQUÊTE -  Waar ga ik wonen? 

‘Waar ga ik kunnen wonen in de toekomst?’ Dat is een vraag die veel jongeren met een handicap op het einde van hun schoolloopbaan stellen. Ook bij het wegvallen van hun ouders stelt zich die vraag. ‘Ik kan niet zomaar alleen de stad intrekken, maar ik kan ook niet eeuwig bij mijn ouders blijven... Maar…Wat wil ik? Wat durf ik? Wat kan ik?’ Mensen met een handicap en hun gezin liggen er meer dan eens wakker van. 

Trefpunt STAN en GiPSo zouden hier graag bij helpen. Daarom hebben we drie vragen voor jullie en durven we vragen om deze te willen beantwoorden voor ons. Zo kunnen wij verder bouwen aan een infowijzer, webinars (scroll verder voor meer info) en ervaringsverhalen die echt kunnen helpen. Alvast heel erg bedankt! 

STAN WEBINARS

Zolang corona niet is verbannen en we jullie niet in levende lijve kunnen ontmoeten, moeten we ons behelpen met virtuele bijeenkomsten. Sommige mensen vinden dit handig anderen missen het sociale contact. Hoedanook, STAN heeft alweer een aantal interessante webinars in petto:  

Handen_ouder_en_kind.jpeg

• 28/01 Webinar - Tegemoetkomingen

Op onderdag 28 januari geven de sociaal assistenten van Vlaams-Brabant van de DG personen met een handicap (het vroegere Fod) uitleg over de verschillende tegemoetkomingen. Woon je in de provincie dan is dit je kans om kennis te maken met je contactpersoon, maar je bent ook zeker welkom als je in een andere provincie woont. 

Webinar(s) - Hoe wonen?

Op 11 en 25 februari organiseren STAN en GiPSo webinars over collectief en individueel wonen. De sprekers komen uit verschillende hoeken (zoals Pleegzorg, Oikonde en Casa di Mauro) en zullen iets vertellen over de minder bekende initiatieven op woongebied. Laat je zeker inspireren!

• 11/02 Webinar - In groepsverband wonen

Zoals deze mensen van Casa di Mauro

Hier meer info en inschrijven
• 25/2 Webinar - Zelfstandig wonen

Wil je de stap zetten, maar weet je niet goed hoe?

Hier meer info en inschrijven

STAN INFORMEERT

  • Vaccinaties voorzieningen starten in februari

Eind vorige week, kwam dan eindelijke het verlossende persbericht van het VAPH (Vlaams agentschap voor Personen met een Handicap): vanaf februari begint men met het vaccineren van mensen in de collectieve zorginstellingen. Dat is goed nieuws voor onze kwetsbare kinderen en hun verzorgers in de voorzieningen. Het vaccineer-programma van de overheid verloopt sneller dan verwacht en er zijn ook bijkomende vaccins, die al deze maand worden geleverd.  

  • Correctie van correctiefase 2

In 2019 vond correctiefase 2 plaats om de PVB’s (persoonsvolgende budgetten) zo te verdelen dat iedereen kreeg waar hij/zij recht op had volgens de zorgzwaarte. Dit betekende dat het budget voor sommigen daalde, terwijl voor anderen het budget steeg of gelijk bleef. De Vlaams regering keurde nu een besluit goed dat die vermindering niet meer dan 15% mag bedragen. Meer dan 4000 gezinnen krijgen hierdoor iets meer ademruimte. Lees hier meer. 

  • Uitkering personen met een handicap lichtjes omhoog

Het IVT (Inkomensvervangende Tegemoetkoming) moet tegen 2024 met 10% omhoog. In de praktijk betekent dit vanaf deze maand een jaarlijkse stijging van 2,7%. Je hoeft er zelf niets voor te doen, de tegemoetkoming wordt automatisch verhoogd. Lees het na op de website van de DG Personen met een Handicap 

STAN NIEUWS(JES)

• Hartverwarmende ontmoetingen ❤️

STAN-Leuven verraste in de kerstperiode een aantal leden met een voordeurbezoekje èn een cadeautje.

Stan-tassen 

• Wandeltip: Toerke talent 🥾🧦🧣🧤

Tijdens een leuke stadswandeling ontdek je hoe jongeren met een beperking schitteren dankzij hun talenten. Via QR-codes, die je kan inscannen op verschillende stopplaatsen, dagen de jongeren ook jou uit om je talenten te leren kennen.

Er zijn 4 verschillende wandelingen: in Gent, Antwerpen, Leuven en Brugge! Een leuke wandeling om met je bubbel te doen. Je kan de wandelkaart hier downloaden.

STEUN STAN en doe een gift

STAN krijgt geen subsidies, we zijn voor onze werking dus helemaal afhankelijk van onze leden en van giften. Wil jij STAN mee helpen groeien? Vraag je bank om een doorlopende maandelijkse opdracht. Ons rekeningnummer is BE70 0001 1713 9725. Met jou hulp groeien we nog sneller. 

02 897 33 90
hallo@trefpuntstan.be | trefpuntstan.be

   
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid