NIEUWSBRIEF 26 februari

STAN ACTUEEL
• Dagcentra gediscrimineerd bij vaccinatie

STAN INFORMEERT
• Vaccinaties persoonlijke assistenten
• Versoepeling in het onderwijs
• Regels duolegaten veranderen
• Zorgvolmacht ook in buitenland erkend

STAN VRAAGT
• Enquête over woon- en leefkosten in de voorzieningen
• Enquête: waar ga ik wonen in de toekomst?

STAN NIEUWS(JES)
• Week van de vrijwilliger
• Fovig nodigt je uit voor de ledendag

STAN SPEELT
• Ken je wai-not?

STAN ACTUEEL: Dagcentra  gediscrimineerd bij vaccinatie

Dries Fonteyn, coördinator van STAN, schreef een maand geleden al een verontrustende opinie over het discimineren van de dagcentra bij het vaccineren. (lees hier).

Ook STAN-lid Hilde D. maakt zich zorgen. In een mail schrijft ze:

"De beslissing om dan toch niet te vaccineren in de dagcentra met een mobiel team, stuit op zeer veel onbegrip bij de betrokkenen, terwijl de zorgvraag van deze mensen dezelfde is dan diegenen die permanent of deeltijds in een voorziening overnachten. Om maar te zwijgen over de positie van ouders/mantelzorgers als eerstelijnszorgers van deze 7000-tal kwetsbare volwassen ‘zorgenkinderen'. Velen zullen het parcours in het onbekende vaccinatiecentrum niet halen. De communicatie via het VAPH is ronduit verwarrend en ‘klantonvriendelijk’.

Inderdaad minister Beke: je kan geen frieten bakken als er geen patatten zijn! Wie kan minister Beke overtuigen om, áls de ‘nieuwe patatten’ er dan eindelijk zijn, een budget te voorzien om met het frietkraam naar de dagcentra te komen aub?"

Wil je ook reageren? Je ervaring delen? Stuur een mail naar hallo@trefpuntstan.be. We bundelen dan de reacties en ervaringen. Dit kan anoniem. #SamenStan

STAN INFORMEERT

Vaccinaties persoonlijke assistenten

Er is wel goed nieuws voor de persoonlijke assistenten die werken via een arbeidscontract of takenovereenkomst in het kader van een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) of persoonsvolgend budget (PVB). Zij zullen gevaccineerd worden samen met de zorgprofessionals. De persoonlijke assistenten ontvangen een uitnodiging om zich te laten vaccineren in een vaccinatiecentrum.

Versoepeling onderwijs

Een kleine verademing voor het onderwijs. Vanaf 15 maart zullen daguitstapjes opnieuw mogelijk zijn binnen het lager en middelbaar onderwijs. Daarnaast mogen leerlingen uit het buitengewoon secundair onderwijs (richting OV3 en OV4) evenals die uit het deeltijds beroepssecundair onderwijs weer volle dagen naar school gaan vanaf die datum. Lees en beluister het hier.

Regels duolegaten veranderen

Heb je er al aan gedacht om STAN of een ander goed doel in je testament op te nemen via een duolegaat? Let dan goed op. Vanaf 1 juli 2021 veranderen de regels in Vlaanderen voor het nalaten aan goede doelen. Het kan zomaar zijn dat je testament opeens niet meer de uitwerking heeft die je voor ogen hebt. Vraag advies aan je notaris, want het kan soms nodig zijn een nieuw testament op te stellen en/of je wensen anders te verwoorden. Lees er meer over in dit artikel.

 • Zorgvolmacht ook in buitenland erkend

Met een zorgvolmacht kun je op voorhand aangeven wie je goederen mag beheren als je dat zelf niet meer kunt. Sinds 1 januari 2021 is een zorgvolmacht die je in België hebt opgesteld ook in een aantal andere lidstaten van de Europese Unie erkend. Dit scheelt een hoop papierwerk als je bijvoorbeeld na je pensionering naar Frankrijk wilt verhuizen. Meer informatie is te lezen in dit artikel.

 

FotoLiesvanUrk(STAN).jpgHeb je een vraag voor STAN?

Lies van Urk van het kenniscentrum helpt je graag verder. Mail naar lies.vanurk@trefpuntstan.be.

ZOOM helpt

Zoek je hulp bij de besteding van je persoonsvolgend budget (PVB)? Neem dan een kijkje bij onze collega's van ZOOM vzw. 

STAN VRAAGT

Jullie mening telt. Neem daarom deel aan de volgende bevragingen:

STAN ENQUÊTE -  woon- en leefkosten in de voorzieningen

Sinds 1 januari werkt elke vergunde zorgaanbieder met woon-en leefkosten. STAN, ZOOM en Fovig willen hier graag je mening over weten. Is deze omschakeling in jullie voorziening goed verlopen? 

We weten dat het voor veel gebruikers niet eenvoudig is om mindere ervaringen te delen. Niet met je vergunde zorgaanbieder, niet met een gebruikersorganisatie, niet met de overheid. Om die reden gaan we heel omzichtig om met de informatie die je ons via deze bevraging geeft. Resultaten worden anoniem verwerkt. 

STAN-ENQUÊTE:  Waar ga ik wonen?

‘Waar ga ik kunnen wonen in de toekomst?’ Dat is een vraag waar mensen met een handicap en hun gezin meer dan eens wakker van liggen. Trefpunt STAN en GiPSo helpen je graag verder. Daarom hebben we 3 vragen voor jullie. Zo kunnen wij verder bouwen aan een infowijzer, webinars en ervaringsverhalen die echt kunnen helpen.  

STAN NIEUWS(jes)

 • Week van de vrijwilliger

Van 27 februari tot 7 maart 2021 loopt de Week van de Vrijwilliger. STAN dankt al zijn vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor mensen met een verstandelijke handicap, zowel in de 14 lokale groepen van Zuid-West-Vlaanderen tot Antwerpen (contacteer hen hier) als in de vzw in Brussel. Daarom zetten we op de STAN-website onze vrijwilligers in de kijker. Lees hier het (ingekorte) interview met STAN-vrijwilliger Lidi Logiest.

Fovig nodigt je uit

Zaterdag 20 maart vindt de ledendag van Fovig plaats, waar ook STAN-leden van harte welkom zijn. De dag begint om 9:30 en is geheel online te volgen. De rol van het collectief overleg (gebruikersraad) zal centraal staan deze dag. Nemen we die rol voldoende op? Wat belemmert ons? Wie zijn onze bondgenoten daarin? Waar kunnen we allianties smeden? Schrijf je hier in.

STAN SPEELT

Ken je wai-not al? Je kan er spelletjes op spelen, je leert hoe te werken op internet. Een heel gebruiksvriendelijke site op maat van mensen met een verstandelijke beperking.

Klik hier voor de pagina.

STEUN STAN 

STAN krijgt geen subsidies, we zijn voor onze werking dus helemaal afhankelijk van onze leden en van giften. Giften zijn meer dan welkom op het rekeningnummer BE52.0018.9476.9809. Vermeld in de mededeling 'gift + je naam en emailadres', zo kunnen we je een fiscaal attest opsturen. Hartelijk dank.

02 897 33 90
hallo@trefpuntstan.be | trefpuntstan.be

   
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid