NIEUWSBRIEF 1 april

STAN snakt naar de zon!
Schrijf je in voor de groepsreis naar Kreta van 16 tot 23 oktober

STAN informeert
• Wachtlijsten: Minister Beke belooft extra middelen
• Update: coronamaatregelen tijdens de paasvakantie
• Geen opvang voor je kind? Doe een beroep op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht
• Meer flexibiliteit mogelijk voor budgethouders
• Zorgtoeslag voor kinderen met specifieke ondersteuningsbehoefte wordt automatisch doorbetaald

STAN (be-)vraagt
• Hoe ervaren personen met een handicap en hun begeleiders de coronacrisis?
• Enquête over bewindvoering
• NOOZO zoekt mensen voor focusgroep onderwijs

STAN nieuws(jes)
• Kijktip: DisABILITY Film Festival Leuven
• Werelddag autisme op 2 april
• 'Cupido of zo' zoekt nieuwe kandidaten
• De nieuwe Gazette Vedette houdt je uren zoet
• Popster Sting pleit voor inclusieve 'job-ketting'

STAN snakt naar de zon!

Schrijf je in voor de groepsreis naar Kreta van 16 tot 23 oktober

STAN Antwerpen organiseert al een tijdje groepsreizen voor (gezinnen van) personen met een verstandelijke handicap. De laatste twee reizen vielen door de coronacrisis in het water, maar we hebben er goede moed in dat de reis van 16 tot 23 oktober naar Kreta wèl kan doorgaan. De reis staat open voor alle STAN-leden uit alle lokale groepen. 

STAN informeert

Minister Beke belooft extra middelen voor wegwerken van wachtlijsten (maar het is helaas niet genoeg)

De Vlaamse regering zal de volgende jaren versneld geld vrijmaken voor de ondersteuning van personen met een handicap. Een concreet investeringsplan ontbreekt echter.

Welke coronamaatregelen gelden deze paasvakantie?

Kan mijn kind nog op kamp? Welke contacten zijn nog mogelijk? 

Tijdelijke werkoosheid wegens corona

Is het paaskamp van je kind geannuleerd? Dan kun je een aanvraag doen voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door corona. Dit om te vermijden dat een beroep moet worden gedaan op de grootouders voor opvang van de kinderen.

Meer flexibiliteit voor budgethouders

Het persoonlijke-assistentiebudget (PAB) kun je voortaan op meerdere manieren besteden. Je kunt het gebruiken om kortdurende ondersteuning te kopen bij een groenezorg- of ouderinitiatief en je kunt er ambulante en mobiele begeleiding mee vergoeden.

Doorbetaling zorgtoeslag

Ouders van een kind met een handicap die de zorgtoeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte (verhoogde kinderbijslag) ontvangen, kunnen weer wat geruster ademen. Door een tekort aan evaluerend artsen bij het Agentschap Opgroeien was er namelijk een wachtlijst ontstaan voor de tussentijdse beoordelingen die normaal gezien op 6, 12 en 18-jarige leeftijd worden gedaan. Hierdoor kwam de uitbetaling van de zorgtoeslag in het gedrang. Minister Beke  heeft echter beslist dat de uitbetaler van het Groeipakket de zorgtoeslag gewoon door kan blijven betalen en dat ook de afgeleide rechten (bijvoorbeeld sociaal tarief gas en elektriciteit) blijven gelden. Het aantal evaluerend artsen zal ook worden uitgebreid.

Lees hier het persbericht.

 

 

FotoLiesvanUrk(STAN).jpgHeb je een vraag voor STAN?

Lies van Urk van het kenniscentrum helpt je graag verder. Bel naar 02/897 33 91 of mail naar hallo@trefpuntstan.be

STAN (be)vraagt

Hoe beïnvloedt de coronacrisis jouw leven?

Dit is je kans om je stem te laten horen over welke invloed de coronacrisis heeft op jouw leven. De Hoge Gezondheidsraad wil in kaart brengen wat de impact is van de coronacrisis op meer kwetsbare groepen, en in het bijzonder op personen met een verstandelijke handicap en bijkomende problemen op het vlak van geestelijke gezondheid. Neem deel aan de enquête: wat is de invloed van corona op personen met een handicap?

Bevraging bewindvoering

Similes is een organisatie die zich inzet voor de psychisch kwetsbare mensen in onze samenleving. Een thema waar ze veel mee te maken krijgt en waar ze zich hard voor inzet is bewindvoering, iets waar veel ouders van een kind met een handicap ook mee te maken hebben. Om nu een idee te krijgen hoe jij het landschap van bewindvoering ervaart, waar pijnpunten liggen en wat jouw ideale beeld is van een mensgerichte aanpak is er een bevraging opgesteld. Door de vragenlijst in te vullen, geef je Similes zicht op de noden en ervaringen van het werkveld in de geestelijke gezondheidszorg, de gehandicaptensector en de geriatrische sector. Daarbij werk je dan indirect mee aan een nieuw organisatiemodel inzake bewindvoering mét oog voor de sociale context dat zal worden voorgelegd aan de overheid. Het duurt tien minuutjes om deze vragenlijst in te vullen. Graag invullen voor 15 april.

NOOZO zoekt mensen voor focusgroep onderwijs

De Minister van Onderwijs werkt aan een nieuw decreet ter vervanging van het M-decreet. Mogelijk komt hierover een adviesvraag aan NOOZO ('Niet over ons zonder ons'). Om zich daarop voor te bereiden zoekt NOOZO mensen voor de focusgroep onderwijs. 

Interesse? Meld je aan via veronique@noozo.be of bel naar 02/274 00 35.

STAN nieuws(jes)

KIJKTIP: DisABILITY Film Festival Leuven

Van 3 tot 8 mei vindt in Leuven de elfde editie van het DisABILITY Filmfestival plaats. Op het programma staan elf films en documentaires met personen met een handicap

Don't worry he won't go far on foot

in de hoofdrol. STAN is gastheer van één daarvan: 'Don't Worry, He Won't Get Far On Foot' van de Amerikaanse regisseur Gus Van Sant in te leiden. Dit waargebeurde verhaal over cartoonist John Callahan die na een auto-ongeluk verlamd is geraakt en zijn leven terug op de rails probeert te krijgen, is op donderdag 6 mei te zien.

Ben je er graag bij, zorg dan dat je zeker op tijd jouw tickets reserveert. De toegang tot het festival is gratis, maar reservatie is verplicht. Omwille van de Coronacrisis worden de films dit jaar live gestreamd.

wereld autisme dag 

In de KEI-ker

Op 2 april is het Wereld Autisme Dag. De Vlaamse Vereniging Autisme, de Liga Autisme Vlaanderen, Participate, de referentiecentra autisme en Autisme Centraal lanceren in dat kader de campagne KEI voor Autisme. Het doel is om een stimulans geven aan de autismevriendelijkheid in Vlaanderen door autisme en autismevriendelijkheid op een concrete en positieve manier in de keiker, eh… kijker te zetten. Meer weten? Lees hier meer over de keileuke actie.

 

Tweede seizoen 'Cupido of zo'

Wil jij ook graag de liefde tegenkomen, maar staat een beperking of stoornis je daarbij in de weg? Misschien kan Cupido Ofzo je wel helpen bij het vinden van een date die bij jou past. Schrijf je hier in voor het nieuwe seizoen.

 

Gazette Vedette

Onze vrienden van Pasform hebben weer een Gazette Vedette uit, een krant boordevol activiteiten.

Je kan je krant hier downloaden. 

 

download-1.jpg

Geef mensen met Down een volwaardige job

Popster Sting pleit voor een 'job-ketting' in muziekclip.

STEUN STAN 

STAN krijgt geen subsidies, we zijn voor onze werking dus helemaal afhankelijk van onze leden en van giften. Giften zijn meer dan welkom op het rekeningnummer BE52.0018.9476.9809. Vermeld in de mededeling 'gift + je naam en emailadres', zo kunnen we je een fiscaal attest opsturen. Hartelijk dank.

02 897 33 90
hallo@trefpuntstan.be | trefpuntstan.be

   
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid