NIEUWSBRIEF 02 juli 2021

STAN informeert
• Minister belooft meer middelen en kortere wachtlijsten: wie komt in aanmerking?
• Corona: welke versoepelingen voor personen met een handicap gaan deze maand in?
• Inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT) met 2% omhoog

STAN inspireert: maak kennis met Tobe Schoenmakers, enthousiaste vrijwilliger bij STAN Midden-Brabant-Leuven

STAN nieuw(s)jes
• Zoek je info over (verstandelijke) handicap? Consulteer de STAN-bibliotheek
• Bekijk de activiteiten van je lokale STAN-groep

Op de hoogte blijven van nieuws uit onze sector? Check dan onze nieuwspagina, met updates over wat er de afgelopen maand in de media over de wachtlijsten, het buitengewoon onderwijs, etc. is verschenen.

Wachtlijst wordt een beetje korter… 

Goed nieuws voor de mensen die in prioriteitengroep 1 op de wachtlijst staan. De Vlaamse regering beloofde eerder om extra middelen in te zetten. Wat te verwachten? 

  • Deed je een aanvraag voor een budget op 31.12.2019 of vroeger, dan krijg je het persoonsvolgend budget (PVB) tussen midden juli en eind september 2021 ter beschikking.
  • Aanvragen met een datum van 01.01.2020 tot en met 31.12.2020, krijgen hun budget vanaf eind september 2021. De precieze datum hangt af van het doorlopen van de aanvraagprocedure en het ontvangen van een definitieve toewijzing.
  • Voor aanvragen met een datum vanaf 01.01.2021 waarvoor de aanvraagprocedure is afgerond en waarbij er een beslissing tot toewijzing is, wordt de wachttijd vanaf dan teruggebracht tot 18 maanden. 

Krijg jij binnenkort jouw budget toegekend? Bijstandsorganisatie Zoom vzw helpt jou graag bij de opstart. Zo krijgt iedereen met een nieuwe terbeschikkingstelling het eerste jaar gratis lidmaatschap en gratis bijstand bij het zoeken naar en onderhandelen over de ondersteuning. 

Voor de wachtenden in prioriteitengroep 2 is er helaas nog geen duidelijkheid. Wat hier de mogelijkheden zijn, wordt nog onderzocht. Een deel van de wachtenden in prioriteitengroep 3 zal de komende maanden bevraagd worden door het VAPH. Daarbij wordt onder meer nagegaan of deze groep op de hoogte is van eventuele alternatieve ondersteuningsmogelijkheden die mogelijk al verlichting kunnen bieden.  

Lees hier meer. 

• Versoepelingen vanaf 1 juli 

Vanaf deze maand zijn er meer versoepelingen in de sector voor personen met een handicap: 

  • Gebruikers van een collectieve dag- en/of woonondersteuning zijn niet meer verplicht om onderling afstand te bewaren en een mondmasker te dragen. 
  • De leefgroepen van multifunctionele centra mogen weer samen activiteiten doen. 
  • Op gebied van vervoer mogen alle zitplaatsen (bv. in een bus van de voorziening) weer volledig benut worden. Het is nog wel aanbevolen om mondmaskers te dragen. Lees hier de infonota van het VAPH

• Inkomensvervangende tegemoetkoming stijgt lichtjes

De inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT) wordt vanaf 1 juli met 2% verhoogd. De federale regering besliste eerder al om de laagste sociale uitkeringen te verhogen, om ze meer in lijn te brengen met de armoedegrens. Deze nieuwe aanpassing van 2% komt hier nog bovenop. Als persoon met een handicap hoef je zelf niets te doen, het bedrag van je IVT wordt automatisch verhoogd. Lees hier meer over de aanpassing.  

FotoLiesvanUrk(STAN).jpg

• Vragen of bijkomende info nodig? Lies van Urk, stafmedewerkster van ons kenniscentrum gidst je graag door het labyrint van richtlijnen en nieuwe maatregelen. Stuur een mailtje naar lies.vanurk@trefpuntstan.be of bel 02/897.33.90

Tobe Schoenmakers 1

STAN inspireert

STAN steunt op een sterke ploeg enthousiaste vrijwilligers.Tobe Schoenmakers (24) is een van hen: ‘Ik vind het belangrijk om me in te zetten voor STAN omdat er rond de problematiek van mensen met een beperking nog grote stappen te zetten zijn.’ Lees het interview met Tobe hier.   

STAN nieuws(jes)

Onze bibliotheek is klaar - De dozen zijn eindelijk uitgepakt, onze STAN-bibliotheek is klaar om gebruikt/geconsulteerd te worden. Wil je graag een kijkje komen nemen? Of zoek je een specifiek boek? Stuur dan een mailtje naar hallo@trefpunstan.be met de melding ‘Bib’ en we helpen je graag verder. STAN-leden kunnen de lijst inzien via de website (inloggen vereist). 

STAN bibliotheek

Activiteiten STAN-groepen in september van start

De meeste groepen maken zich klaar om er vanaf september weer helemaal in te vliegen: dansen, zingen, judo en andere sporten. Bekijk de activiteiten bij jou in de buurt hier.

Nog geen lid? Voor € 35 euro per jaar geniet je van talrijke voordelen. 

Volg STAN op Facebook: Vind ons leuk èn volg ons (dat kan door de drie puntjes rechts aan te klikken op ‘volgen’). 

Prettige vakantie! 

STAN wenst iedereen een deugddoende vakantie met èchte ontmoetingen en èchte knuffels. Wij zijn er even tussenuit van 26 tot 30 juli. We blijven telefonisch beschikbaar op het nummer 02 897 33 90.

02 897 33 90
hallo@trefpuntstan.be | trefpuntstan.be

   
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid