NIEUWSBRIEF 13 oktober 2021

STAN informeert
• Personen met Down krijgen derde prik
• Hoe gaat het met het zorginvesteringsplan van minister Beke?
• Schrijf een brief voor meer toegankelijkheid
• Ken je onze lijst met afkortingen al?
• Help de toegang tot zorg voor verstandelijk gehandicapten verbeteren en neem deel aan een studie

STAN webinars
• 14 oktober – Weg van thuis, maar toch een warm huis vinden.
• 28 oktober - Infosessie Centraal Register Bescherming Personen
• 18 november – De overstap maken naar een volwassen leven, hoe doe je dat?

GiPSo vzw zoekt een stafmedewerker: bekijk de vacature

STAN Tienen viert feest samen met
Huis in de Stad, Begeleid Wonen Tienen, Resonans, Pasform-Tievo, Amuze, MOVE!, Maatwerkbedrijven Blankedale en Delta, BLO De Sterretjes, BuSO, Toegankelijk Tienen & tRede... 

Iedereen welkom op zondag 17 oktober 2021 om 14 u in Hangaar 44, Steenbergestraat 44 in Glabbeek. Info: 016/77 84 71 - tienen@trefpuntstan.be

STAN informeert

• Derde prik voor kwetsbare personen

Ook personen met Syndroom van Down worden nu gerekend tot de zogenaamde 'immuungecompromitteerden'. Met andere woorden ook zij behoren tot de meest kwetsbare personen en mogen een extra prik halen. Meer info vind je hier

• Stand van zaken zorginvesteringsplan

Vol ongeduld hebben we uitgezien naar het zorginvesteringsplan van minister Beke waarin duidelijk zou worden hoe de beloofde extra middelen ingezet zouden worden. In het begin van de zomer werd gezegd dat deze extra middelen zouden worden vrijgemaakt om personen met een handicap in prioriteitengroep 1 hun gevraagde budget snel ter beschikking te stellen. Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap geeft de stand van zaken tot nu toe.

• Kruip in je pen voor meer toegankelijkheid

De toegankelijkheid van openbare ruimten in Vlaamse steden en gemeenten kan nog altijd beter. Met een briefschrijfactie vragen we met verschillende organisaties en mensen met een handicap meer toegankelijkheid en betere mobiliteit in Vlaamse steden en gemeenten. Doe mee met onze gezamenlijke actie, kruip in je pen en ga in je eigen stad of gemeente de dialoog aan met het gemeentebestuur. 

Verklarende lijst: afkortingen

shutterstock_1030411708

De afkortingen vliegen je soms om de oren en het is niet altijd meteen duidelijk wat er mee wordt bedoeld. STAN helpt jou, check onze verklarende afkortingenlijst.

Neem deel aan het onderzoek om de toegang tot zorg mee te verbeteren

Ambulance

Ben je mantelzorger of naaste van een persoon met een verstandelijke handicap en begeleid je hem/haar naar medische afspraken of een ziekenhuisbehandeling? Wil je graag je ervaringen daarover delen? Neem dan deel aan het onderzoek. Klik hier voor meer info. Nog vragen? Neem contact op met kce_projects@kce.fgov.be, ter attentie van Céline Ricour et Anja Desomer.

STAN webinars 

STAN blijft inzetten op informatie en vorming, omdat het soms moeilijk is om nog helder te zien in de overdaad van richtlijnen en omdat we de nodige tools willen aanreiken voor de toekomst. Schrijf je in voor (een) van deze (gratis) webinar(s) of infosessie:

• 14 oktober - Weg van thuis, maar toch een warm huis vinden

Veel jongvolwassenen met een handicap vragen zich aan het einde van hun schoolloopbaan af: wat nu?

Lees verder

• 28 oktober - infosessie Centraal Register Bescherming Personen

Op 1 juni lanceerde de overheid het Centraal Register voor Beschermde Personen (CRBP). Dit is een digitaal register waarin je alles rond bewindvoering kunt registreren. STAN wil mensen die hiermee te maken krijgen graag wegwijs maken.

We slaan daarom de handen ineen met Similes (familievereniging geestelijke gezondheid), Gezin en Handicap (organisatie voor gezinnen die met een handicap te maken krijgen) en FOVIG vzw (Federatie Collectief Overleg Personen met een Handicap) om samen een vorming te organiseren over dit nieuwe Centraal Register.

Meer info en inschrijven doe je via deze link

• 18 november - De overstap maken naar een volwassen leven, hoe doe je dat?

Ontdek de DOP-manier (Dienst Ondersteunings Plan) in dit gratis webinar.

Lees verder

Word jij de nieuwe stafmedewerker van GiPSo?

GiPSo is een advies- en coachingsorganisatie die woon- en dagbestedingsinitiatieven voor mensen met een beperking in Vlaanderen ondersteunt. Ouders en netwerken van personen met een beperking die zelf projecten willen opstarten, vinden in GiPSo een partner die hen in alle fasen (ontwerp, opstart, begeleiding, nazorg) van het proces adviseert en coacht.

De organisatie is momenteel op zoek naar een ervaren stafmedewerker/adviseur/coach.

Afbeelding groep kleur kleiner nog lichter

Meer weten? Contacteer: bernadette.rutjes@gipso.be. Neem ook een kijkje op www.gipso.be   

Vragen of bijkomende info nodig?

FotoLiesvanUrk(STAN).jpgLies van Urk, stafmedewerkster van ons kenniscentrum gidst je graag door het labyrint van richtlijnen en nieuwe maatregelen. Stuur een mailtje naar lies.vanurk@trefpuntstan.be of bel 02/897.33.90

02 897 33 90
hallo@trefpuntstan.be | trefpuntstan.be

   
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid