Nieuwsbrief 05 november
STAN Tienen vierde zijn 60ste verjaardag in stijl. Hier zie je Kevin, de peter van STAN, met Evi Serron die als nieuwe voorzitter de fakkel van Leona Cloots overneemt. (foto: Tamara Pepermans)

STAN actueel

Mondmaskers en covid safe ticket


Wat zijn de nieuwe maatregelen voor het gebruik van het mondmasker en het Covid Safe Ticket?

Hier meer info

Psychosociale opvang tijdens de COVID 19 pandemie 

Eén van onze STAN-leden nam deel aan een onderzoek van de Hoge Gezondheidsraad. Hierin werd naar de mening gevraagd van personen met een verstandelijke beperking en geestelijke gezondheidsproblemen, hun mantelzorgers en professionals over de psychosociale opvang tijdens de coronacrisis.

Conclusie is vooral dat de maatregelen niet aangepast waren aan de doelgroep en de toegang tot zorg bijna onmogelijk werd gemaakt. Aanbevelingen zijn dan ook om meer samen te werken, een netwerk op te richten waarbij alle sectoren betrokken zijn en daarnaast meer aandacht voor opleiding en erkenning voor professionals in de gezondheidszorg. De toegang tot geestelijke gezondheidszorg mag nooit worden onderbroken.  Lees hier het hele rapport.

STAN webinar

STAN webinar: De overstap maken naar een volwassen leven, hoe doe je dat?


Ontdek de DOP-manier (Dienst Ondersteunings Plan) in dit gratis webinar.

Lees verder

STAN informeert

Prijs van de arbeid


Goed nieuws voor personen met een handicap die een integratietegemoetkoming ontvangen. Nu is het nog zo dat zij een deel van hun tegemoetkoming kunnen verliezen wanneer zij werken. De regering is van plan om het inkomen uit arbeid en het vervangingsinkomen deels vrij te stellen voor de berekening van de integratietegemoetkoming (prijs van de arbeid). Zodra deze maatregel officieel van kracht is, zal de DG Handicap meer uitleg geven over de toepassing ervan.

Lees verder
Procedure PAB vereenvoudigd


In een nieuw besluit van de Vlaamse Regering wordt de aanvraagprocedure voor het Persoonlijke-Assistentiebudget (PAB) vereenvoudigd. Kort gezegd, komt het erop neer dat je nog maar eenmalig de prioriteitenlijst hoeft in te vullen en dat je deze op ieder moment van het jaar kunt indienen. De Intersectorale Prioriteitencommissie zal de PAB-priorvragen maandelijks beoordelen samen met de aanvragen voor een plek in een multifunctioneel centrum. De nieuwe wetgeving wacht nog op advies van de Raad van State en wordt dan pas definitief. STAN houdt je op de hoogte.

Persoonlijk assistent èn budgethouder zijn. Kan dat?

Stel je wilt als ouder persoonlijk assistent zijn van je zoon met een beperking. Je bent echter ook budgethouder. Mag je deze beide rollen combineren? Aangezien deze vraag leeft onder veel ouders/bewindvoerders geeft het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap een woordje uitleg. De basisprincipes zijn dat iemand nooit tegelijk werkgever en werknemer kan zijn en dat je nooit een overeenkomst kunt sluiten met jezelf. Er zijn echter wel mogelijkheden om bijvoorbeeld te werken via een vrijwilligersorganisatie of een dienst die persoonlijke assistenten tewerkstelt. Lees hier meer over in de infonota. 

Meer weten over het PVB?  

Heb je recent een persoonsvolgend budget (PVB) gekregen en wil je graag meer weten over de mogelijkheden om het te besteden? In de eerste maanden van 2022 organiseert het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap infosessies in jouw buurt. Meer informatie en data vind je op de website van onze collega's van Zoom.

Vragen of bijkomende info nodig?


STAN staat voor je klaar! Lies van Urk, stafmedewerkster van ons kenniscentrum gidst je graag door het labyrint van richtlijnen en nieuwe maatregelen. Bel naar 02/897.33.90 of stuur een mail: lies.vanurk@trefpuntstan.be

STAN opinie

Brief: 'Onze kinderen dreigen de dupe te worden van mensen die zich niet willen laten vaccineren'


STAN geeft als belangenvereniging het woord aan Marc Van Gestel van het Vlaams Netwerk Kritische Ouders die stelt dat vaccinweigeraars niet thuishoren in de zorg.

Lees verder

STAN uit-tip

Fietstochtje maken? Huur een aangepaste fiets


Zin om nog eens een fietstocht te maken, maar je hebt geen aangepaste fiets? Vanaf nu kun je zo’n fiets huren via het deelfietsnetwerk van G-sport Vlaanderen.

Meer info

Vacature

Word jij de nieuwe medewerker van GiPSo?


GiPSo is een advies- en coachingsorganisatie voor mensen met een beperking die zelf willen zorgen voor een aangepaste woon- en dagbesteding. Ouders en netwerken van personen met een beperking die hun eigen projecten willen opstarten, vinden in GiPSo een partner die hen in alle fasen (ontwerp, opstart, begeleiding, nazorg) van het proces ondersteunt.

Voor de verdere uitbouw van onze organisatie zijn wij op zoek naar 1 voltijdse of 2 halftijdse medewerker(s):

Lees verder

Steun STAN

STAN heeft jou nodig


Ria Bruyneel, voorzitter van Trefpunt STAN en moeder van Leen, vertelt waarom uw steun zo belangrijk is.

Lees verder
Word lid van STAN


Word jij, net als Kevin 'de coole', lid van Trefpunt STAN? Onze vzw brengt mensen zoals Kevin met een verstandelijke handicap samen.

Klik hier en word lid

STAN maakt de brug

We gaan er eventjes tussenuit van 11 tot en met 14 november. 

02 897 33 90
hallo@trefpuntstan.be | trefpuntstan.be

   
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid