Nieuwsbrief september 2022
nieuwsbrief 15 september 2022

STAN is er helemaal klaar voor: met info-sessies, webinars, inspiratiemomenten...
Klaar om jullie rechten te verdedigen.
#beterlevenmeteenverstandelijkehandicap

STAN ACTUEEL

William_Boeva

Comedian William Boeva pleit voor een betere beeldvorming mensen met een beperking op tv

Stand-up comedian William Boeva schreef via Facebook een open brief naar de media om de manier waarop mensen met een beperking in beeld worden gebracht kritisch onder de loep te nemen. Hij pleit ervoor televisie te maken met en door mensen met een beperking, zonder dat de beperking ertoe doet, in plaats van hen als knuffelbeer op te voeren. STAN-coördinator Veronique Denhaerinck reageert:

“Programma’s als Down the Road hebben zeker hun waarde, maar waar zijn ze (= mensen met een beperking) binnen de gewone programma’s? Laat hen zien in hun sterktes. Voor mijn zoontje zijn er weinig rolmodellen. Televisie wordt gezien als een afspiegeling van de maatschappij. Wel, wij doen ons best om die maatschappij zo inclusief mogelijk te maken. Dan mag de televisie volgen.”

STAN KOMT NAAR JE TOE

'Brus Bewust': infoavonden voor ouders en brussen


STAN, GiPsO, Magenta en Zojong komen naar je toe. We organiseren zes keer een 'Brus-bewust-avond' of een inspiratiemoment voor ouders van brussen (dat zijn broers en zussen van personen met een handicap) op 6 verschillende locaties.

Lees verder

STAN WEBINARS

STAN webinar: Ik heb hulp nodig, maar wie, wat, waar?


Je bent ouder van een jong kindje dat extra zorg en aandacht nodig heeft als gevolg van een beperking. Je hebt hierbij eigenlijk wel behoefte aan extra hulp en ondersteuning, maar weet niet goed waar te beginnen en waar die te vinden.

Lees verder
STAN/GiPSo webinar: Zorgen voor later – erfenis en handicap


Hoe regel je alles zo dat je kind goed verzorgd achterblijft als je er zelf niet meer bent? STAN en GiPSo nemen je mee in de wereld van het erfrecht.

Lees verder

ZOOM webinar

Wil je meer weten over het opstarten en het gebruiken van een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) en een persoonsvolgend budget (PVB) sluit dan aan bij één van de webinars van ZOOM. De eerstvolgende (PVB) is op woensdag 21 september. Meer informatie vind je hier.

Budgethouders met zelfde ondersteuningsnood krijgen tegen 2027 zelfde budget

STAN BELANGENVERDEDIGING

Samen met OVAM naar asbestvrije zorgvoorzieningen

In heel wat gebouwen in Vlaanderen die vóór 2001 gebouwd zijn komt asbest voor. Ook in onze zorgvoorzieningen. De OVAM zet, samen met STAN en 8 andere koepelorganisaties uit de zorg de schouders onder de versnelde afbouw van asbest in de zorg. We ondersteunen zorgvoorzieningen om hun gebouwen asbestveilig te maken.

Zorgvoorzieningen in Vlaanderen kunnen een beroep doen op ondersteuning van de OVAM om asbest in de gebouwen te inventariseren en hun gebouwen asbestveilig te maken.

Lees meer over de ondersteuning op deze link.

Oproep: deel je ervaring en de prijs van het vervoer van en naar de voorziening

Door de invoering van de woon- en leefkosten in de voorzieningen voor mensen met een handicap en eigenlijk de loskoppeling van mobiliteit bij deze inschaling van de budgetten uit transitie, horen wij hier en daar situaties van hele hoge kosten voor vervoer. 

Bijstandsorganisatie Fovig is daarom gestart met een nieuwe werkgroep rond vervoer die zich richt op het vervoer naar en van de dagbesteding. Bedoeling is de problematiek in kaart te brengen.

Zijn er mensen die de prijzen kennen vanuit thuis of vanuit de voorziening waar de persoon verblijft naar de voorziening voor dagbesteding? Wat betekent de factuur voor het vervoer in jouw situatie?

Ook als je zicht hebt op andere prijzen die gevraagd worden voor het vervoer, dan kan je dit delen met  floris.devloo@fovig.be.

Vervoer

Herfstprik

Nu we de herfst weer ingaan, is (vernieuwde) bescherming tegen het coronavirus geen overbodige luxe. Iedereen ouder dan 18 jaar kan vanaf deze maand een herfstprik krijgen. Informatie voor gebruikers van zorgaanbieders.

Meer info

Word lid van STAN en geniet van onze voordelen.

02 897 33 90
hallo@trefpuntstan.be | trefpuntstan.be

   
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid