NIEUWSBRIEF 02 september 2021

STAN nieuws
• Wat staat in het nieuwe Federaal Actieplan Handicap?
• 21 buitengewone internaten vallen voortaan onder de bevoegdheid van Welzijn

STAN informeert
• Nieuwe look voor e-loket mijnvaph.be

STAN webinars
• 29 september – Wat is een persoonsvolgend budget en hoe vraag je dit aan?
• 14 oktober – Weg van thuis, maar toch een warm huis vinden.
• 18 november – De overstap maken naar een volwassen leven, hoe doe je dat?

STAN opinie
Johan Van Holderbeke van STAN Gent-Eeklo heeft bedenkingen bij de werking van de DOP's

Deze 13 jongeren krijgen eind volgend jaar hun eigen 'HONK' op de Hertogensite in hartje Leuven. Lees meer over dit bijzondere woonproject i.s.m. GiPSo in het nieuwe STAN-magazine dat binnenkort bij de leden van onze vzw in de bus valt.
Ook lid worden? Scroll naar beneden en ontdek de voordelen. #samenSTAN #beterlevenmeteenhandicap
(foto: Amélie Soenen)

STAN Nieuws 

Federaal actieplan handicap 

Minister Karine Lalieux heeft een federaal actieplan handicap voorgesteld. Dit plan kwam tot stand in nauwe samenwerking met alle ministers en staatssecretarissen, ondersteund door belangengroepen die personen met een handicap vertegenwoordigen (zoals de Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap en Unia). 

Het heeft de bedoeling om de obstakels die mensen met een handicap ervaren in hun dagelijks leven geleidelijk aan te doen verdwijnen. “Het is niet aan hen om zich aan te passen aan onze samenleving, maar omgekeerd”, zei Lalieux. Lees hier wat er in het plan staat. 

Volwaardige plek binnen Welzijn voor 21 buitengewone internaten 

21 buitengewone internaten die nu nog onder het beleidsdomein Onderwijs vallen, zullen worden ondergebracht onder Welzijn. Deze internaten krijgen tot nog toe als onderwijsinstellingen namelijk minder middelen dan welzijnsinstellingen die soortgelijke zorg bieden en dat willen ministers Beke en Weyts rechtzetten. Concreet gaat het om het Koninklijk Werk Ibis, het Tehuis voor Bijzondere Jeugdzorg De Rijzende Ster van het Gemeenschapsonderwijs (GO!) en de 19 medisch-pedagogisch instituten (MPIGO’s) van het GO!. Lees hier meer over deze maatregel. 

STAN informeert 

Nieuwe look voor het e-loket mijnvaph.be

Vanaf 2 september ziet het e-loket mijnvaph.be er wat anders uit, omdat men overschakelt op een nieuwe technologie. Inhoudelijk verandert er niets. In deze infonota lees je wat er wel verandert. 

STAN webinars

29 september – Wat is een persoonsvolgend budget en hoe vraag je dit aan? 

Een persoonsvolgend budget (PVB) is een zorgbudget dat je naar eigen inzicht mag besteden voor zorg en ondersteuning van meerderjarige personen met een handicap.

Info en inschrijven
14 oktober - Weg van thuis, maar toch een warm huis vinden

Veel jongvolwassenen met een handicap vragen zich aan het einde van hun schoolloopbaan af: wat nu?

Lees verder
18 november - De overstap maken naar een volwassen leven, hoe doe je dat?

Ontdek de DOP-manier (Dienst Ondersteunings Plan) in dit gratis webinar.

Lees verder

STAN opinie

Johan Van Holderbeke van STAN Gent-Eeklo heeft ernstige bedenkingen bij de plannen van de Vlaamse regering om het opstellen van een ondersteuningsplan (OP) enkel te laten gebeuren door de DOP’s. Lees hier zijn opiniestuk 'Daar roert wat in de DOP-pap'.

Vragen of bijkomende info nodig?

FotoLiesvanUrk(STAN).jpgLies van Urk, stafmedewerkster van ons kenniscentrum gidst je graag door het labyrint van richtlijnen en nieuwe maatregelen. Stuur een mailtje naar lies.vanurk@trefpuntstan.be of bel 02/897.33.90

Word lid van STAN en geniet van deze voordelen: 

  • Interessante webinars herbekijken over uiteenlopende onderwerpen 
  • Wist je dat STAN een uitgebreide bibliotheek heeft waarin je boeken kunt vinden over allerlei thema's die te maken hebben met verstandelijke handicap? STAN-leden kunnen de lijst inzien via de website.
  • STAN kan je in contact brengen met een notaris in jouw provincie. Deze notarissen kennen onze organisatie persoonlijk en weten welke vragen er spelen in gezinnen met kinderen met een verstandelijke handicap. Lees hier meer
02 897 33 90
hallo@trefpuntstan.be | trefpuntstan.be

   
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid