Nieuwsbrief zomer 2023
nieuwsbrief juni 2023

STAN wenst jullie een mooie, zonovergoten zomer toe 🏖🌞

STAN INFORMEERT

Rock voor Specials: kom je gratis hoedje halen op de STAN-stand

Vandaag en morgen is er de 26ste editie van Rock voor Specials in Doornzele (Evergem), hèt pop- en rockfestival voor personen met een verstandelijke beperking en hun begeleiders. Wanneer je dit leest, is het festival met concerten van onder meer Merol, Bazart, Niels Destadsbader, Goose en vele andere leuke bands, al van start gegaan. Ook deze keer zijn onze vrienden van STAN Brugge van de partij met een stand op de Ontspanningsmarkt waar je je nageltjes kan laten lakken, een plaktattoo kan laten zetten of leuke dingen in je haar kan laten doen. Kom zeker langs en... op vertoon van deze bon krijg je een STAN-hoedje (zolang de voorraad strekt).

BON HOEDJE

European Disability Card

Goed nieuws voor de houders van de European Disability Card, de Europese handicapkaart waarmee mensen met een handicap kunnen genieten van voordelen voor cultuur-, sport- of vrijetijdsactiviteiten. Tot nu toe was deze kaart redelijk onbekend: ongeveer 150.000 mensen hebben de nodige stappen gezet om de EDC-kaart te krijgen, en dat terwijl er in België bijna een miljoen mensen met een handicap erkend zijn. Vanaf volgend jaar wordt de kaart automatisch gekoppeld aan de erkenning van een handicap. Wil je je kaart nu al aanvragen? Dat kan via deze link.

European Disability Card

Raad van State roept overheid terug: mensen met een handicap moeten het volledige budget krijgen waarop ze recht hebben.

Personen met een handicap hebben veel assistentie nodig. Nu blijkt dat bij duizenden mensen dit levensnoodzakelijke budget onrechtmatig werd teruggeschroefd. Lees hier het volledige artikel.  

cartoon handicap of beperking

Special Olympics

De Internationale Special Olympics in Berlijn waren een groot succes, een recordaantal Belgische atleten keerden met een medaille terug naar huis. Lees hier het artikel op vrt.nieuws.

Ook onze Stanners gaven tijdens de nationale spelen in Mechelen het beste van zichzelf. De Buitelaars uit Gent, de Juniors uit Antwerpen behaalden allemaal mooie resultaten. De basketploeg van Kevin van den Bossch (foto) behaalde goud. Proficiat aan alle atleten!

kevin van den bossch

Gezocht: brussen die een computerspel willen testen

De makers van het Broedelspel, een computerspel voor kinderen van 6 tot en met 9 jaar oud met een broer of zus met een verstandelijke of visuele beperking, zijn nog op zoek naar jonge testpersonen. Info over het spel vind je via deze link (waar je de flyer kan downloaden) of ga naar de website.

Broedelspel

Studie bevestigt: levensverwachting van mensen met een verstandelijke beperking is lager dan die van de algemene bevolking

Uit een studie van het Radboud University Medical Center in Nijmegen The Lancet blijkt dat maar liefst 4 keer meer mensen met een verstandelijke beperking stierven tijdens de COVID-19-pandemie. De onderzoekers zagen ook dat sterfte door kanker, neurologische aandoeningen en door externe oorzaken (zoals een val) sterker waren toegenomen tijdens de coronacrisis. Dit is een aanwijzing dat de bestaande gezondheidsverschillen tussen mensen met en zonder een verstandelijke beperking tijdens de pandemie verder zijn vergroot. Op basis van de studie concluderen de onderzoekers dat er meer aandacht moet komen voor de kwetsbaarheid van mensen met een handicap. Bovendien is er een betere infrastructuur nodig voor de monitoring van risicogroepen in dergelijke crisissituaties. Lees het volledige wetenschappelijke artikel (in het Engels) via deze link. 

cartoon

Plan je een vakantie of uitstapje?

Mogen we je er dan nog even aan herinneren dat je STAN daarmee gratis kan steunen? Lees verder hoe je kan Trooperen.

Lees verder

Word lid van STAN en geniet van onze voordelen.

02 897 33 90
hallo@trefpuntstan.be | trefpuntstan.be

   
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid