NIEUWSBRIEF 18 maart

STAN actueel
Update: Wie wordt wanneer gevaccineerd?

STAN informeert
Vlaamse aanmoedigingspremie voor mantelzorgers

STAN vraagt
• Gezocht: mensen met Downsyndroom voor een onderzoek naar spraakproblemen
• Gezocht: mensen die de nieuwe ‘babbelgids’ voor doktersbezoeken willen uittesten
• Gezocht: mensen met een licht verstandelijke handicap die op het werk worden gediscrimineerd

STAN Antwerpen gaat op reis
Schrijf je in voor de groepsreis naar Kreta van 16 tot 23 oktober

STAN nieuws(jes)
• Zing mee voor de Zorg
• Wereld Downsyndroomdag 21 maart

#steunkousen naar aanleiding van Wereld Downsyndroomdag op 21 maart Foto: vrt.be

STAN actueel

Eind vorige week stuurden we een nieuwsflash uit over de vaccinatie van personen met een handicap in dagcentra. We kregen evenwel vele vragen van mensen voor wie het niet helemaal duidelijk is hoe en wanneer er overgegaan wordt tot intenting tegen het c-virus. Stafmedewerker Lies van Urk volgt alle ontwikkelingen op de voet en zette alles op een rijtje: 

 

FotoLiesvanUrk(STAN).jpgHeb je een vraag voor STAN?

Lies van Urk van het kenniscentrum helpt je graag verder. Bel naar 02/897 33 91 of mail naar hallo@trefpuntstan.be

STAN informeert

Vlaamse aanmoedigingspremie voor mantelzorgers

Woon en werk je in Vlaanderen en neem je mantelzorgverlof? Dan kun je sinds 5 maart een extra premie krijgen bovenop je uitkering van de RVA. Deze extra aanmoedigingspremie geldt voor werknemers uit de privé-sector of de socialprofitsector (dus wie werkt in de openbare sector heeft er geen recht op) en wordt toegekend met terugwerkende kracht.

Klik hier voor meer info over deze Vlaamse aanmoedigingspremie.

STAN vraagt

• Gezocht (1): mensen met het syndroom van Down die willen deelnemen aan een studie

Babette Maessen is een doctoraatsstudente die al 3 jaar onderzoek doet naar manieren om de verstaanbaarheid en het stotteren in het bijzonder bij mensen met down te verbeteren. Ze zoekt extra deelnemers voor haar onderzoek. Wil je graag – volledig coronaveilig - deelnemen? Stuur een mailtje naar babette.maessen@kuleuven.be

 

• Gezocht (2): mensen die een ‘babbelgids’ willen testen tijdens een bezoek aan de dokter

Op bezoek gaan bij de huisarts is geen gemakkelijke opdracht, zeker voor wie een verstandelijke beperking heeft. Moeilijke woorden, veel informatie op korte tijd en weinig structuur en visuele ondersteuning... Allemaal zaken die voor verwarring kunnen zorgen, waardoor je belangrijke informatie kan missen.

Het VFG ontwikkelt nu een ‘babbelgids’ of een soort stappenplan die het communiceren met de dokter veel makkelijker moet maken. Het is een visueel hulpmiddel, in de vorm van een folder. Meer info over het project vind je hier. Tips en feedback welkom via o-vl@vfg.be of bel naar 09 333 57 62.

 

Gezocht (3): Mensen die hinder ondervinden van hun beperking op de werkvloer of/en die te maken krijgen met discriminatie

Voor haar masterproef over de invloed van discriminatie op de motivatie bij personen met een lichte verstandelijke beperking is Anne Willemen op zoek naar respondenten voor het invullen van een vragenlijst die je via deze link kan invullen. Meer info: anne.willemen@student.kuleuven.be

STAN reist naar de zon

STAN Antwerpen organiseert traditiegetrouw een aantal groepsreizen naar de zon voor de leden. Die reizen zijn niet kunnen doorgaan wegens de corona-pandemie, maar verhoopt wordt dat de kust – letterlijk – vrij zal zijn vanaf september. En dus worden de voorbereidingen genomen voor een groepsreis naar Kreta van 16 tot 23 oktober. Reisleider van dienst is Jacques Dierckx.

Klik hier voor meer info over de reis.

Inschrijven kan tot 30 april. Nog geen lid van STAN? Klik op onderstaande link.

STAN nieuws(jes)

• ‘Ik hou van u’! Zing mee voor de Zorg

De Week van de Zorg wordt afgesloten met een lied voor alle zorgverleners in de klinieken, in de voorzieningen en – niet te vergeten – alle mantelzorgers thuis. Zet zondagmiddag 21 maart om 12.00 u. ramen en deuren open en zing mee met het bekende liedje van Noordkaap. 

• Trek je #steunkousen aan voor Wereld Downsyndroomdag op zondag

Doe zoals onze STAN-peter Kevin Van den Bosch en trek op zondag twee verschillende kousen aan om aan te geven dat je mensen met Down steunt en hun anders-zijn omhelst.

Trek dus twee verschillende kousen aan (je hoeft niet tot zondag te wachten!), neem een foto en post die op Instagram of Twitter met de hashtag #steunkousen. Je mag de foto’s ook naar de STAN-messenger sturen. We zullen ze dan op de STAN-Facebookpagina en Instagram posten.

Bekijk hier het filmpje van Eén over de #steunkousen actie. En hier vind je de pagina van Down The Road over de actie. 

En tot slot...

lees de artikels over onze inspirerende STAN-vrijwilligers die we publiceerden naar aanleiding van de Week van de Vrijwilliger.

Vrijwilliger Fanny uit Brugge

• Vrijwilliger Lidi uit Deurne

STEUN STAN 

STAN krijgt geen subsidies, we zijn voor onze werking dus helemaal afhankelijk van onze leden en van giften. Giften zijn meer dan welkom op het rekeningnummer BE52.0018.9476.9809. Vermeld in de mededeling 'gift + je naam en emailadres', zo kunnen we je een fiscaal attest opsturen. Hartelijk dank.

02 897 33 90
hallo@trefpuntstan.be | trefpuntstan.be

   
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid