Nieuwsbrief februari 2023
nieuwsbrief 24 februari 2023

Van 25 februari tot en met 4 maart loopt de 'Week van de vrijwilliger'. Onze vereniging, en onze lokale oudergroepen in het bijzonder, draaien op meer dan 1000 vrijwilligers die zich sinds jaar en dag - sommigen al meer dan 40 jaar! - voor een beter leven met een verstandelijke handicap inzetten. Scroll verder voor enkele getuigenissen.
Hartelijk dank aan alle vrijwilligers ❤️❤️❤️

STAN VERNIEUWT HET TEAM

Bernadette Rutjes trekt eind deze maand de deur van de Vooruitgangstraat definitief achter zich dicht. Na een carrière van bijna 2 decennia bij achtereenvolgens Inclusie Vlaanderen, Trefpunt STAN en GiPSo, gaat deze sportieve zestiger op pensioen. Wij wensen Bernadette vele mooie reizen toe!

Enter Bart Vertriest, die in de voetsporen van Bernadette treedt. Bart woont in Oostkamp en is vader van Ward-Jan (29) en Jan-Maarten (26) die autisme heeft met mentale retardatie. Hij ligt mee aan de basis van ouderproject 't Valkennest in Oostkamp en is dus – in zijn hoedanigheid als nieuwe stafmedewerker van GiPSo - zeer goed geplaatst om ouders die zelf een woon- of dagproject willen opstarten, op weg te helpen. Daarnaast werd Bart ook aangezocht als interim-coördinator van Trefpunt STAN.

FrontStafmedewerker kenniscentrum Lies van Urk, ten slotte, ruilde onze vzw in voor een job op de bibliotheek van de theologische faculteit in Amsterdam. We zijn dus op zoek naar een nieuwe kracht. Bekijk – en verspreid – de vacature via deze link.

STAN NIEUWS

Wegwijs in VAPH-financiering van vouchers

Om nieuwe initiatiefnemers en nieuwe directies te ondersteunen, heeft het VAPH een module uitgewerkt om de financiering van vouchers zo eenvoudig mogelijk toe te lichten. Meer info vind je hier

ACTIVITEITEN VAN ONZE STAN-GROEPEN 

STAN Brugge viert Winterfeest

Zaterdag komen we gezellig samen voor een 'Kaas- en bruegelbuffet' in O.C. De Kleine Beer.

Lees verder
STAN Westhoek nodigt je uit voor het Lentefeest

Zin een ontspanningsmiddag vol ambiance? Lees dan verder.

Lees verder
VOS Pajottenland - Take away: bestel je heerlijke spaghettisaus

Een dampend bordje artisanaal gemaakte spaghetti smaakt altijd lekker. En al zeker als het is om het goede doel te spijzen. Bestel tot 18 maart en kom je meeneemsaus op zaterdag 25 maart afhalen in Ons Huis in Dilbeek.

Lees verder

WEEK VAN DE VRIJWILLIGER

Vrijwilligers tegel

Het thema van de Week van de Vrijwilliger 2023 is 'Iedereen wint met vrijwilligerswerk'

STAN dankt alle vrijwilligers die zich dag in dag uit belangenloos inzetten. Zoals onderstaande inspirerende mensen die vertellen* waarom ze vrijwilliger zijn voor STAN: 

'Ik heb het secretariaatswerk altijd als hobby gedaan en ik doe het nog altijd met plezier. 'Iets voor niets doen, maakt je rijk', zeggen ze - Angèle Roets (STAN Gent-Eeklo)

'Ik ben van nature heel beleidsmatig en direct, hier mag ik mijn warmere en menselijker kant inzetten.' - Evi Serron (STAN Tienen)

'Als wij als ouders al geen vrijwilligerswerk doen voor onze kinderen, hoe kunnen we dat dan van derden verlangen? Ikzelf haal veel voldoening uit de vriendschap die je van de gasten krijgt' - Alex Ballieu (STAN Waasland)

'Ik ben op de eerste plaats vrijwilliger voor mijn zoon, maar daarnaast ook voor alle mensen met een beperking. Het is nodig dat er voor de gebruikers wordt opgekomen. Als je daar iets kan realiseren, geeft dat voldoening.' - Johan Decruynaere (STAN Zuid-West-Vlaanderen)

'De vriendschap en de dank­baarheid die je krijgt van de gasten is de mooiste beloning.' - Paule Cottigny (STAN Westhoek)

'Onze kinderen gelukkig zien, maakt ons ook gelukkig'- Lidi Logiest (STAN Antwerpen)

'De dankbaarheid van onze leden is groot en dat is de reden waarom je het doet, je krijgt zoveel terug. Natuurlijk vraagt het ook heel wat energie, daarom is het cruciaal om samen sterk te staan en samen te werken, een band op te bouwen met de (andere) vrijwilligers'- Fanny Meyers (STAN Brugge)

'Het geeft je een enorm voldaan gevoel en je kan iets betekenen voor andere mensen' - Tobe Schoenmakers (STAN Leuven-Midden-Brabant).

'Het opnemen van een dergelijk engagement moet in je genen zitten, geen inspanning mag te veel zijn. Ik wil iedereen die zin heeft en het hart op de juiste plaats heeft, uitnodigen om zich als vrijwilliger kenbaar te maken. Enkel samen kunnen we er iets moois van maken'. - Fabian Dhont - STAN Zuid-Oost-Vlaanderen

(*) deze citaten komen uit de rubriek 'Vrijwilliger in de kijker' in het STAN-magazine. Je kan deze interviews ook online lezen via deze link.

Op 2 maart 2023 organiseert het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk de jaarlijkse studiedag in Gent. Lees hier meer over deze  studiedag.

VOS Pajottenland zoekt een vrijwilliger voor de Tofclub

Woon je in de Vlaamse rand rond Brussel en kun je je 1 zaterdag per maand vrijmaken om mensen met een mentale beperking te helpen?

Lees verder

INCLUSIEFEEST VOOR ALLE STANNERS IN DE HAAN

Welkom op het grote Inclusiefeest

Zaterdag 13 mei organiseert de Lions Club De Haan-Permekeland het grote Inclusiefeest in De Haan met dansen, optredens en een picknick op het strand.

Lees verder

Word lid van STAN en geniet van onze voordelen.

02 897 33 90
hallo@trefpuntstan.be | trefpuntstan.be

   
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid