Nieuwsbrief oktober 2022
nieuwsbrief 19 oktober 2022

STAN-lid Ruben Martens uit Hasselt beleefde spannende en mooie avonturen in Thailand. Lees het interview met hem in het decembernummer van het STAN magazine. (Foto: RV)

STAN ACTUEEL

Maand van de inclusie: naar inclusief onderwijs voor iedereen?

school, onderwijs

Het debat rond inclusief onderwijs is weer losgebarsten sinds de open brief van William Boeva en de Pano-reportage over ‘Het inclusieve onderwijs’. STAN volgt dit debat op de voet en laat verschillende stemmen horen: 

• Via deze link lees je het standpunt van NOOZO. Deze adviesraad handicap formuleerde een aantal aanbevelingen voor minister van onderwijs Ben Weyts (NV-A) inzake het nieuwe Leersteundecreet dat het M-decreet moet vervangen. Die aanbevelingen moeten in de toekomst leiden naar een maximale graad van inclusie.

Johan Decruynaere, voorzitter van STAN Zuid-West-Vlaanderen zetelt namens STAN Trefpunt Verstandelijke Handicap vzw in deze adviesraad en is ook lid van de raad van bestuur van NOOZO. STAN volgt dan ook het standpunt van NOOZO om in de toekomst inclusief onderwijs voor iedereen, ook voor kinderen met bijzondere zorgnoden, mogelijk te maken. Al zijn we er ons van bewust dat de mogelijkheiden van het gewone onderwijs voor sommige kinderen met specifieke zorgnoden te beperkt is. Er is dan ook een overgangsperiode nodig. 

• De directie van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen publiceerde een Open Brief waarin werd opgeroepen om de polarisering een halt toe te roepen. De brief werd ondertekend door tientallen directeurs van evenveel scholen voor buitenwoon onderwijs. 

• Lees ook de opiniestukken van Johan Van Holderbeke, voorzitter STAN Gent-Eeklo en leraar buitengewoon onderwijs, van Leo Van Bellgehem, gepensioneerd leraar en vader van Thijs, 38 jaar die het Syndroom van Down heeft. Beide opinies zijn een vurig pleidooi voor aangepast, bijzonder onderwijs.

• In De Standaard, verscheen dan weer een opiniestuk van Stijn Kerkhofs, teamcoördinator van Ondersteuningsnetwerk West Brabant-Brussel. Kerkhofs stelt daarin onomwonden dat 'het buitengewoon onderwijs in strijd is met de mensenrechten.'

STAN wil graag uw mening horen. Wil je reageren op een van de bovenstaande opinies? Heb je zelf een opinie waarmee je het debat wil verrijken? Andere suggesties of getuigenissen? We horen het graag. Mail naar lies.vanurk@trefpuntstan.be

STAN KOMT NAAR JE TOE

'Brus Bewust': infoavond voor ouders en brussen donderdag in Leuven

STAN, GiPsO, Magenta en Zojong komen naar je toe. We nemen deel aan een 'Brus-bewust-avond' of een inspiratiemoment voor ouders van brussen (dat zijn broers en zussen van personen met een handicap). Na geslaagde edities in Kortrijk en Geel, verwachten we je donderdag 20 oktober in Leuven, op 16 november in Gent en op 24 november in Hasselt.

Lees verder

STAN WEBINARS

Donderdag 27 oktober STAN/GiPSo webinar: Zorgen voor later – erfenis en handicap


Hoe regel je alles zo dat je kind goed verzorgd achterblijft als je er zelf niet meer bent? STAN en GiPSo nemen je mee in de wereld van het erfrecht.

Lees verder
Maandag 28 november GiPSo/Stan webinar: Ik heb een aanvraag ingediend voor een PVB en wat nu?

Wat gebeurt er met mijn dossier wanneer ik een aanvraag heb ingediend bij het VAPH voor een Persoonsvolgend Budget? Op basis waarvan wordt de beslissing genomen of ik in prioriteitengroep 1, 2 of 3 kom en wie neemt die beslissing? Waar kan ik terecht wanneer ik het niet eens ben met die beslissing? 

Lees verder

ACTIVITEITEN VAN ONZE STAN-GROEPEN

Vrijdag 21 oktober - Herfstbal van VOS Pajottenland

Na twee jaar kunnen we weer feesten? Kom je meevieren? Lees dan verder.

Lees verder
Zaterdag 22 oktober - Halloweenparty in Hasselt

Je kan er niet naastkijken: het is herfst. De blaadjes krijgen mooie kleuren en... de pompoenen worden bovengehaald, bewerkt en in de soep gedraaid. Hoog tijd voor een Halloween fuif! 

Lees verder
Zondag 30 oktober - Halloween Party met STAN Brugge

Hartelijk welkom op onze jaarlijkse fuif!

Lees verder

STAN VARIA

KULeuven zoekt gezinnen voor onderzoek naar noden en budget van kinderen met een handicap

Eef Gijbels, Julie Vincken en Wim Van Lancker, onderzoekers aan het Centrum voor Sociologisch Onderzoek van de KULeuven willen via onderzoek de noden en kosten van gezinnen van kinderen met een handicap in kaart brengen.

Lees verder
Gezocht voor masterproef: personen die wachten op hun PVB

Masterstudent (UGent) Lisa Schatteman onderzoekt hoe personen die op de wachtlijst staan voor een persoonsvolgend budget de wachtperiode overbruggen.

Lees verder

Save the date inclusiedag (2)

Zet zaterdag 13 mei met vette letters in je nieuwe aagenda. Dan organiseren we samen met de Lions Club opnieuw een familiedag aan zee. Er zullen optredens en demonstraties zijn en natuurlijk zal er ook gedanst worden. Meer info volgt!

Word lid van STAN en geniet van onze voordelen.

02 897 33 90
hallo@trefpuntstan.be | trefpuntstan.be

   
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid