NIEUWSBRIEF 17 september 2021

STAN informeert
• Dit kan je verwachten van de (digitale) Inclusiedag op 6 oktober
• ZOOM zorgt voor extra ondersteuning

STAN webinars
• 29 september – Wat is een persoonsvolgend budget en hoe vraag je dit aan?
• 14 oktober – Weg van thuis, maar toch een warm huis vinden.
• 28 oktober - Infosessie Centraal Register Bescherming Personen
• 18 november – De overstap maken naar een volwassen leven, hoe doe je dat?

STAN feest: STAN Tienen viert zijn 60ste verjaardag

STAN Tienen blaast 61,5 kaarsjes uit en dat vieren we samen met Kevin Van Den Bosch (foto) de peter van STAN op zondag 17 oktober.
Scroll verder voor info en tickets.

STAN informeert

Inclusiebeurs 6 oktober 

Schermafbeelding 2021-07-02 145415

Tijdens de digitale inclusiebeurs (een organisatie van HOGent en Vlaams Welzijnsverbond) op woensdag 6 oktober 2021 maak je kennis met een breed aanbod aan inclusieve praktijken in Vlaanderen en Brussel. Je ziet, hoort en beleeft er inclusie in al zijn vormen aan de hand van infosessies, workshops en impressies die inclusie in de kijker zetten. STAN en GiPSo zijn online aanwezig en geven een impressie en een workshop. Hier vind je het hele programma op een rijtje.  

Dit kan Zoom voor je doen

Onze collega's van bijstandsorganisatie Zoom organiseren in september en oktober enkele webinars over het opstarten en gebruiken van een Persoons Volgend Budget of Persoonlijke-Assistentie Budget. Je krijgt er alle informatie die je nodig hebt om jouw budget op te starten en het gebruik ervan in goede banen te leiden. Je kan kiezen tussen een namiddag- of een avondsessie in september en oktoberMeer info en inschrijvingen 

Zoom kan je ook helpen met je aanvraag voor het extra PVB-budget dat voorzien is voor ondersteuning in coronatijden (tot 25,5% bovenop je normale budget). Dit extra budget moet aangevraagd worden bij het VAPH (Vlaams Agentschap Personen met een Handicap) met een correct opgemaakt dossier. Zoom doet het werk voor jou: ze onderzoeken de mogelijkheden, geven uitleg en doen de administratie. Ook als je (nog) geen lid bent van Zoom vzw kan je beroep op hen doen. Het lidgeld van € 50 en hun kosten worden dan via het VAPH verrekend. Het netto extra budget kan flink oplopen, tot duizenden euro's. Check hun website voor een Zoom-helper in je regio. Of bel de infolijn: 0468/406 606.

STAN webinars 

STAN blijft inzetten op informatie en vorming, omdat het soms moeilijk is om nog helder te zien in de overdaad van richtlijnen en omdat we de nodige tools willen aanreiken voor de toekomst. Schrijf je in voor (een) van deze (gratis) webinar(s) of infosessie:

• 29 september – Wat is een persoonsvolgend budget en hoe vraag je dit aan?

Een persoonsvolgend budget (PVB) is een zorgbudget dat je naar eigen inzicht mag besteden voor zorg en ondersteuning van meerderjarige personen met een handicap.

Info en inschrijven
• 14 oktober - Weg van thuis, maar toch een warm huis vinden

Veel jongvolwassenen met een handicap vragen zich aan het einde van hun schoolloopbaan af: wat nu?

Lees verder

• 28 oktober - infosessie Centraal Register Bescherming Personen

Op 1 juni lanceerde de overheid het Centraal Register voor Beschermde Personen (CRBP). Dit is een digitaal register waarin je alles rond bewindvoering kunt registreren. STAN wil mensen die hiermee te maken krijgen graag wegwijs maken.

We slaan daarom de handen ineen met Similes (familievereniging geestelijke gezondheid), Gezin en Handicap (organisatie voor gezinnen die met een handicap te maken krijgen) en FOVIG vzw (Federatie Collectief Overleg Personen met een Handicap) om samen een vorming te organiseren over dit nieuwe Centraal Register.

Meer info en inschrijven doe je via deze link

• 18 november - De overstap maken naar een volwassen leven, hoe doe je dat?

Ontdek de DOP-manier (Dienst Ondersteunings Plan) in dit gratis webinar.

Lees verder

Poster oproep V2

Gezocht: proefpersonen om een app te testen

Odisee Hogeschool is op zoek naar mensen met een arbeidsbeperking die een nieuwe app willen testen. Hierop kunnen gebruikers gemakkelijke oefeningen invullen. Zo komen ze te weten waar je goed in bent en wat je graag doet. Na afloop krijg je een persoonlijk rapport met tips over hoe je je job leuker kan maken. De app werd in samenwerking met GTB Vlaanderen, Konekt, Groep Maatwerk, Mentor vzw en iDrops ontwikkeld. 

Interesse om dit te testen? Mail naar charlotte.claes2@odisee.be 

Vragen of bijkomende info nodig?

FotoLiesvanUrk(STAN).jpgLies van Urk, stafmedewerkster van ons kenniscentrum gidst je graag door het labyrint van richtlijnen en nieuwe maatregelen. Stuur een mailtje naar lies.vanurk@trefpuntstan.be of bel 02/897.33.90

STAN Tienen viert zijn jubileum

Wat voorafging: In 1955 kregen de heer en mevrouw Raymond Lauwyck een tweede zoontje, Pierre. Het was een kindje met het syndroom van Down. Voor deze kinderen bestond er toen weinig of geen ondersteuning.

ReneePortray

In Brussel was er een dokter, mevrouw Portray (foto), die daar iets wou aan doen. Ze richtte een vereniging op onder de naam 'Association Nationale pour l’Aide des Enfants Retardés' wat in 1966 de Nationale Vereniging voor Hulp aan Verstandelijk Gehandicapten werd.

In 1960 werd in Tienen een eerste vergadering gehouden. Raymond speelde een baanbrekende rol in het vernieuwde denken in de Tiense gehandicaptenzorg. Vanuit deze vereniging richtte hij een aantal vzw’s op die personen met een handicap ondersteunen in elke fase van hun leven: Huis in de Stad, Begeleid Wonen Tienen, Resonans, Pasform-Tievo, Amuze, MOVE!, Maatwerkbedrijven Blankedale en Delta, BLO De Sterretjes, BuSO, Toegankelijk Tienen & tRede. 

Rewind naar 2020: door corona valt het grote verjaardagsfeest in het water. Maar op zondag 17 oktober 2021 gaan we er dan toch voor. Iedereen van harte welkom vanaf 14 u. Klik op onderstaande knop.

Meer weten over de onstaansgeschiedenis van STAN? Ga dan naar onze website via deze link.

STAN tip: toegankelijke wandel- en fietspaden

weg

Nu het zonnetje nog door de wolken piept, is het fijn om naar buiten te trekken. Op de website van deouders.be vind je leuke tips voor toegankelijke wandel- en fietstochten per provincie.

Word lid van STAN en geniet van deze voordelen: 

  • Interessante webinars herbekijken over uiteenlopende onderwerpen 
  • Wist je dat STAN een uitgebreide bibliotheek heeft waarin je boeken kunt vinden over allerlei thema's die te maken hebben met verstandelijke handicap? STAN-leden kunnen de lijst inzien via de website.
  • STAN kan je in contact brengen met een notaris in jouw provincie. Deze notarissen kennen onze organisatie persoonlijk en weten welke vragen er spelen in gezinnen met kinderen met een verstandelijke handicap. Lees hier meer
02 897 33 90
hallo@trefpuntstan.be | trefpuntstan.be

   
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid