NIEUWSBRIEF 23 DECEMBER

STAN actueel
• NOOZO schrijft brief aan minister Beke over vaccinatiestrategie

STAN opinie
• Is ‘Down the road’ een voorbeeld van inclusieve televisie?

STAN informeert
• Nog even wachten op Covid-19-vaccin
• Woon- en leefkosten anders berekend
• Vind info over het prioritair aanvragen van een PAB
• Puntensysteem bepaalt PVB
• Leeftijd tegemoetkoming verlaagd naar 18 jaar

STAN nieuws(jes)
• Gert-Jan ordent de STAN-bibliotheek voor de Warmste Week
• Speel online spelletjes met Wai-Not

Steun STAN

STAN actueel - Open brief aan minister van Welzijn Beke

NOOZO (kort voor ‘niet over ons, zonder ons’, of de Vlaamse adviesraad handicap waarbij ook STAN is betrokken) doet een oproep om gehandicapten te betrekken bij de vaccinatie- strategie: mensen met een handicap spelen mee in het team van 11 miljoen Belgen. Zij vragen handicap-specifieke aandacht om hun rol volwaardig te kunnen spelen. Iets verder in deze nieuwsbrief lees je de mededeling van het VPAH omtrent vaccinatie. 

STAN opinie - Hoe inclusief is ‘Down the Road’?

Elke zondag zitten we aan het scherm gekluisterd voor een nieuwe aflevering van ‘Down the road’ en leven we mee met de avonturen van Martijn, Pieter, Lisa, Hélène en onze STAN-peter Kevin. Iedereen is het er over eens dat het programma mensen met het syndroom van Down op een positieve manier in beeld brengt.

Sommige ouders zijn echter van mening dat dit beeld niet overeenstemt met de realiteit. Vraag is ook of er niet beter programma’s worden gemaakt waarin ‘downers’ niet als een aparte groep worden gevolgd, maar als volwaardige leden van de samenleving.

Zowel STAN-coördinator Dries Fonteyn als Johan Van Holderbeke, de voorzitter van de groep STAN Gent-Eeklo, schreven er een opiniestuk over.

Ook op onze Facebook-pagina woedt een interessante discussie.

Is 'Down the road' inclusief?

Johan Van Holderbeke, voorzitter van STAN Gent-Eeklo nuanceert.

Lees verder
'Down the road' houdt ons een spiegel voor

We kunnen heel veel leren van mensen met een handicap.

Lees verder

STAN informeert:

• Covid-19-vaccin: nog even geduld oefenen

daniel-schludi

We wachten allemaal met spanning op een vaccin tegen het Covid-19-virus. Dat vaccin zal echter niet meteen voldoende beschikbaar zijn voor iedereen, want het kost tijd om te maken en te verspreiden. Er zijn daarom bepaalde groepen mensen die eerst aan de beurt komen. Op nummer 1 staan de bewoners en het personeel van woonzorgcentra. Hierna komen de andere collectieve voorzieningen aan bod, waaronder degenen in de gehandicaptenzorg. Lees hier de mededeling van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap.

• Woon- en leefkosten worden anders berekend

In het dagelijks leven hebben we allemaal te maken met verschillende kosten: de huur van een woning, kosten voor eten en drinken, kleding en medicatie, etc. Deze kosten heb je ook als je in een voorziening woont. Vroeger betaalde je daarvoor een vaste bijdrage, maar dat verandert. Vanaf 1 januari 2021 stappen alle voorzieningen over op het systeem van woon- en leefkosten. Lees er meer over in dit nieuwsbericht van het VAPH.

• Toekenningsronde PAB

Sta je op de wachtlijst voor een Persoonlijke Assistentie Budget (PAB) en heb je dringend nood aan zo’n budget? Dan kun je nog tot en met 25 januari 2021 de priorchecklist indienen, want in het voorjaar van 2021 zullen er zo’n 100 budgetten uitgedeeld worden in een nieuwe toekenningsronde. De Intersectorale Regionale Prioriteiten Commissie (de IRPC) behandelt alle aanvragen en bepaalt de meest dringende. Neem contact op met je eigen contactpersoon-aanmelder als je een aanvraag wilt indienen. 

• Vrij besteedbaar deel PVB

Als je over een Persoons Volgend Budget beschikt, dan heb je recht op een vrij besteedbaar deel. Vroeger werd de hoogte hiervan bepaald op basis van budget-categorieën, maar vanaf nu gebeurt dat volgens een vast aantal punten. De grens is een jaarbudget van 34,810000 punten. Wie een budget krijgt tot en met 34,810000 punten, heeft recht op een vrij besteedbaar deel van € 1800. Wie een budget heeft gelijk met of hoger dan 34,810001 punten, krijgt een vrij besteedbaar deel van € 3600. Meer informatie vind je hier.

• Minimumleeftijd verlaagd voor tegemoetkoming

In augustus deelden we het bericht, dat de leeftijd voor de aanvraag van een inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT) of integratietegemoetkoming (IT) verlaagd zou worden van 21 naar 18 jaar. Het wachten was op de goedkeuring door de Kamercommissie sociale zaken. Op 9 december was het zover en werd het voorstel goed gekeurd. De praktische uitvoering zal nog wel wat tijd kosten. STAN volgt de ontwikkelingen op de voet en houdt jullie op de hoogte.

STAN nieuws(jes):

• De Warmste Week: maak kennis met onze vrijwilliger Gert-Jan

De Warmste Week

Gert-Jan Vanaken (28) is de enthousiaste vrijwilliger die inging op onze oproep voor de Warmste Week. Nu STAN is verhuisd, wachten dozen vol boeken om uitgepakt en geklasseerd te worden. Gert-Jan die voor zijn studies geneeskunde de specialisatie kinderpsychiatrie koos, maakt een doctoraat over autisme. Hij heeft naar eigen zeggen al een aantal boeken gevonden die hem bij zijn onderzoek kunnen helpen. En zo zijn we allemaal tevreden!

• Ken je de spelletjes-site WAI-NOT al?

Ook zo moe om altijd binnen te moeten zitten en slaat de verveling toe? Op deze site speel je  leuke spelletjes die per thema zijn onderverdeeld.

Payconiq.jpeg

Help STAN groeien en doe een gift

We danken de gulle schenkers die reageerden op onze brief waarin we vroegen om een gift.

Wil jij STAN ook mee helpen groeien? Dat kan met een eenmalige gift - giften zijn fiscaal aftrekbaar vanaf € 40. In deze coronatijden is je gift bovendien voor 60% fiscaal aftrekbaar. Voor een gift van € 100 betaal je slechts € 40 euro. Deze gunstige fiscale regeling geldt - voorlopig - alleen voor 2020.

Je kan ons ook steunen met een doorlopende maandelijkse opdracht. Met vaste inkomsten groeien we nog sneller. 

STAN gaat er even tussenuit. We zijn weer bereikbaar vanaf maandag 4 januari. We wensen iedereen fijne en veilige feesten en tot in 2021!

02 897 33 90
hallo@trefpuntstan.be | trefpuntstan.be

   
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid