Nieuwsbrief 25 november

• 648 mensen in beroep tegen Correctiefase 2
• Neem deel aan het STAN-webinar ‘Zorgtoeslag binnen het Groeipakket’
• Leer meer over het collectief overleg in coronatijden
• Vind info over het recht op pleegzorg voor volwassenen
• Nieuw boek van Dirk De Wachter pleit voor meer ‘insluiting en kwetsbaarheid’
• En ten slotte: nieuws van het VAPH

648 beroepsprocedures tegen Correctiefase 2

In 2019 vond Correctiefase 2 plaats die personen met dezelfde zorgzwaarte ook dezelfde budgetten moest geven. Dit betekende simpel gezegd dat een deel van die budgetten steeg, een deel daalde en een deel mensen zag hun persoonsvolgend budget (PVB) omgezet worden in rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH).

Personen met een handicap met een PVB kregen een brief in de bus waarin werd meegedeeld welke invloed die correctiefase 2 op hun budget zou hebben. Wie zo’n brief kreeg en het niet eens was met de beslissing had 3 maanden de tijd om hiertegen in beroep te gaan bij de arbeidsrechtbank.

Maar liefst 648 mensen gaven hieraan gehoor, waaronder Johan Decruynaere (lid van de Raad van Bestuur van STAN) die over dit onderwerp een open brief schreef, die we hier graag delen. 

Meer weten over de zorgtoeslag binnen het groeipakket? 

Het volgende STAN-webinar vindt plaats op donderdag 3 december om 19u30. Je komt alles te weten over de Zorgtoeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte binnen het Groeipakket (dat is de nieuwe naam voor kinderbijslag).

Schrijf je in en deel deze informatie ook zeker met mensen in je omgeving voor wie het interessant kan zijn. 

Webinar: collectief overleg in coronacrisis

Ben je lid van een collectief overleg (gebruikersraad)? FOVIG organiseert samen met Gezin en Handicap een voor jou interessant webinar op maandag 7 december om 19u.

Je krijgt info over de rol die het collectief overleg speelt in deze coronacrisis. Daarnaast ook een woordje uitleg over de algemene taken van het Collectief Overleg bij vergunde zorgaanbieders. 

Inschrijven kan hier via deze link.

Recht op ondersteuning door pleegzorg

Zorg jij thuis voor een volwassen familielid of kennis met een handicap? Dan kun je recht hebben op ondersteuning en begeleiding door pleegzorg.

Een begeleid(st)er komt dan regelmatig bij jullie thuis op bezoek, helpt met vragen over sociale administratie, dagbesteding, vrije tijd of hulpverlening vanuit thuiszorgdiensten. En je ontvangt maandelijks een financiële vergoeding. 

Op de STAN-site vind je meer informatie, onder het thema ondersteuning via pleegzorg

Goed leven met kwetsbaarheid en beperking

'Er wordt zo vaak gedaan alsof mensen met een beperking iets aparts zijn, maar het zijn mensen met dezelfde belevingen als wij allemaal.' - Dirk de Wachter 

In het boek ‘Goed leven met kwetsbaarheid en beperking’ pleiten Dirk de Wachter en Manu Keirse voor de vermenselijking van de zorg, ofwel meer (mede-)menselijkheid. Ze werpen een unieke blik op kwetsbaarheid en beperking, en de rol in onze wereld. We kunnen zoveel meer voor elkaar betekenen, verbinding zoeken, een liefdevolle blik geven, elkaar niet uitsluiten, maar insluiten. 

Met persoonlijke verhalen van de auteurs, van mensen met een beperking en van hun vrienden, familie- en gezinsleden. 

Beluister hier het gesprek met Dirk De Wachter in ‘De Wereld Vandaag’ op Radio 1.  

Nieuws van het VAPH

- Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap blikt terug op de eerste helft van 2020 en geeft een aantal cijfers over budgetten, zorgaanbieders en hulpmiddelen. Je kan dit verslag hier nalezen.  

 

Zoals je misschien wel weet, wordt er achter de schermen al een tijdje gewerkt aan persoonsvolgende financiering voor minderjarigen. Om de administratieve last te verlagen en om de procedures voor minder- en meerderjarigen gelijkvormig te maken voert het VAPH een aantal wijzigingen door. Op deze infonota lees je hier meer over.

Zet mee je schouders onder onze werking en steun STAN 

STAN ontvangt geen structurele Vlaamse subsidies. We rekenen op honderden vrijwilligers en steungevers zoals jij. Zonder jou staan we nergens. 

Wil jij STAN helpen groeien? Dat kan met een eenmalige gift - giften zijn fiscaal aftrekbaar vanaf € 40. Of beter nog: maak ons blij met een doorlopende maandelijkse opdracht. Met vaste inkomsten groeit STAN sneller. 

Extra argument: dit jaar wordt de belastingvermindering voor giften aan erkende instellingen verhoogd van 45% naar 60%. Dit naar aanleiding van een uitzonderlijke COVID-19 maatregel die namens de overheid is ingevoerd om sociale organisaties opnieuw te helpen opstarten. Een gift van € 100 kost je bijgevolg maar € 40.

Heb je zelf iets te melden? Een nieuwtje? Iets dat op je lever ligt? Een idee? Bel of mail ons op 02 897 33 90 en hallo@trefpunstan.be. Of stuur een berichtje via onze Facebookpagina.

02 897 33 90
hallo@trefpuntstan.be | trefpuntstan.be

   
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid