Nieuwsbrief 11 december

• Op zoek naar een origineel kerstcadeau? Doe een tegel van Special Olympics cadeau
• Studie toont aan dat levenskwaliteit van mensen met een handicap op 6 jaar tijd nauwelijks verbeterd is
• Heb je ervaring met de dienstverlening van het FOD? Laat het ons weten
• Corona en handicap: nieuws van het VAPH
• STAN volgt de recente ontwikkelingen op de voet
• Ouders en handicap: lees de hartverwarmende getuigenis van een moeder met een verstandelijk gehandicapte dochter

Doe een tegel cadeau en help G-sporters

Special Olympics Belgium wil 75 mobiele sportvelden bouwen voor atleten met een verstandelijke handicap. Om die velden te financieren organiseren ze een grote 'tegelverkoop'. Voor € 6,5 koop je 1 tegel. De organisatie hoopt 1 miljoen tegels te kunnen verkopen. Je leest er meer over hier.

Op de foto hierboven zie je Alice Devooght, gezicht van de Special Olympics. Je leest een interview met haar in het nieuwe STAN-Magazine dat binnenkort bij de leden in de bus valt. 

Geen beter leven voor personen met een handicap

“We moeten nog te veel medische dingen zelf bekostigen waardoor we genoodzaakt zijn om met afbetalingsplannen te werken. Het merendeel van de uitkering gaat naar medische niet vergoede kosten. Hierdoor komen we in de armoede terecht en moet ik iedere maand naar de voedselbank gaan. Een uitstapje kan er niet vanaf! Tof leven dat wij hebben! Soms wou ik dat ik er niet meer was!”

"Het ergste is dat ze mijn partner aanspreken in plaats van met mij te praten, het gaat slecht met mijn rug, mijn ruggengraat, mijn benen, maar mijn hersenen werken.” 

Het zijn maar enkele van de talloze reacties die UNIA optekende. Het Centrum voor Gelijke Kansen ondervroeg in 2019 – lang voor er van corona sprake was – 1144 personen met een handicap. Ze konden daarin hun mening geven over 10 grote thema’s. Een jaar later, op de internationale dag voor personen met een handicap, kwamen de resultaten naar buiten en daaruit blijkt dat er in 6 jaar helaas niet veel verbeterd is. Personen met een handicap kunnen onder andere niet wonen waar ze willen en kunnen niet volwaardig deelnemen aan de samenleving. Ze maken zich ook zorgen over het beeld dat de samenleving heeft van hun handicap. Lees er hier meer over.

FOD verbetert zijn dienstverlening

Mensen die een inkomensvervangende- of integratietegemoetkoming willen aanvragen, doen dit bij de ‘Directie-generaal Personen met een Handicap’, in de volksmond ook wel ‘het FOD’ of ‘de Zwarte Zusters’ genoemd. Veel van jullie hebben al met deze dienst te maken gehad. Afgelopen jaar heeft ze hard gewerkt aan de verbetering van de dienstverlening. Dit kun je nalezen in hun jaarverslag. STAN hoort graag jullie ervaringen met deze dienst. Stuur een berichtje naar lies.vanurk@trefpuntstan.be of bel 02 89 733 91 als je je verhaal wilt delen.

Nieuws van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH)

Samen op stap als leefgroep met meer dan 4 mag

In de algemene coronamaatregelen staat dat je buiten met maximaal 4 personen mag samenkomen. Dit geldt echter niet voor ‘huishoudens’, ofwel personen die onder hetzelfde dak wonen. Een leefgroep van een voorziening is in die zin ook een huishouden en mag zich dus met deze groep naar buiten begeven, ook als dat meer dan 4 personen zijn.

 

Tijdelijke werkloosheid

In deze coronatijden kan een voorziening sluiten of wordt de dienstverlening tijdelijk stopgezet. Daardoor moeten ouders hun kind met een handicap noodgedwongen thuis opvangen. Sommige ouders kunnen dit onmogelijk combineren met hun dagelijkse job en moeten verlof aanvragen. Maar ook die verlofdagen zijn beperkt. Ouders die zich in dergelijke situatie bevinden, kunnen beroep doen op het stelsel van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.

Alle informatie van het VAPH is terug te vinden in deze mededeling aan gebruikers.

Vragen over de nieuwe coronamaatregelen? 

STAN volgt de recente ontwikkelingen op de voet. Op onze website vind je de laatste updates inzake de coronamaatregelen en andere aan (verstandelijke) handicap gelinkte richtlijnen.

Getuigenis: ‘Verschrikkelijk mooi gaat het leven voort’

Caroline uit Brussel heeft een dochter met een verstandelijke handicap. Mathilde heeft een zeldzame chromosoomafwijking en dat heeft invloed op het leven van het hele gezin. Lees het  verhaal van mama Caroline Cotman-Persoons op de website van de Koning Boudewijn Stichting.  Zeker herkenbaar voor veel van onze ouders. Wil je ook je verhaal delen? Stuur dan een mailtje naar nica.broucke@trefpuntstan.be.

Onze deelneming...

STAN verneemt met verdriet het overlijden van Lut Cole, echtgenote van Jan Tusschans, beiden stichters van judoclub De Buitelaars. Onze deelneming aan familie en vrienden.

Lees verder

Help STAN groeien en doe een gift

We danken de gulle schenkers die reageerden op onze brief waarin we vroegen om een gift.

Wil jij STAN ook mee helpen groeien? Dat kan met een eenmalige gift - giften zijn fiscaal aftrekbaar vanaf € 40. In deze coronatijden is je gift bovendien voor 60% fiscaal aftrekbaar. Voor een gift van € 100 betaal je slechts € 40 euro.

Of beter nog: maak ons blij met een doorlopende maandelijkse opdracht. Met vaste inkomsten groeien we nog sneller.

Ken je iemand die ook graag op de hoogte blijft van het belangrijkste nieuws uit de sector, onze webinars en lokale groepen? Stuur deze nieuwsbrief dan gerust naar hem/haar door.

02 897 33 90
hallo@trefpuntstan.be | trefpuntstan.be

   
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid