NIEUWSBRIEF 18 juni 2021

STAN actueel
Nieuwe rubriek 'Nieuwsoverzicht' verzamelt de persartikelen met nieuws uit onze sector

STAN informeert
• Pfizer-vaccin voor jongeren met een risicoprofiel
• Thuisbegeleidingsdienst Kadodder illustreert het nijpende tekort aan plaatsen in het Buitengewoon Onderwijs met concrete cijfers.

STAN webinar
Hoe een PVB starten en te besteden?

SAMEN verdedigen we uw belangen
• Twitter mee #genoeggewacht
• Neem deel aan de briefschrijfactie tegen het afschaffen van de uitzonderingsprocedure

STAN Nieuws(jes)
• 23 juni is dag van de Mantelzorger

STAN Actueel: STAN volgt het nieuws op de voet en verzamelt pers- en andere artikels over onze sector. In de nieuwe rubriek 'Nieuwsoverzicht' kun je zien wat er de afgelopen maand is verschenen over urgente thema's als wachtlijsten, onderwijs, etc.

STAN informeert

Vaccinatie jongeren

Ook 16- en 17-jarigen kunnen vanaf nu gevaccineerd worden en wel met het vaccin van Pfizer. Degenen met een risicoprofiel zullen meteen in de vaccinatiecampagne opgenomen worden. Die jongeren worden geselecteerd door arts-specialisten (ook pediaters) in de ziekenhuizen. Degenen zonder risicoprofiel volgen meteen na de volwassenen. Voor gebruikers van een multifunctioneel centrum wordt een regeling uitgewerkt voor een vaccinatie in groep.

Meer info over deze en andere vaccinaties vind je hier.

Open brief Kadodder

Thuisbegeleidingsdienst Kadodder illustreert het schrijnend tekort aan plaatsen in het buitengewoon onderwijs met concrete cijfers. In een open brief roepen teamverantwoordelijke Marijke Vermeulen en directeur Bart Vanvaerenbergh op tot dringende actie: elk kind heeft recht op onderwijs. Hier vind je meer informatie en kun je de brief dowloaden.

Schrijf je in voor het tweede STAN-webinar over het zorgbudget in samenwerking met bijstandsorganisatie ZOOM vzw:

Woe 23/06: Hoe een PVB starten en te besteden?

Een persoonsvolgend budget (PVB) is een zorgbudget dat je naar eigen inzicht mag besteden voor zorg en ondersteuning van meerderjarige personen met een handicap. In dit webinar leer je hoe van je ondersteuningsplan een bestedingsplan te maken en hoe je je budget het beste kan inzetten.

Info en inschrijven

FotoLiesvanUrk(STAN).jpg

Vragen of bijkomende info nodig?

Lies van Urk, stafmedewerkster van ons kenniscentrum gidst je graag door het labyrint van richtlijnen en nieuwe maatregelen. Stuur een mailtje naar lies.vanurk@trefpuntstan.be of bel 02/897.33.90

SAMEN verdedigen we je belangen

Twitter-actie #genoeggewacht

Uit het jaarverslag van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) blijkt dat de wachtlijst eind 2020 met 545 mensen was aangegroeid in vergelijking met een jaar eerder. Er waren 16.523 wachtenden...

Omdat dringend actie nodig is, nam STAN samen met een tiental andere organisaties, deel aan de twitter-actie #genoeggewacht waarin de Vlaamse regering wordt aangemaand tot actie over te gaan. Twitter je ook mee? Kopieer dan volgende tekst in je tweet:

‘September 2020: De Vlaamse regering belooft fors te investeren in zorg en ondersteuning van mensen met handicap. Juni 2021: meer dan 20.000 mensen wachten nog altijd. #Vlareg ook DIT zijn kiezers met rechten. Tijd voor actie. #genoeggewacht

Briefschrijfactie tegen de afschaffing van uitzonderingsprocedure 7/7

tRede, de overkoelende organisatie van 14 zorgaanbieders in Vlaams-Brabant,  FOVIG en STAN organiseren een briefschrijfactie om te protesteren tegen de afschaffing van de uitzonderingsprocedure 7/7. Deze procedure stelde (ouders van) personen met een handicap in staat de zorg automatisch te laten optrekken tot 7 dagen en nachten ondersteuning als dat nodig was. Maar nu valt deze flexibiliteit dus weg. Je moet eerst een meervraag indienen en dan kom je in de wachtrij terecht. Gemiddelde wachttijd 3 jaar... Dat is veel te lang, vandaar dat de handen ineen geslagen worden om protest aan te tekenen via een briefschrijfactie. Op onze website vind je meer info en 3 voorbeeldbrieven die je kan downloaden en ondertekenen en dit voor 25 juni 2021.

STAN nieuws(jes)

23 juni: dag van de Mantelzorg

Op de langste dag van het jaar worden alle mantelzorgers in de bloemetjes gezet. Maar eigenlijk verdienen mantelzorgers die zich èlke dag belangeloos inzetten voor een (verstandelijk) gehandicapt kind of een andere familielid elke dag respect en ondersteuning. 

Mantelzorg-KRT A6

Word lid van STAN en geniet van nieuwe voordelen: 

  • Interessante webinars herbeluisteren over uiteenlopende onderwerpen (inloggen vereist).
  • Wist je dat STAN een uitgebreide bibliotheek heeft waarin je boeken kunt vinden over allerlei thema's die te maken hebben met verstandelijke handicap? STAN-leden kunnen de lijst inzien via de website (inloggen vereist). 
  • Vind je niet meteen een notaris in je buurt? STAN kan je in contact brengen met een notaris in jouw provincie. Deze notarissen kennen onze organisatie persoonlijk en weten welke vragen er spelen in gezinnen met kinderen met een verstandelijke handicap. Lees hier meer
02 897 33 90
hallo@trefpuntstan.be | trefpuntstan.be

   
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid