Opinie - 22/03/2021

Worden leerlingen van BuSO gediscrimineerd?

Vaccinatie met verschillende maten en gewichten

Meerderjarigen op een internaat van een gemeenschapsonderwijsschool BuSO, worden niet mee gevaccineerd met het personeel. 18+-ers in de multifunctionele centra van het VAPH krijgen wèl een spuit. Dat is pure discriminatie, vindt Johan Van Holderbeke, leerkracht BuSO en voorzitter van STAN Gent-Eeklo.

Ik vroeg het me al lang af. Ik vermoedde het al lang. Maar nu heb ik toch wel een grote mate van zekerheid. En het is geen deugddoende zekerheid.

Het is reeds lang bezig. In de voorzieningen van het Vlaams Agentschap Personen met een Handicap (VAPH) worden bewoners en personeel gevaccineerd. Terecht. Aanvankelijk waren daar de deelnemers van de dagcentra niet bij, maar daar zou nu blijkbaar toch werk van gemaakt worden. Ook terecht.

In dezelfde beweging werd en wordt het personeel van multifunctionele centra (MFC) voor minderjarigen ook gevaccineerd. Ook terecht. In die MFC’s worden ook vaak heel wat meerderjarigen (18+) nog begeleid. (Dankjewel te klein budget voor de persoonsvolgende financiering (PVF)). Die meerderjarigen zijn allemaal mee gevaccineerd met het personeel. Gelukkig, en terecht.

Vaccinatie voor bepaalde groepen

Onderwijspersoneel werd en wordt nog altijd niet prioritair gevaccineerd. Tot enkele weken geleden er een bericht kwam dat bepaalde groepen wel zouden gevaccineerd worden. Daartoe behoorden leerkrachten opleidingsvorm 1 en 2 (OV1 en OV2).

Zelf ben ik dus bij de gelukkigen die de voorbije week m’n eerste spuit kreeg. In diezelfde berichtgeving stond ook dat het personeel van de medisch pedagogische instituten van het gemeenschapsonderwijs (MPIGO’s) prioritair gevaccineerd wordt. Zij horen immers ook bij het departement onderwijs. Ook dat is terecht. Zij werken in dezelfde (soms moeilijker) omstandigheden met dezelfde doelgroep als het personeel in de MFC’s.

En dan begon ik me vragen te stellen. Na wat rondvragen bij verschillende relaties kan ik nu dus toch met zekerheid antwoorden geven op m’n eigen vragen.

Verblijven er in de MPIGO’s ook meerderjarigen? Ja, die zijn er. Worden die 18+ers mee gevaccineerd met het personeel? Nee, dat gebeurt niet.

Huh….?

Dat is de zoveelste discriminatie t.a.v. een groep jongeren en jongvolwassenen die ooit voor deze vorm van ondersteuning kozen en niet een voorziening van het VAPH. Dit is al eerder gebeurd toen er onder Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Vandeurzen (CD&V) 4 miljoen extra budget werd vrijgemaakt voor ondersteuning aan volwassenen die nog in minderjarigenvoorzieningen verbleven – let wel, enkel MFC, niet MPIGO. Dat is pure discriminatie.

Hetzelfde gebeurt nu nog altijd met de zorgcontinuïteit (ZC). Dit betekent dat minderjarigen die in een MFC verblijven bij hun overgang naar de volwassenondersteuning ‘onmiddellijk’ een even groot budget krijgen als ze de laatste twee jaar in de minderjarigenvoorziening kregen. Maar jongeren die in een MPIGO verblijven krijgen dit niet. Disriminatie! Het zijn immers jongeren en jongvolwassenen met dezelfde ondersteuningsnoden die van beide diensten gebruik maken.

Unia

En nu dus weer. Zou Unia dit nu een voldoende grond vinden om het probleem aan te kaarten? Toen we een vorig keer deze kwestie voorlegden zegden ze niets te kunnen doen omdat in de anti-discriminatiewet ‘keuze van school of ondersteuning’ niet als grond voor discriminatie is weerhouden. Wel is dat bij godsdienst, huidskleur, afkomst, geaardheid, … Of hoe een wet niet kan werken in toch discriminerende situaties.

Gaat dit over grote groepen jongvolwassenen? Geen idee. Ik vraag me af of het VAPH al klaar is met tellen. Ik verklaar me nader. In januari 2019 klaagde de Gezinsbond de lange wachtlijsten in de zorg voor personen met een handicap aan (https://www.genoeggewacht.be/).

In alle reacties viel me die op van de woordvoerster van het VAPH Karina De Beule. De problematiek van de groep die ik hierboven benoem kwam immers ook ter sprake. En ze beweerde dat het VAPH zich van het probleem bewust was, maar dat ze niet wisten hoe groot het was, dat ze dat nog in kaart aan het brengen waren. Ik heb stilaan de indruk dat ze eerst nog de kaart zelf moesten tekenen.

Weet men nu al hoeveel jongeren er in de MPIGO’s zitten die daardoor een ZC binnen de PVF missen? Hoeveel jongvolwassenen daardoor nu een prioritaire vaccinatie missen?

Ik vind het in alle geval heel erg dat dit soort discriminatie bestaat. Het zijn immers allemaal jongeren en jongvolwassenen met vaak dezelfde ondersteuningsnoden als zij in een MFC. Wie doet hier iets aan?  

Johan Van Holderbeke Is leerkracht in het BuSO en voorzitter van de afdeling Gent-Eeklo van STAN – Trefpunt VerSTANdelijke Handicap vzw www.trefpuntstan.be

 

 

 

Reacties

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

Lees ook

 1. 16 april 2021

  Iedereen Kevin

  Opinie
 2. 31 maart 2021

  STAN informeert: wat zijn de coronamaatregelen voor deze paasvakantie?

  Informatie corona
 3. 17 maart 2021

  Update over de vaccinaties

  Informatie Vaccinatie corona
 4. 12 maart 2021

  Eindelijk vaccin voor dagcentra

  Nieuws Vaccinatie corona
 5. 28 januari 2021

  Wanneer een vaccin voor de dagcentra?

  Opinie Vaccinatie
 6. 07 juli 2021

  STAN update: wie krijgt een corona-vaccin?

  Informatie Vaccinatie

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

STAN informeert je snel en helder over verstandelijke handicap, veranderingen in het beleid en activiteiten in Vlaanderen. Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan meteen in voor onze nieuwsbrief.