Ondersteuning bij relaties en activiteiten

Ben je op zoek naar ontspannende activiteiten in je buurt? Wil je graag op vakantie als gezin, maar heb je geen idee of de juiste zorg geboden kan worden op de vakantieplek? Wil je advies over het aangaan van een relatie? Wil je graag een netwerk van mensen om je heen?

We geven een aantal tips.

Ondersteuning bij ontspanning

Activiteiten in de buurt

De verschillende groepen van Trefpunt Stan organiseren een uitgebreid aanbod aan activiteiten, van dansnamiddagen tot sportactiviteiten en theaterateliers. Ook vakantiereizen en uitstapjes komen aan bod. Als lid kom je in aanmerking voor aantrekkelijke voordelen. Activiteiten in je buurt kun je hier vinden.

Een spelotheek is een beetje hetzelfde idee als een bibliotheek, maar dan gericht op spelen in plaats van lezen. Hier vind je aangepast spelmateriaal, zowel voor kinderen als volwassenen. Je kunt deze materialen ontlenen. Sommige spelotheken bieden ook een snoezelruimte aan. Meer informatie is te vinden via http://www.spelotheken.be/.

Ben je op zoek naar een toffe sportclub, neem dan eens een kijkje op de website van G-sport Vlaanderen. Hier kun je zoeken naar een geschikte club bij jou in de buurt.

Speelpleinwerk biedt kinderen toffe speelkansen in hun vrije tijd. Het is er voor alle kinderen, ongeacht of ze een beperking hebben, uit een ander land komen of uit een kwetsbare omgeving. Om een speelpleinwerking in je buurt te vinden, biedt de website van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk een zoekmachine.

Vakantie

Op vakantie gaan is vaak een hele onderneming. Iemand die met je meedenkt om de passende vakantie te vinden, is dan handig. Vakantiewijzer biedt deze dienstverlening aan. Samen met jou zoekt vakantiewijzer een passend verblijf, bespreekt met het verblijf al jouw wensen en geeft je tips en advies, zodat je zonder zorgen op vakantie kunt gaan.

Ook op de website van Visit Flanders vind je veel adviezen en tips om je reis of daguitstap goed voor te bereiden.

Ondersteuning bij vervoer en verplaatsing

Voor personen met een handicap bestaan verschillende mogelijkheden om verplaatsingen eenvoudiger of goedkoper te maken. Op de website van Mobiliteit met een handicap vind je een overzicht van:

  • verplaatsingen met openbaar vervoer,
  • verplaatsingen met aangepast vervoer
  • verplaatsingen met eigen vervoer,
  • vervoer van en naar school,
  • vervoer van en naar werk of opleiding.

En op de website van Meermobiel kun je zoeken naar vervoer op maat of naar type vervoer. Daarnaast worden de verschillende rechten en voordelen op een rijtje gezet. Je kunt ook hulp vragen als je een vraag hebt of geen wegwijs kan worden in het aanbod van vervoersaanbieders.

Bij het Overleg Diensten Aangepast Vervoer kun je een aanvraag voor vervoer indienen. Er wordt wel eerst gekeken of het vervoer via een andere weg geregeld kan worden. Als dat niet zo is, kom je in aanmerking voor aangepast vervoer. Contactgegevens per provincie vind je hier.

Ondersteuning bij het uitbouwen van een sociaal netwerk

Balans in je leven is belangrijk om het vol te houden. Naast de zorg en de drukte van alledag hebben ouders van een kindje met een handicap vaak te maken met veel frustraties, belemmeringen, onzekerheden en hebben ze veel vragen naar de toekomst toe. Dit kan veel emoties oproepen. De behoefte om dan stoom af te blazen kan groot zijn. Iedereen doet dit op zijn of haar eigen manier; een uurtje naar de sportschool, een wandeling door het bos of muziek luisteren… Het vraagt tegelijkertijd ook inspanning om zulke momenten mogelijk te maken, maar bedenk dat het je deugd zal doen om je batterijen weer even op te laden.

Een sociaal netwerk is een groep van mensen om je heen, waarbij je terecht kunt voor een babbel of hulp. Dit is belangrijk, want juist dit netwerk kan extra ondersteuning bieden wanneer je dat nodig hebt. Vaak zijn het de mensen in je directe omgeving, zoals familie, vrienden en buren. Ze kunnen bijvoorbeeld even een boodschap doen of oppassen. Soms heb je echter geen netwerk in de buurt of moet je dat nog opbouwen. Je kunt daarbij ondersteuning krijgen van Lus vzw. Dit is een vrijwilligersorganisatie die familie, buren en kennissen bij elkaar brengt. Op deze manier worden nieuwe, unieke groepen samen gesteld rond mensen.

Een sociaal netwerk kan zelf ook vaak met creatieve oplossingen komen voor bepaalde problemen. Als je het lastig vindt om zelf een bijeenkomst te leiden, waarin je je familie en vrienden betrekt, kun je de hulp inschakelen van Eigen Kracht-conferenties. Een vrijwilliger helpt je om al de belangrijke personen rond jou samen te brengen om een plan uit te werken. In dat plan staat wat de familie, vrienden en buren zelf kunnen doen en waarvoor een beroep zal worden gedaan op hulpverleners. De eigen krachten worden op deze manier zoveel mogelijk ingezet. 

Wanneer je graag mensen ontmoet die in een soortgelijke  situatie als de jouwe zitten, kun je gebruik maken van lotgenotencontact. De verschillende provinciale groepen van Stan vzw organiseren informatiemomenten en andere activiteiten, waar je elkaar kunt ontmoeten.

Advies en begeleiding rond relaties

Op het gebied van verliefdheid, relatie en seksualiteit kun je allerlei vragen hebben. Voor iedere persoon is het bijvoorbeeld belangrijk om de eigen rechten en grenzen op het gebied van seksualiteit goed te kennen. Soms helpt het om daarbij een beetje hulp te krijgen, iemand die alles goed uitlegt.

 Sensoa is het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid. Voor specifieke ondersteuning voor mensen met een handicap kun je terecht bij Aditi vzw. Deze organisatie geeft antwoord op vragen rond seksualiteit, geeft advies en begeleiding aan individuele personen met een handicap, maar ook aan ouders en professionelen.

Wanneer je kind met een handicap thuis woont, kun je met je vragen ook terecht bij een thuisbegeleidingsdienst. De medewerker zoekt samen met jou naar antwoorden op het gebied van vriendschap, relaties en seksualiteit.


De maatregelen in verband met het Corona-virus volgen zich in rap tempo op. Hier geven we een overzicht van de berichten die we via onze nieuwsbrief hebben verspreid.