Nieuwsbrief 03 december
Jasper stuurt een hartje. Laat de liefde deze donkere dagen doen oplichten. (c) Amélie Soenen

logo-3-decembreWereld Gehandicapten Dag

Vandaag staat in het teken van gelijke kansen voor mensen met en zonder een beperking.

Deze dag is door de VN bedoeld als aanmoediging om de discussie over mensenrechten en gelijke kansen voor mensen met een handicap op de agenda te houden, op alle niveaus, lokaal, regionaal, nationaal en internationaal.

Internationale Dag van de Vrijwilliger

Zondag 5 december zetten we dan weer de vrijwilliger in de kijker. STAN dankt al zijn vrijwilligers die zich dag in dag uit belangeloos, en met hart en ziel, inzetten voor een beter leven met een verstandelijke handicap.

Wil jij graag een (virtueel) kaartje sturen om een vrijwilliger te bedanken? Via het Steunpunt Vrijwilligerswerk Brussel kan je een kaartje downloaden en bezorgen:

Klik hier voor een bedankingskaartje

STAN informeert

Hoe geraak je aan een COVID-certificaat?

In Vlaanderen is het tonen van dit COVID-certificaat verplicht om toegang te krijgen tot evenementen, cafés of restaurants. Als je op reis gaat naar het buitenland heb je het ook nodig. Daarnaast kan ernaar gevraagd worden in ziekenhuizen, woonzorgcentra, revalidatieziekenhuizen en voorzieningen voor personen met een handicap.

Lees verder

Derde prik

VaccinatieGebruikers van voorzieningen komen sneller in aanmerking voor een derde prik. Vanaf 12 jaar is het mogelijk om deze boosterprik te krijgen. Houd er wel rekening mee dat er voldoende tijd moet zitten tussen de laatste prik en deze. Hier meer info over de boosterprik

Cahier Inclusie voor personen met een handicap in Brussel

Wat is er nodig om Brusselaars met een handicap een volwaardige plek te geven in de maatschappij? Het Kenniscentrum WWZ en de Vrije Universiteit Brussel deden onderzoek en bundelden de belangrijkste resultaten in het cahier ‘Inclusie voor personen met een handicap in Brussel’, waaraan STAN ook meewerkte. Lees hier het volledige onderzoek of bestel het cahier.

Infosessies PVB

Heb je recent een persoonsvolgend budget (PVB) gekregen en wil je graag meer weten over de mogelijkheden om het te besteden? In de eerste maanden van 2022 organiseert het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap infosessies in jouw buurt. Hier vind je de data.

Uitleg in filmpjes

Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap toont in twee animatiefilmpjes een aantal mogelijkheden van hulpmiddelen, rechtstreeks toegankelijke hulp en het persoonsvolgend budget. Hier vind je de link naar de filmpjes.

Pauzeknop

Wanneer je als mantelzorger even op de pauzeknop wilt duwen, gaat dat niet zo makkelijk. De zorg gaat evengoed onverminderd door. Op zulke momenten is het mogelijk om de zorg tijdelijk te laten overnemen door anderen, dit noemen we respijtzorg. De Koning Boudewijnstichting stelde een handige brochure samen met daarin een overzicht van het bestaande aanbod en ervaringsverhalen van ouders. Hier vind je meer informatie.

Vragen of bijkomende info nodig?


STAN staat voor je klaar! Lies van Urk, stafmedewerkster van ons kenniscentrum gidst je graag door het labyrint van richtlijnen en nieuwe maatregelen. Bel naar 02/897.33.90 of stuur een mail: lies.vanurk@trefpuntstan.be

STAN opinie

Brief - Wanneer klaarheid over de toegekende ondersteuning?

Wie een budget toegekend kreeg in PG3 (prioriteitengroep 3) heeft komende maanden kans om van het VAPH een brief en enkele bezoeken te krijgen om na te gaan of de zorgvraag nog gebleven is. Johan Decruynaere, bestuurslid van STAN, pleit voor een open en transparant welzijnsbeleid voor al wie wacht op korte en lange termijn, begrijpbaar voor iedereen.

Lees verder

STAN participeert

Laat je stem horen en neem deel aan diverse onderzoeken

We publiceren op onze site een resem oproepen, enquêtes, studies... waarvoor diverse instanties - van het VAPH tot een studente voor haar masterproef - graag de medewerking wil van mensen die ...

Lees verder

STAN spelletje

**********Zoek 2 dezelfde staffen van Sinterklaas**********

Steun STAN

Lidmaatschap STAN 2022

STAN zet zich al decennia in voor personen met een verstandelijke handicap en hun families. Onze vzw ontvangt geen subsidies. Onze werking wordt mogelijk gemaakt door giften en door de bijdrage van onze leden.

Klik hier en word lid
02 897 33 90
hallo@trefpuntstan.be | trefpuntstan.be

   
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid