Nieuwsbrief 8 september

• Johan Van Holderbeke van STAN Gent-Eeklo schrijft opiniestuk
• Extra plaatsen in BuO, maar busvervoer laat te wensen over
• Volg het STAN-webinar 'Weg kwijt of wegwijs?' met Lies van Urk
• Wist je dat? Tips en nieuws uit onze sector
• STAN loopt warm voor Warmste Week
• Steun STAN en doe een gift

En toen moesten we wachten, wachten, wachten…

In deze coronatijden ervaren veel mensen wat mensen met een handicap en hun netwerk al jaren moeten ervaren: wachten. Lees het opiniestuk van Johan Van Holderbeke, voorzitter van de STAN-groep Gent-Eeklo, dat op 4 september in De Standaard verscheen nu ook op onze website.

Extra plaatsen in het buitengewoon onderwijs...

De Vlaamse regering trekt 7 miljoen euro uit voor extra plaatsen in het buitengewoon onderwijs. Het is voor het eerst, dat hier specifiek middelen voor worden gereserveerd. Minister Weyts geeft aan, dat er meer gefocust moet worden op de meest kwetsbare kinderen.

... maar urenlang op de bus naar school

Schrijnende verhalen bereikten ons de afgelopen week over het busvervoer van leerlingen naar scholen van het buitengewoon onderwijs. Sommigen van hen zitten maar liefst 6 uur op de bus! Bezorgde ouders schreven dan ook een open brief aan de Vlaamse regering. Je kan je steun betuigen door hier de petitie te ondertekenen.

Er is beterschap beloofd door minister van mobiliteit, Lydia Peeters. Vanaf maandag 7 september zouden de regels worden versoepeld

Webinar: 'Weg kwijt of wegwijs in het zorg-landschap?'


STAN wil je helpen om je weg te vinden in het doolhof van budgetten en tegemoetkomingen.

Lees verder

Wist je dat...

  • Je recht hebt op een verhoging van het 'corona'-budget van 8,5 naar 17%?

STAN heeft hier al eerder iets over gezegd, maar herhaalt het nog maar eens. Houders van een Persoonlijke Assistentie Budget of een Persoons Volgend Budget mogen hun budget met 17% overschrijden. Let wel, dat geldt alleen voor de periode van 14 maart tot 30 september 2020. Tot eind september kan je hier dus gebruik van maken. Je kan de COVID19-kosten indienen bij het VAPH tot 1 maart 2021.

Hoe je de kosten precies moet registreren, lees je in dit artikel.

  • Je vanaf 1 september mantelzorgverlof kan aanvragen?

In onze vorige nieuwsbrief noemden we het mantelzorgverlof, dat je vanaf 1 september kan aanvragen. Inmiddels is er meer informatie beschikbaar op de website van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA).  Daarnaast spraken we over de erkenning mantelzorger, die je moet hebben om het verlof te kunnen aanvragen. Daarover kun je meer lezen op de website van mantelzorgvereniging Coponcho.

  • De bezoekregeling in voorzieningen aangepast werd?

Nu de vakantie achter de rug is, maar het coronavirus helaas nog niet, wordt er verder nagedacht over de maatregelen rond het bezoek in voorzieningen. Ook met het oog op bezoekers die op vakantie zijn geweest in een oranje of rode zone. Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap heeft alles op een rijtje gezet in de volgende mededeling.

  • Er een nieuwe brochure over hulpmiddelen en aanpassingen beschikbaar is?

In deze brochure lees je alles over hoe je een hulpmiddel kunt vinden, hoe je de aanvraag doet en wie je daarbij kan helpen. Lees hier de brochure.

De Warmste Week


De Warmste Week vindt plaats van vrijdag 18 december tot en met donderdag 24 december 2020. Dit jaar is de insteek een beetje anders en wordt de focus gelegd op je eigen handen uit de mouwen te steken. Het inzamelen van geld is nog steeds mogelijk, maar loopt niet meer via de organisatie van de Warmste Week. STAN werkt momenteel aan een paar mogelijke projecten en zal deze binnenkort in overleg met de lokale groepen bekend maken.

Meer info en inspiratie vind je hier

STAN hoort graag van jou

Heb je zelf iets te melden? Een nieuwtje? Iets dat op je lever ligt? Een idee? Bel of mail ons op 02 897 33 90, hallo@trefpunstan.be. Of stuur een berichtje via onze Facebookpagina.

Op zoek naar informatie over verstandelijke handicap en alles wat daarmee te maken heeft? Bezoek zeker onze website en vind info.

Steun STAN en doe een gift


Giften voor STAN zijn zeer welkom op het speciale rekeningnummer
BE70 0001 1713 9725. Of scan de QR-code hiernaast. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar. Bovendien krijg je voor giften die gemaakt zijn in 2020, 60% terug via belastingvermindering. Een gift van 40 euro kost je dus maar 16 euro.

Lees verder
0472 51 68 98
hallo@trefpuntstan.be | trefpuntstan.be

   
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid