STAN Nieuwsbrief van 29 september
Nieuwsbrief 29 september

• STAN-coördinator Dries Fonteyn reageert op de veelbesproken Pano-reportage en roept op tot meer solidariteit
• STAN pleit mee voor wegwerken wachtlijsten in een 'Open brief aan de Vlaamse regering'
• Wist je dat? Tips en nieuws uit onze sector
• Testpersonen gezocht voor nieuwe toolbox bedoeld voor persoonlijke assistentie van familieleden
• Steun STAN en word lid

Wachtlijsten: laat ons niet langer aan de zijlijn staan roepen

De reportage van Pano van 23 september maakte pijnlijk duidelijk hoe erg het gesteld is met de wachtlijsten voor ondersteuning van personen met een handicap in Vlaanderen. STAN-coördinator Dries Fonteyn klom in zijn pen en richt zich tot iedereen in deze samenleving, jong of oud, dik of dun, groot of klein: "Laat ons niet langer aan de zijlijn staan roepen, maar ons een plek in die samenleving zoeken waar we gehoord worden. Want niet enkel de minister óf het beleid zijn het probleem."  

Wachtlijsten (2): Nog 33 jaar wachten? 

Samen met 8 andere organisaties in de zorgsector schreef STAN een open brief aan de Vlaamse regering. De belofte uit het regeringsakkoord om de wachtlijsten zo snel mogelijk weg te werken, blijkt een lege doos. In het tempo waarop nu budgetten worden vrij gegeven, zal het nog 33 jaar duren voordat iedereen die momenteel op de wachtlijst staat een budget zal hebben. Dat is onaanvaardbaar.  

Lees hier de open brief

Wist je dat? Nieuws uit onze sector.

• Zo vraag je een COVID-19-toeslag aan 

Gezinnen kunnen een eenmalige toeslag bovenop het Groeipakket aanvragen wanneer ze inkomensverlies hebben geleden tijdens de coronacrisis. Het gaat om een bedrag van 120 euro dat je nog tot en met 31 oktober kunt aanvragen.  

De toeslag is er voor gezinnen: 

  • met kinderen die een Groeipakket ontvangen
  • die door de coronacrisis in maart, april, mei of juni een inkomensverlies van minstens 10% hebben in vergelijking met de maand januari of februari 2020
  • met een gezinsinkomen onder de inkomensgrens van 2.213,30 euro (bruto belastbaar inkomen)

Op de website van het Groeipakket lees je er alles over. 

 • VAPH keurt (slechts) 370 PvB's goed

De afgelopen weken kregen 370 personen met een handicap een brief van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, met het bericht dat ze over het gevraagde persoonsvolgend budget kunnen beschikken. In dit persbericht lees je wat het betekent om zo´n budget - eindelijk - in handen te krijgen.

• VAPH geeft info over woon- en leefkosten...

Heel wat gebruikers van een voorziening (vergunde zorgaanbieder) hebben vragen over de woon- en leefkosten tijdens de coronaperiode. Meer uitleg vind je in de volgende infonota. 

• VAPH brengt verklarende woordenlijst uit

In de zorgsector word je om de oren geslagen met allerlei afkortingen, zoals DOP, GIO, IDO, ITP, enz. Daarnaast zijn er veel begrippen, waarvan je niet meteen weet wat ze betekenen. het VAPH heeft nu een lijst samen gesteld van de meest voorkomende begrippen en afkortingen en geeft uitleg in deze woordenlijst. 

Testers gezocht voor toolbox persoonlijke assistentie

Beslissen om de persoonlijke assistent van een familielid te worden, doe je beter niet onvoorbereid. Want er komt heel wat bij kijken. Het project ‘To be or not to be?' wil familieleden van personen met een handicap die een budget (zullen) ontvangen, helpen om deze beslissing te maken. 

Daarvoor ontwikkelt het projectteam een toolbox. Om er zeker van te zijn dat de toolbox doet wat hij moet doen, moet hij eerst grondig getest worden. Daarom zoekt het projectteam testers. Er zullen twee soorten tests zijn. Een test om thuis te doen aan de hand van een website en een test om samen met andere familieleden te doen in de vorm van een workshop. Uiteraard wordt alles ‘coronaproof’ georganiseerd.

De toolboxtests zullen plaatsvinden in de maanden november, december en januari. 

Ben je een familielid van een persoon met een handicap, en wil je graag met de toolbox aan de slag gaan en feedback geven? Stuur dan een mail naar magentatobe@kuleuven.be

Meer informatie over het project zelf vind je op de website van Loopbaan met zorg. 

Word lid en steun STAN

Nog geen lid van STAN? Dan geniet je ook nog niet van volgende voordelen:

• elke drie maanden het STAN-Magazine in de bus

• ons team staat klaar om al je sociaal-juridische vragen te beantwoorden

• we zorgen voor ontmoetingen met andere gezinnen

• je kan gratis (of extra voordelig) deelnemen aan activiteiten in heel Vlaanderen en Brussel

• je belangen worden op alle niveau's behartigd

0472 51 68 98
hallo@trefpuntstan.be | trefpuntstan.be

   
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven - Privacybeleid