Nieuws - 17 maart 2020 om 15:32 - door Dries Fonteyn - 0 reacties

'Vind info' bij STAN

Voor veel mensen met een verstandelijke handicap en hun directe omgeving is het lastig om de weg te vinden naar de informatie die ze op dat moment nodig hebben. Dit kan gaan om informatie over hulpmiddelen en financiële ondersteuning, maar ook over tips rond ontspanning en vrije tijd. Het aanbod is er zeker maar is zo verspreid en versnipperd dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er is behoefte aan overzicht en duidelijkheid, een aanspreekpunt om je vragen te stellen en een wegwijzer om je op weg te helpen. Trefpunt Stan lanceert daarom een digitaal informatieplatform op onze website waar informatie makkelijk te vinden is en die gratis toegankelijk is.

In 2017 liet Stan een ´behoeftenonderzoek bij ouders van een kind met een verstandelijke handicap` uitvoeren door onderzoeks- en adviesbureau Indiville. Uit het onderzoek bleek dat ouders van kinderen met een verstandelijke handicap nood hebben aan informatie over een ruime waaier aan onderwerpen, zoals wetgeving en rechten, en financiële tegemoetkomingen van de overheid. De helft van de ouders voelde zich onvoldoende geïnformeerd over de persoonsvolgende financiering. Ouders zoeken ook naar informatie over hoe het met hun kind verder moet als zij er niet meer voor kunnen zorgen.

Door de bomen het bos zien

Stan nam de aanbevelingen van dit onderzoek ter harte. Informatieverstrekking moet een sleuteltaak voor Stan zijn en dit via zoveel mogelijk kanalen, zowel voor eigen leden als potentiele nieuwe leden. Vindbaarheid, actualiteit en vrije toegang van deze informatie staan hierbij voorop. De informatieverstrekking doen we in de eerste plaats via een digitaal informatieplatform op onze website. De meeste mensen zoeken hun informatie immers in de eerste plaats online. Een duidelijke en overzichtelijke website kan hen helpen om door de bomen het bos nog te zien. Iedere levensfase brengt andere vragen met zich mee. De bedoeling is dat iedereen de informatie kan vinden die op dat moment in het leven belangrijk is voor deze persoon. In heldere taal worden alle thema´s besproken onder het luik 'Vind info'.

Stan wierf in augustus 2019 een nieuwe stafmedewerker kenniscentrum aan die zich sindsdien heeft bezig gehouden met het creëren van deze digitaal informatieplatform waarin de levensloop wordt gevolgd van een persoon met een verstandelijke handicap. Informatie werd ingewonnen bij officiële instanties en partnerorganisaties, maar ook bij ervaringsdeskundigen. Stan heeft ervoor gekozen de meeste aandacht te laten uitgaan naar het onderdeel financiering, terwijl bij andere thema´s vaak wordt doorverwezen naar organisaties die daarin gespecialiseerd zijn. Op die manier werken we samen met andere organisaties om een zo volledig mogelijk overzicht te kunnen geven. In de toekomst zorgen we er ook voor dat het platform up-to-date wordt gehouden en gaan op zoek naar partners om deze wegwijzer verder uit te bouwen.

Beter informeren van gezinnen met een kind met een handicap

Het digitaal informatieplatform is een eerste stap naar het beter informeren van gezinnen met een kind met een handicap. We staan echter ook paraat om een luisterend oor te bieden voor al de vragen waar gezinnen met een kind met een handicap mee geconfronteerd worden. Je kan ons bellen of mailen. Stan zal naar je luisteren, een antwoord zoeken of doorverwijzen naar de juiste instantie.

Hier vind je de link naar het digitaal informatieplatform op onze website. Neem zeker een kijkje en laat weten wat je ervan vindt, of je nog dingen mist of dat er iets onduidelijk is. Het aanspreekpunt hiervoor is Lies van Urk, lies.vanurk@trefpuntstan.be of 02 89 733 91. Aarzel niet en neem gerust contact met ons op!

Reacties

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd