Persbericht: Inclusie Vlaanderen wordt ‘Stan’

Inclusie Vlaanderen, de vereniging voor mensen met een verstandelijke handicap, hun familie en vrienden, gaat vanaf 3 december officieel verder onder de naam ‘Stan - Trefpunt Verstandelijke Handicap’. Op de Internationale Dag van Personen met een Handicap wordt het startschot gegeven voor een nieuw groeiverhaal waarmee de beweging alle ouders van kinderen met een (ernstige) verstandelijke handicap wil bereiken, zowel in Vlaanderen als in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Stan staat voor Trefpunt Verstandelijke Handicap. Een ontmoetingsplaats waar mensen en gezinnen die leven met een verstandelijke handicap elkaar vinden. Van Stan Westhoek tot Stan Limburg. Met die nieuwe naam krijgt het trefpunt weer een gezicht. Op Stan kunnen mensen rekenen. Constant, een heel leven lang.

“Met de nieuwe naam kiezen we voor verduidelijking maar ook vooral voor verjonging,” legt Bernadette Rutjes, directeur bij Stan, uit. “Onze beweging wil weer groeien. We willen er niet enkel zijn voor onze huidige leden, maar ook nieuwe, jonge ouders van kinderen met een verstandelijke handicap aanspreken. Zij moeten weten dat ze bij ons terechtkunnen. Zo zetten we onze pioniersrol in Vlaanderen en in Brussel verder. ”

Concreet ondersteunt Stan mensen en gezinnen die leven met een enkelvoudige of meervoudige verstandelijke handicap. Zij worstelen vaak met een heleboel vragen: over onderwijs, wonen, werken, zorg,… - allemaal complexe thema’s met een ingewikkelde regelgeving. Stan wil hen helpen. Door expertise te delen en door leden samen te brengen om ervaringen te delen en activiteiten te doen. Zo streeft Stan elke dag naar een samenleving waar er plaats is voor iedereen. De missie, die blijft overeind: ‘beter leven met een verstandelijke handicap’.

Bestuurder Koen Deconinck getuigt: “Mijn zus Leen heeft een ernstige verstandelijke handicap. Ik weet hoeveel tijd en energie het mijn moeder kost om alles voor haar te regelen. Beleidsmakers begrijpen niet wat daar allemaal bij komt kijken. Mijn grote zus kan niet voor zichzelf opkomen. Stan laat onze stem horen bij het beleid. En helpt onze familie om de weg te vinden in het labyrint van deze sector. Samen staan we sterk.”

Mireille Lootens is lid van Stan: “We doen niet veel uitstapjes met ons gezin. Een dagje naar het pretpark zouden we nooit alleen doen. Maar met de andere ouders van Stan was dat héél fijn. Eerst samen in de achtbaan, en daarna ervaringen uitwisselen met mensen die weten waarover je spreekt. Zo’n dag doet ons goed.”

Voor de nieuwe strategie en naamsverandering deed Stan beroep op de expertise van marktonderzoeksbureau Indiville en marketingbureau Plant a Flag.

Meer weten over Stan en/of interesse in een interview?
Nica Broucke, stafmedewerker communicatie bij Stan, is  per mail (nica.broucke@trefpuntstan.be) bereikbaar om u verder te helpen.