Informatieplatform Wegwijs in het zorglandschap

 1. 2 november 2021

  Waar vind ik helpende handen?

  In een gezin met een zorgenkind zijn extra handen vaak een verademing. De vraag is waar je de juiste hulp vindt en hoe je dat kunt betalen, ook zonder persoonlijke-assistentie of persoonsvolgend budget.
 2. 22 juli 2021

  Kun je als budgethouder tegelijkertijd ook persoonlijk assistent zijn?

  Het persoonlijke-assistentie budget wordt beheerd door de budgethouder. Deze ondertekent de contracten en beheert de rekening. In geval van minderjarigen is dit vaak één van de ouders. Een veel gehoorde vraag is of de ouder persoonlijk assistent kan zijn als deze ook budgethouder is.
 3. 20 juli 2021

  Moet je het vrij besteedbaar deel van je budget zelf aanvragen en ieder jaar opnieuw?

  Wie over een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) of persoonsvolgend budget (PVB) beschikt, heeft recht op een vrij besteedbaar deel. Dit deel van het budget mag je vrij besteden en je hoeft geen bewijzen te leveren van welke zorg en ondersteuning je daarmee betaalt.
 4. 5 juli 2021

  Kun je als bewindvoerder tegelijkertijd ook persoonlijk assistent zijn?

  Wanneer je een persoonsvolgend budget in handen hebt gekregen, kun je assistenten in dienst nemen om te helpen bij de zorg en ondersteuning van de persoon met een handicap. Als ouder kun je ook zelf persoonlijk assistent worden. Wat als je daarnaast de budgethouder bent, in je rol als bewindvoerder van je zoon of dochter, kun je die beide rollen dan combineren?
 5. 18 juni 2021

  Hoe kies ik wat ik wil doen met een persoonlijke-assistentie budget?

  Je hebt de bevestiging per brief gekregen dat je de beschikking krijgt over een persoonlijke-assistentie budget. Nu zijn er een aantal zaken die je binnen de vier maanden moet regelen, zodat je het budget goed kunt opstarten. Eén van de eerste overwegingen is welke ondersteuningsvorm je wilt.
 6. 18 juni 2021

  Wat is het eerste wat je moet doen wanneer je een persoonlijke-assistentie budget krijgt?

  Je hebt de langverwachte brief in de bus gekregen, dat je de beschikking krijgt over een persoonlijke-assistentie budget. Je hebt nu vier maanden de tijd om je budget op te starten. Wat is het eerste wat je nu moet doen?
 7. 11 februari 2021

  "Wat is de prijs van de liefde?" en andere vragen rond tegemoetkomingen van de DG Personen met een handicap

  Soms zijn er van die dingen die je je afvraagt, maar waar je niet direct een antwoord op vindt. Hier geven we een aantal antwoorden met betrekking op de inkomensvervangende en integratietegemoetkoming.
 8. 11 februari 2021

  Hoe kan ik een inkomensvervangende of integratietegemoetkoming aanvragen?

  Het is niet altijd mogelijk om te gaan werken als je een handicap hebt. Of je werkt wel, maar verdient weinig omdat je niet voltijds kunt werken. Om toch je woon- en leefkosten te kunnen betalen, kun je dan recht hebben op een inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT) en/of integratietegemoetkoming (IT). Deze worden toegekend door de Directie-generaal Personen met een handicap (DG Handicap).

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

STAN informeert je snel en helder over verstandelijke handicap, veranderingen in het beleid en activiteiten in Vlaanderen. Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan meteen in voor onze nieuwsbrief.