Getuigenis - 8 maart 2021 om 10:54 - door Nica Broucke - 1 reactie

Geen vaccin voor mensen in dagcentra

Ouders zijn teleurgesteld: 'Hoelang moeten we onze zoon (44) nog thuis houden?'
 

STAN krijgt meer en meer berichten van ongeruste ouders wiens zoon of dochter naar een dagcentrum gaat. Hun kind wordt, in tegenstelling tot het personeel en de mensen die ook in de voorziening blijven overnachten, niet gevaccineerd.

"Ook wij, als ouders van een zoon van 44 met het syndroom van Down, 72 en 73 jaar oud zijn enorm teleurgesteld", getuigen twee ouders*, "De vaccinatie in de instelling waar B. naartoe gaat in betere tijden heeft intussen plaatsgevonden voor de inwonenden en het personeel. Met pijn in ons hart zijn we blij voor hen maar vinden het heel erg dat die kleine groep dagcentrum cliënten niet meegenomen is.
Hoelang moeten we onze zoon nog thuishouden?
Hij is na de 2de golf terug thuis gebleven omdat we het niet aandurven om besmetting, ook naar ons toe, te vermijden. Jammer dat er niet massaal tegen geprotesteerd wordt, maar we zijn een groep ‘enkelingen’ waar geen rekening mee gehouden wordt.
We worden nogmaals ‘gestraft’ omdat we zelf onze zoon/dochter opvangen, gezien de wachtlijsten die er zijn voor opvang etc.
Ik lig er wakker van en wil graag mijn vaccin voor hem afstaan zodat B. beschermd kan terug gaan werken, hij kijkt daar enorm naar uit.
Maar dat zal waarschijnlijk niet mogelijk zijn."

(*) namen en adres zijn bij STAN bekend, maar werden op verzoek van de ouders anoniem gehouden.

Dries Fonteyn, coördinator van STAN, schreef een opiniestuk gericht aan minister Beke waarin hij het discimineren van de mensen in dagcentra bij het vaccineren, aankaartte (lees hier). Veel ouders van kinderen die in dagcentra verblijven, delen hun ongerustheid. Hierboven lees je het realaas van een van hen. Wil je ook reageren? Je ervaring delen? Stuur een mail naar hallo@trefpuntstan.be. We bundelen dan de reacties en ervaringen. Dit kan anoniem. #SamenStan

Reacties

  1. Rita SunaertRita Sunaert Schreef op 8 maart 2021 om 15:04:46

    Inderdaad, onze kinderen worden vergeten! Alsof alle personen met een handicap in een instelling zitten... Onze dochter, 25 jaar met Downsyndroom, zit al de hele tijd thuis, weg te kwijnen van eenzaamheid. Het dagcentrum is ondertussen weer open (na lockdown na besmetting) en alle internen zullen waarschijnlijk al gevaccineerd zijn. Moet ik dan het risico nemen om haar naar het dagcentrum te laten gaan? Neen, liever niet. Ik kan alleen maar hopen dat ze vaart maken met die lijsten voor risicopatiënten ...En de pot op met die privacybezwaren die die lijsten nu gaan vertragen! Alsof niet iedereen weet wat er is ???? We wensen de ouders van B. nog veel sterkte, nog even volhouden ...

Plaats een reactie