14 april 2021 om 17:28 - door Dries Fonteyn - 0 reacties

Waar vind ik bondgenoten voor mijn initiatief?

Labels: ,

Waar vind je goede bondgenoten? We geven hier enkele tips mee:

 • Rechtstreeks contact werkt drempelverlagend:
  • Praat met mensen uit je omgeving over je plannen.
  • Maak contact met zoveel mogelijk mensen uit het brede netwerk van je zoon of dochter. Dat kan de school zijn, de dagbesteding, de hobbyclub, g-sport, …
  • Vraag mensen om mee te denken en om hun netwerk aan te spreken.
 • Maak reclame:
  • Maak een zoekertje en verspreid dit in de krant, websites, op sociale media, …
  • Verspreid je zoekertje in omgevingen waar mensen met een beperking komen: Scholen, verenigingen, zorgaanbieders, thuisbegeleidingsdiensten, gebruikersorganisaties, bijstandsorganisaties, therapeuten…
  • Maak een visueel aantrekkelijk zoekertje, met een logo of –nog beter- een foto.
 • Organiseer bijeenkomsten
  • Verzamel mensen die willen meedenken om de zoektocht wat te verbreden. Spreek hiervoor je netwerk aan, kennissen, organisaties. Dit hoeven geen mensen te zijn die ook een rol zullen spelen later in je project, maar wel hun netwerk willen aanspreken. Op die manier kan je snel je bereik uitbreiden.
  • Organiseer een infoavond, nodig zoveel mogelijk mensen uit, uit de wereld van mensen met een beperking maar ook uit je buurt, lokale partners, …

“Kijk verder dan alleen ouders en orthopedagogen. Sociale media zijn zeer belangrijk. Kom geregeld in de media, ook als project nog niet is opgestart. Gebruik Facebook, maak een website … Spreek er met veel mensen over: Mensen vanuit de immo wereld, mensen in serviceclubs, notarissen, juristen, boekhouders, middenstanders, buren, familie, vrienden …. Wij hebben die allemaal samen uitgenodigd en een voorstelling gegeven van ons project. Dit was een topper: 180 mensen zijn erop af gekomen.” – Lieve, Casa di Mauro

 “We hebben de groep ouders van een KVG-vereniging waar onze zoon al jaren in zat, aangesproken en vrij snel tot 10 ouderparen gekomen die samenkwamen. We deden nog geen selectie of ze samen pasten. Wel brainstormden we samen. Zij noemden bevriende boekhouders, bankdirecteurs, opvoeders, … Ik heb hen dan gevraagd om deze mensen al eens aan te spreken en mij te laten weten wie geïnteresseerd was zodat ik deze mensen verder kon inlichten.” – Anja, vzw BuitenGHuWoon

Succesfactor:

Met een stevige dosis energie en enthousiasme kom je al een heel eind. Desondanks is de zoektocht naar bondgenoten geen eenvoudige opdracht. Mensen zoeken houvast, wat in een verkennend stadium nog moeilijk te geven is. Spreek daarom vanuit je droom en probeer mensen te laten meedromen. Maak je droom concreet en oefen je in het vertellen van een verhaal dat mensen aanspreekt. Benadruk wat het hen kan opleveren, niet welke inbreng je van hen verwacht.

Reacties

Plaats een reactie