Informatie - 15 april 2021 om 13:40 - door Lies Van Urk - 0 reacties

STAN informeert: nieuwe regeling Budgetbepaling Persoonsvolgend Budget (PVB): verandert mijn budget of niet?

Bij de aanvraag van een Persoonsvolgend Budget (PVB) wordt aan de hand van je ondersteuningsvraag en de gegevens die het multidisciplinair team verzamelt, een budgetcategorie voorgesteld. Dit geeft een idee van hoeveel geld je per jaar zou kunnen krijgen.  

Vanaf 17 maart 2020 werden deze budgetcategorieën aangepast van 12 naar 24 categorieën voor alle nieuwe aanvragen vanaf deze datum.  

Na een krap jaar, is de budgetbepaling verder verfijnd en op 5 maart 2021 is deze definitief goedgekeurd. Iedereen die na deze datum een budget ter beschikking krijgt gesteld, valt onder deze nieuwe regeling. 

Wat betekent dit nu als je op de wachtlijst staat voor een persoonsvolgend budget en je behoort tot de volgende groep? 

  • Oude systeem: je aanvraag stond geregistreerd op de Centrale Registratie Zorgvragen (CRZ) als actieve zorgvraag. Bij de overstap naar de persoonsvolgende financiering kreeg je automatisch een inschaling van de budgethoogte.  
  • Je diende je aanvraag voor een persoonsvolgend budget en het zorgzwaarte-instrument in voor 17 maart 2020. Je kreeg een budgetbepaling in het oude systeem met de 12 categorieën.  

Je budget wordt aangepast aan de nieuwe budgetcategorieën wanneer je na 5 maart 2021 te horen krijgt, dat je de beschikking krijgt over je budget. Dit kan dus betekenen dat het je eerder toegewezen budget daalt.

Het doel van de aanpassing is dat alle personen met een gelijkwaardige vraag èn zorgzwaarteprofiel eenzelfde budgethoogte krijgen toegekend.  

Voor personen die na 17 maart 2020 een toewijzing kregen voor een budget en nu op de wachtlijst staan, verandert er niets. Hun budget is al ingeschaald volgens de nieuwe methode met 24 categorieën. Datzelfde geldt voor personen die al een persoonsvolgend budget hebben, ook voor hen verandert er niets.  

Lees hier de informatie van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap.

Heb je vragen over deze nieuwe regeling? Bel naar 02/897 33 90 of stuur een mail naar hallo@trefpuntstan.be. Onze STAN-stafmedewerker en experte Lies van Urk helpt je graag verder. 

Reacties

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd