Nieuws - 30 juni 2021 om 09:05 - door Nica Broucke - 0 reacties

UPDATE: Wachtlijsten

STAN volgt het nieuws op de voet

Minister Beke belooft extra middelen voor mensen op de wachtlijst. Lees hier wat hierover (en over andere urgente kwesties uit onze sector) in de media is verschenen.

In de pers - juni 2021

 

Over de wachtlijsten

• 30/06/2021 De mededeling dat Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) inspanningen doet om het budget voor de gehandicaptenzorg sneller vrij te maken èn te verhogen, wordt op gemengde gevoelens onthaald. Op vrt.nws lees je meer.

• 30/06/2021 "Wie nu met prioriteit 1 op de wachtlijst staat, mag binnenkort een brief met een concrete datum verwachten. Veel van die brieven moeten eind september de deur uit zijn, zegt het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Al wie er deze regeerperiode in ­deze categorie nog bijkomt, krijgt de garantie dat hij of zij binnen de 18 maanden een zorgbudget mag verwachten." 

• 30/06/2021 Er wordt van overheidswege eindelijk gecommuniceerd: de wachttijd voor mensen met een handicap in Prioriteitengroep 1 wordt teruggebracht tot 18 maanden en de minister belooft extra middelen. Lees hier meer (vrt-nieuws).

• 25/06/2021 Mensenrechtenorganisatie GRIP en een groep personen met een handicap leggen op maandag 28 juni samen met advocaten van Progress Lawyers Network een verzoekschrift neer bij de Raad van State. Ze vragen de nietigverklaring van de ‘actualisering’ van persoonsvolgende budgetten (PVB), een Vlaams besluit dat voor de zoveelste keer de levens van meer dan 10.000 mensen met een beperking treft. Lees hier het opiniestuk van Lynn Formesyn, beleidsmedewerker van GRIP (let wel: het zit achter een betaalmuur).

• 16/06/2021 Een tiental organisaties, waartoe ook STAN behoort, organiseert een actie op sociale media onder de noemer #genoeggewacht waarin ze de Vlaamse regering oproepen om de 20.000 mensen op de wachtlijst niet in de kou te laten staan. Je vindt hier de link naar onze Facebookpagina.

• 10/06/2021 De Standaard publiceert een artikel over de stijgende cijfers op de wachtlijsten. Lees hier het artikel.

• 10/06/2021 Terzake wijdt een item aan het zorgbudget en de wachtlijsten. Joke Mariman (die samen met 1802 op de wachtlijst Prior 1 staat) en Eddy Schelfhout (samen met meer dan 11000 mensen op Prior 3) getuigen over het totale gebrek aan perspectief. Bekijk hier de reportage. 

 • 09/06/2021 Ondanks extra budget blijven de wachtlijsten voor mensen met een beperking stijgen. Dat blijkt uit het jaarverslag van het VAPH dat je hier kan lezen.

 • 09/06/2021 Mensenrechtenorganisatie GRIP wil samen met Progress Lawyers Network naar de Raad van State trekken omdat de Vlaamse Regering de rechten schendt van een groep mensen met een handicap op de wachtlijst voor een Persoonsvolgend Budget (PVB). Lees hier het artikel in De Wereld Morgen.

• 03/06/2021 De Panoreportage 'Wachten op zorg' die journaliste Goedele Devroy vorig jaar maakte, wint een belangrijke persprijs. Lees hier meer.

• 01/06/2021 Een tiental middenveldorganisatie waartoe ook STAN behoort, schrijven een gezamenlijk persbericht waarin ze het gebrek aan een toekomstplan inzake de wachtlijsten en de beloofde budgetten aankaarten. Lees hier het artikel in het Nieuwsblad.

• Lees ook de analyse en de aanbevelingen hierover in het opiniestuk van STAN-coördinator Dries Fonteyn op onze website.

 

Over het buitengewoon onderwijs

• 16/06/2021 In het programma 'De Ochtend' getuigt een leerkracht uit het reguliere onderwijs dat ze kinderen in haar klas heeft die het moeilijk hebben, maar voor wie geen plaats meer is in het buitengewoon onderwijs. "We doen ons best om deze kinderen te helpen, maar soms is dat niet mogelijk" zegt ze. Beluister hier het interview.

• 15/06/2021 Terzake bericht over het 'Nijpend plaatsgebrek in het buitengewoon onderwijs'. Lees en herbekijk de uitzending hier.

• 10/06/2021 Thuisbegeleidingsdienst Kadodder illustreert het schrijnend tekort aan plaatsen in het buitengewoon onderwijs met concrete cijfers. Je kan hun open brief downloaden via deze link.

• 08/06/2021 De Gentse vzw Konekt wil met de campagne #tismaarda bedrijven over de streep trekken om ook mensen met een verstandelijke beperking aan te werven. Hier lees je er meer over.

 • 03/06/2021 Geen plaats meer in het buitengewoon onderwijs. Het filmpje waarin een moeder de problematiek schetst, gaat viraal. Lees hier het artikel uit het Nieuwsblad (en bekijk het filmpje).

Over het inzetten van mensen met een verstandelijke handicap op de arbeidsmarkt

• 03/06/2021 Frederik Wauterickx is eerste werknemer met Down op de reguliere arbeidsmarkt. Lees hier het artikel uit Trends.

En verder...

• 10/06/2021 Tijdschrift rekto:verso wijdt een themanummer over beperking in de kunstwereld en over 'validisme' (oftewel de structurele uitsluiting van mensen met een handicap) in de kunsten. Het nummer werd gecureerd door vier gastredacteurs. Lees meer hier.

• 09/06/2021 Onze G-judoclubs de Buitelaars van STAN Gent-Eeklo en de Juniors van STAN Antwerpen feliciteren wereldkampioen Matthias Casse die zich wereldkampioen judo mag noemen. Lees hier meer. 

• 08/06/2021 Op sociaal.net verschijnt een mooi en warm relaas van hoe men in Italië omgaat met mensen die anders zijn of zich vreemd gedragen. Lees de column hier.

• 03/06/2021 Het reclamefilmpje #AllDreamsAreEqual voor de Special Olympics (2020), waarin STAN-lid Alice de hoofdrol speelt, werd  bekroond met een zilveren CCB-Award ('Creative Club of Belgium'- award, dat zijn de prijzen die de mensen uit de publiciteitswereld jaarlijks uitreiken). Bekijk het filmpje hier.

 

Reacties

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd