2 december 2021 om 15:01 - door Nica Broucke - 3 reacties

Brief - Wanneer klaarheid over de toegekende ondersteuning?

Wie een budget toegekend kreeg in PG3 (prioriteitengroep 3) heeft komende maanden kans om een VAPH brief en enkele bezoeken te krijgen om na te gaan of de zorgvraag nog gebleven is. Johan Decruyenaere, bestuurslid van STAN, pleit voor een open en transparant welzijnsbeleid voor al wie wacht op korte en lange termijn, begrijpbaar voor iedereen.

11.000 gehandicapten hebben geen enkel perspectief wanneer en of ze ooit in aanmerking  komen voor het hen toegekende budget.

Onze overheid erkent wel hun nood aan ondersteuning maar voorziet geen geld voor iedereen. Prioriteitengroep 3  is intussen 5 jaar geworden na het afschaffen van de CRZ wachtlijsten. Zij kregen de laagste prioriteit.

Onze overheid zit ermee verveeld en wil iets doen, liefst zonder hen een cent te geven. Wel 500 000€ voor de administratie van een proefproject om 1200 gehandicapten uit groep 3 af te leiden naar andere vormen van ondersteuning.

Verschillende nota’s werden daarvoor al op hoog niveau besproken en opgemaakt. Nu worden mensen bevraagd wat ze eigenlijk willen. Want het is intussen lang geleden dat hun ondersteuningsvraag werd opgemaakt of overgezet uit een vorige wachtlijst en die zou wel eens kunnen veranderd zijn onder het lange wachten – door overlijdens is hun aantal al verminderd! 

Wie een budget toegekend kreeg in PG3 (prioriteitengroep3) heeft komende maanden kans om een VAPH brief en enkele bezoeken te krijgen om na te gaan of de zorgvraag nog gebleven is en eventueel niet via andere kanalen kan ondersteund worden, zonder budget. Waarom niet allen zelf de zorgvraag met hulp opnieuw formuleren indien nodig?

Vijf jaar na het invoeren van het persoonsvolgend budget mag het tijd zijn om niet enkel de zorgvragen van wie wacht te actualiseren en links en rechts een proefproject te lanceren maar vooral om al wie wacht op zijn beloofd budget eens klaarheid te geven over de toegekende ondersteuning. Een open en transparant welzijnsbeleid op korte en lange termijn, begrijpbaar voor iedereen.

Het zou een mooi eindejaarscadeau zijn van onze minister van welzijn Wouter Beke (CD&V).

Reacties

 1. Pascale BoogaertPascale Boogaert Schreef op 3 december 2021 om 17:22:08

  Het niet hebben van enig perspectief is vreselijk. Wij hebben een zoon met Down syndroom die echt wel nood heeft aan een budget. De aanvraagdatum van zijn budget is 21 januari 2002. Dus bijna 20 jaar geleden. Nu gaat de deur van PG 3 zelfs volledig dicht voor zijn neus. Wij weten niet meer wat te doen.
  Overschakelen naar PG2 betekent immers terug helemaal onderaan starten.

 2. Paul RamanPaul Raman Schreef op 4 december 2021 om 08:54:54

  ter informatie: opgelet .... onze zoon met Down Syndroom is wachtend op een toegekend budget in prioriteitengroep 2 sinds december 2016.
  we vernemen dat ook voor prioriteitengroep 2 de wachttijd dus meer dan 5 jaar is en men ook geen uitkeringen verwacht in de huidige legislatuur van deze regering (info vanuit het VAPH !)

 3. Alois KimpeAlois Kimpe Schreef op 22 december 2021 om 17:26:17

  Voor zowel de situatie van Pascalle haar zoon als deze van Paul schreef ik via verschillende kanalen ook naar Wouter Beke volgende reactie. Jaren hebben mensen in PG02 en PG03 gewacht op budget en begon men stilaan te denken ja nu gaat onze zoon/dochter aan de beurt komen maar met de beslissing te nemen enkel aan PG01 te denken heeft men deze mensen voor jaren achteruit gezet dit is onrechtvaardig en dan allemaal met de verkiezingen al jaren zeggen we gaan de wachtlijsten wegwerken hoe onrechtvaardig is dit allemaal ondertussen kan men voor alles en nog wat geld vinden maar niet voor mensen met beperkingen.Ook onze dochter zit in dezelfde situatie in PG02 en in 2019 zei iemand van VAPH nog ze kan beter vooraan in PG02 staan dan achteraan in PG01.

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd