Nieuws - 19 april 2022 om 16:43 - door Nica Broucke - 0 reacties

Rechtbank fluit VAPH terug: 'Vermindering zorgbudget is onwettig'

'De zorggarantie voor de zwakste groep in onze maatschappij moet volkomen waterdicht zijn,' klinkt het in het arrest.

Arrest: VAPH mag niet overgaan tot vermindering van PVB

Het arbeidshof van Gent heeft bij arrest van 12 april 2022 uitspraak gedaan over de vermindering van het zorgbudget in het kader van de tweede correctiefase. Het arbeidshof volgt in haar argumentatie het standpunt dat de vermindering van het persoonsvolgend budget (PVB) in strijd is met het 'standstill-beginsel' dat bepaald is in artikel 23 van de Grondwet.

Concreet betekent dit dat het arbeidshof beslist heeft dat het VAPH niet mag overgaan tot een vermindering van het persoonsvolgend budget. Het arbeidshof is van oordeel dat de zorggarantie door haar beslissing verschoven werd naar de zorgaanbieders.

'Kwetsbare mensen moeten beschermd worden'

Het arbeidshof oordeelt dat het stapsgewijze afromen van het persoonsvolgend budget gepaard gaat met een vermindering van de kwaliteit van de zorg en ondersteuning die de zorgaanbieder in het verleden heeft kunnen bieden. Het arbeidshof argumenteert verder dat de personen met een handicap die voor zorg en ondersteuning in een zeer sterke mate afhankelijk zijn van de hulp van derden, behoren tot de zwakste groep in onze maatschappij.

In het bijzonder voor deze groep van mensen moet de zorggarantie volkomen waterdicht zijn. Deze mensen moeten er volledig op kunnen rekenen dat eenmaal hen een bepaald niveau van sociale bescherming wordt geboden, hen steeds in alle omstandigheden dezelfde zorg en ondersteuning zal worden geboden.

Dit is dus goed nieuws voor wie zijn PVB verminderd zag. Het arrest kan nu worden ingeroepen om de beslissing van het VAPH te vernietigen. 

Lees hier het artikel dat op vrt.nu verscheen.

En hieronder het artikel in De Standaard.

 

Documenten

Reacties

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd