Algemeen - 15 september 2022 om 10:31 - door Nica Broucke - 0 reacties

Samen streven naar asbestvrije voorzieningen

In heel wat gebouwen in Vlaanderen die vóór 2001 gebouwd zijn, komt asbest voor. Ook in onze zorgvoorzieningen. De OVAM zet de schouders onder de versnelde afbouw van asbest in de zorg. STAN en 8 andere koepelorganisaties uit de zorg,ondersteunen zorgvoorzieningen om hun gebouwen asbestveilig te maken en stelden een protocol 'asbestveilige zorg' op.

Samen streven naar asbestveilige zorgvoorzieningen

In heel wat gebouwen in Vlaanderen die vóór 2001 gebouwd zijn, komt asbest voor. Ook in onze zorgvoorzieningen. De OVAM zet, samen met negen koepelorganisaties uit de zorg de schouders onder de versnelde afbouw van asbest in de zorg. Daartoe werd een sectorprotocol asbestveilige zorg opgesteld.We ondersteunen zorgvoorzieningen om hun gebouwen asbestveilig te maken. 

De Vlaamse Regering wil Vlaanderen tegen 2040 volledig ‘asbestveilig’ maken. Dat betekent dat er enkel nog asbesttoepassingen in goede staat in onze leefomgeving aanwezig mogen zijn en dat al het risicovolle asbest veilig is weggenomen en opgeborgen.

Het actieplan Asbestafbouw streeft ook naar een versnelde verwijdering van asbesthoudende materialen die mogelijk asbestvezels vrijgeven:

  • Tegen 2034 moeten de meest risicovolle asbesttoepassingen worden weggenomen uit Vlaamse gebouwen en woningen. Bijvoorbeeld asbestcementen daken en gevels, en niet-hechtgebonden asbesttoepassingen.
  • Tegen 2040 moeten alle andere asbesttoepassingen in slechte staat verwijderd zijn.

Beide streefdata zijn alvast wettelijk verplicht voor publieke gebouwen, de overheid heeft hier immers een voorbeeldfunctie.

Wil je je zorgvoorziening nu al asbestveilig maken? Meld je dan aan bij de OVAM, zo kan je rekenen op:

  • De actualisatie of verfijning van de asbestinventaris, als dit nodig is
  • Tot 50% ondersteuning voor asbestverwijdering

Wil je meer weten over het asbestvrijmaken van Klik hier voor info over omgaan met asbest. Klik hier voor info over de ondersteuning voor de zorgsector en om aan te melden.

Hieronder vind je de pdf-versie van het protocol.

 

Documenten

Reacties

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd