Nieuws - 7 december 2022 om 13:56 - door Lies Van Urk - 0 reacties

Nieuwe noodprocedure PVB voegt maatschappelijke noodzaak en noodsituatie samen

Vanaf 1 februari 2023 verandert de procedure voor de aanvraag van een persoonsvolgend budget uit maatschappelijke noodzaak.

Bij maatschappelijke noodzaak gaat het voornamelijk over situaties van ernstig lichamelijk, psychisch, emotioneel of seksueel misbruik of verwaarlozing van de persoon met een handicap door personen uit het netwerk. Als de persoon met een handicap zich in zo'n situatie bevindt, kan er bij een aanvraag voor een persoonsvolgend budget gevraagd worden of eveneens de maatschappelijke noodzaak vastgesteld kan worden. Vervolgens doorloop je de volledige procedure en doet de Vlaamse Toeleidings Commissie (VTC) een uitspraak over je aanvraag en dus ook over de maatschappelijke noodzaak.

Na het kritisch bekijken van deze procedure kwamen de volgende knelpunten naar voren:

  • Het duurt veel te lang voordat je het budget krijgt na de aanvraag.
  • Het budget is onvoldoende afgestemd op de toekomstige verandering van vraag en noden van de persoon met een handicap.
  • Personen zonder netwerk komen niet in aanmerking voor automatische toekenning van een budget uit maatschappelijke noodzaak (of door een noodsituatie), aangezien ze niet aan de voorwaarden voldoen.

Wat gaat er veranderen?

  1. De procedures voor maatschappelijke noodzaak en noodsituatie worden samengevoegd en de naam wijzigt in Noodprocedure.
  2. De doelgroep wordt uitgebreid met personen die zichzelf ernstig verwaarlozen, omdat ze sinds langere tijd geen sociaal netwerk hebben dat zorg en ondersteuning kan bieden.

Het VAPH beoordeelt je aanvraag voor een noodprocedure. Bij goedkeuring krijg je een tijdelijk budget voor een periode van 6 maanden. Wil je na deze 6 maanden nog steeds gebruik blijven maken van de VAPH-ondersteuning, dan kun je een aanvraag indienen voor een PVB na een noodprocedure.

Na de goedkeuring van het PVB na een noodprocedure heb je 12 maanden de tijd om je aanvraag volledig te maken met een ondersteuningsplan (OP) PVB en een zorgzwaarte-instrument (ZZI). Doe dat tijdig, zodat het definitieve budget goed aansluit op (de verlenging van) het tijdelijke PVB, ongeacht de behandelingstermijn van het dossier door het VAPH.

Aanvragen voor het tijdelijke PVB via de noodprocedure kunnen vanaf 1 februari 2023 ingediend worden via het papieren aanvraagformulier op de website (op termijn wordt het ook mogelijk om dat via een invulformulier in het e-loket mijnvaph.be te doen).

Binnenkort volgt er meer informatie voor gebruikers. STAN houdt je op de hoogte.

Reacties

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd