FAQ - 2 februari 2023 om 09:00 - door Lies Van Urk - 0 reacties

Waar vind ik een adempauze?

Wanneer je als ouder/mantelzorger even op de pauzeknop wilt duwen, gaat dat niet zo makkelijk. De zorg voor je kind met een handicap gaat evengoed onverminderd door.

Op zulke momenten is het mogelijk om de zorg tijdelijk te laten overnemen door anderen, dit noemen we respijtzorg. Dit kan op verschillende manieren ingevuld worden. Je kind kan bijvoorbeeld worden opgevangen in een huiselijke omgeving, aangepast aan zijn/haar specifieke noden en met uitgebreide medische zorg voorhanden. De dienst maatschappelijk werk van je ziekenfonds kan je meer informatie en advies hierover geven. In deze brochure van de Koning Boudewijn Stichting vind je adressen van organisaties die respijt-oplossingen aanbieden in Vlaanderen en Brussel.

Een andere vorm van respijt biedt Casa Clara. Ouders, brussen en families van kinderen met een handicap kunnen hier terecht voor een ontspannen dag, inclusief massage of leuke workshops.

Het is ook mogelijk om pleegzorg in te schakelen, wanneer je als ouders af en toe even ontlast wilt worden. Je kunt dan ondersteuning krijgen van een pleeggezin. Je kind kan bijvoorbeeld af en toe naar een logeergezin gaan om daar gewoon mee te draaien in het gezin en samen activiteiten te doen. Op de website van Pleegzorg Vlaanderen vind je meer informatie.

Reacties

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd