Nieuws - 20 december 2023 om 09:00 - door Sofie Leconte - 7 reacties

Parkeren als persoon met een handicap in het bezit van een parkeerkaart

Richting één parkeeroplossing voor heel België voor personen met een handicap

Onterechte boetes en fraude
Wanneer personen met een handicap vandaag de dag beschikken over een parkeerkaart, is deze kaart niet digitaal en ook niet gekoppeld aan een nummerplaat. Dit brengt helaas het volgende probleem met zich mee. Het controleren of een wagen al dan niet gereglementeerd geparkeerd staat, gebeurt in steeds meer steden in België digitaal. De parkeerkaarten voor personen met een handicap die in de wagen ligt worden niet gedetecteerd door de scan car. Dit zorgt bijgevolg voor onterechte boetes

Naast de onterechte boetes, is er ook sprake van fraude. Om dit tegen te gaan, werd de Handy2Park applicatie ontwikkeld. Helaas bleek dit niet afdoende te zijn aangezien er kopieën van parkeerkaarten circuleerden. 

Eén systeem voor heel België
Om deze problemen weg te werken, wordt er naar een eenvormige oplossing voor heel België gezocht en dit in de vorm van een digitale applicatie.  
Dit nieuwe systeem zou bestaan uit twee elementen, één centraal register met parkeerrechten en één digitale applicatie.

Wat zal dit betekenen voor de gebruiker van de parkeerkaart?
De houder van een parkeerkaart zal zich eenmalig moeten registreren op het nieuwe platform. En dus niet meer op verschillende platformen in functie van de gemeente waar hij zich wenst te parkeren. Daarnaast zal hij zijn kaart moeten koppelen aan één nummerplaat. Dit platform zal toegankelijk zijn voor alle steden en gemeenten die zich hebben aangesloten bij het systeem. 

Let wel: Je zal jouw parkeerkaart niet tegelijkertijd aan meerdere nummerplaten kunnen koppelen. Rijd je af en toe met iemand anders mee? Dan zal je telkens opnieuw de nummerplaat moeten wijzigen in het systeem. Er kan slechts één nummerplaat met de keer gekoppeld zijn.

Tijdlijn
De applicatie is momenteel nog in volle ontwikkeling en zal nog moeten getest worden bij gebruikers vooraleer het effectief in dienst wordt genomen. 

  • Eind 2023, begin 2024 wordt dit nieuwe systeem aangekondigd bij alle Belgische steden en gemeenten. Ze worden uitgenodigd om zich aan te sluiten.
  • Midden 2024 zouden de informatica-ontwikkelingen op zijn einde moeten lopen. 
  • In de zomer van 2024 wordt de applicatie uitgetest door potentiële gebruikers. 
  • In het najaar van 2024 wordt de indienststelling uitgetest in twee steden.  

Reacties

  1. Cousserier ChristelCousserier Christel Schreef op 21 december 2023 om 13:06:41

    Deze maatregel is niet interessant voor ouders welke gescheiden zijn. Er zouden toch twee nummerplaten moeten kunnen gekoppeld worden aan de parkeerkaart. Elke keer die nummerplaat wijzigen zal omslachtig zijn. Dit is niet zomaar eens meerijden met iemand anders.

  2. SysmansSysmans Schreef op 25 december 2023 om 22:48:32

    Zeer blij met een eenvormig systeem. Sommige steden verplichten het registreren, maar als je niet op de hoogte bent riskeer je een boete. Het VAPH kon geen lijst doorgeven van steden of gemeenten waar registreren nodig is . Een registratie duurt ook wel even en er moeten verschillende documenten worden doorgegeven. Dus ja zeker voorstander van een eenmalige registratie.

  3. de.nies.victorde.nies.victor Schreef op 11 januari 2024 om 18:19:33

    zorg dat de kaart niet gecopigeert kan worden door refleterende zaken te gebruiken
    dan kan men deze kaart zonder ropslomp op alle voortuigen gebruiken ook als men maar eenmaal met iemand meerijd
    geldigheid kan men nu ook keuren door kaart nr integeven zie in mechelen door paarkeerwachters

  4. Laure SoensLaure Soens Schreef op 11 januari 2024 om 19:06:13

    Hebben ze bij de ontwikkeling van software ook rekening gehouden met mensen die een deelwagen gebruiken. Een deelwagen gebruiken wil zeggen frequent een andere wagen met een andere nummerplaat. Het gaat dus niet om 1 of 2 nummerplaten maar om meerdere.. De nummerplaat ken je pas op het moment van de reservatie van een wagen. De wagen staat dus ook niet op uw eigen naam.

  5. Cordie gretaCordie greta Schreef op 11 januari 2024 om 20:09:58

    Sluit mij aan bij reactie 3 :indien de mogelijkheid er is het copieeren on mogelijk te maken schijnt het voor mij gebruiks gemakkelijker te zijn de kaart verder te gebruiken zoals het momenteel is,de kaart blijft bij de persoon op wiens naam de kaart is verkregen welk de nummerplaat ook moge zijn.
    Geachte groeten

  6. Ludovicus VerhavertLudovicus Verhavert Schreef op 11 januari 2024 om 21:41:20

    Ik sluit me aan bij reactie 1 .

  7. Allard ClaessensAllard Claessens Schreef op 15 januari 2024 om 15:19:17

    Als we de persoon met de beperking ongelimiteerd mobiliteit willen aanbieden, dan is de koppeling aan één nummerplaat een nog grotere beperking. Het gaat immers om de persoon, en niet om het vervoermiddel! Is het niet aan het controlesysteem om zich aan te passen, dan de personen met beperkte mobiliteit en hun eventuele begeleidende bestuurders?

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd