« Terug

Onderzoek persoonsgerichte zorg voor personen met ernstig meervoudige beperking

vrijdag 08 juli 2022

Sanne Nieuwenhuis, doctoraatsstudent aan de onderzoekeenheid Gezins- en Orthopedagogiek van de KU Leuven, wil de persoonsgerichte zorg aan mensen met ernstig meervoudige beperking (EMB) verbeteren door te kijken naar de uniekheid van een persoon. Het uiteindelijke doel is om een ‘toolkit’ te ontwerpen om de persoonsgerichte zorg nog beter te maken.

Sanne zoekt deelnemers die mee willen werken aan haar onderzoek, genaamd BLINK, waarin persoonsgerichte ondersteuning centraal staat. Om goede persoonsgerichte zorg te leveren, moeten wij weten wie een persoon is en wat deze persoon uniek maakt, ook wel ‘personhood’ genoemd.Het doel van het onderzoek is om erachter te komen hoe je dit in beeld brengt bij mensen met ernstige meervoudige beperkingen, die het zelf niet verbaal kunnen uitdrukken. In een latere fase zal dat gebruikt worden om methoden en strategieën te ontwikkelen die kunnen ingezet worden in persoonsgerichte zorg.

Wat kun je verwachten tijdens het onderzoek?

Het onderzoek bestaat uit twee delen:
1. Een online focusgroep, waarin uitspraken worden verzameld over wat een persoon met EMB tot een uniek persoon maakt. Dit duurt 60-90 minuten.

2. Een huiswerkopdracht, waarin de uitspraken geprioriteerd en gegroepeerd worden. Dit duurt 30 minuten en is zelf in te plannen.

Voor het onderzoek krijg je een korte vragenlijst en een formulier met de geïnformeerde toestemming toegstuurd. De privacy-richtlijnen worden gerespecteerd en er wordt vertrouwelijk omgegaan met alle gegevens uit deze studie. Deze studie is goedgekeurd door Sociaal-Maatschappelijke Ethische Commissie van KU Leuven. Aan het eind van deze studie worden de resultaten terug gekoppeld via de mail en een online presentatie.


Interesse? Neem contact op met:

Sanne Nieuwenhuis, PhD-student

KU Leuven, OE Gezins- en Orthopedagogiek

Leopold Vanderkelenstraat 32

3000 Leuven -
sanne.nieuwenhuis@kuleuven.be

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Flyer - EMB - Familie.pdf76,6 kBapplication/pdfdownload

Deel dit bericht:

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

STAN informeert je snel en helder over verstandelijke handicap, veranderingen in het beleid en activiteiten in Vlaanderen. Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan meteen in voor onze nieuwsbrief.