Andere - 2 maart 2021 om 10:42 - 0 reacties

Vrijwilliger in de kijker: Fanny Meyers

Maak kennis met STAN-vrijwilliger Fanny Meyers uit Brugge: 'Je krijgt zoveel positieve energie terug'

STAN steunt op een stevige basis van enthousiaste vrijwilligers: een van hen is Fanny Meyers uit Brugge. Deze moeder van 3 is sinds 2013 actief bij STAN Brugge-Oostende.

STAN: Hoe en wanneer ben je bij STAN terecht gekomen?

Fanny Meyers: “Ik was op zoek naar danslessen voor Emma, onze dochter met een verstandelijke handicap en ASS - 2004°. Op een dag raakte ik aan de praat met een mama die een dochter heeft met het syndroom van Down en die vertelde me over ‘Inclusie Vlaanderen’ (dat is de vorige naam van STAN – red.). Ik ben toen in contact genomen met onze secretaris Annick Schneider die verantwoordelijk is voor Het Swingpaleis. Dat is een dansgroep voor jongeren en volwassenen  die al bijna 18 jaar bestaat. We komen eens per maand samen om een choreografie aan te leren (ook online – red.). Ik ben lid geworden en werd meteen ook als bestuurslid gevraagd. Ik wist niet dat het zoveel werk zou zijn (lacht), onze groep telt 143 leden. Maar ik ben natuurlijk niet alleen, we hebben een heel team van vrijwilligers. “

Waarom is het leuk om vrijwilliger van STAN te zijn? Wat haal je er voor jezelf uit?

“Ik werd vrijwilliger voor mijn eigen kind, maar niet veel later word je vrijwilliger voor de kinderen van iedereen. De dankbaarheid van onze leden is groot en dat is de reden waarom je het doet, je krijgt zoveel terug. Natuurlijk vraagt het ook heel wat energie, daarom is het cruciaal om samen sterk te staan en samen te werken, een band op te bouwen met de (andere) vrijwilligers. Ik zeg het nogmaals: de positieve energie die je terugkrijgt is enorm. Net als de (h)eerlijke dankbaarheid die je krijgt van onze gasten.”

Wat zou je, gesteld dat je geen budgettaire beperkingen hebt, graag nog eens willen organiseren bij STAN Brugge?

“Ik droom van een eigen lokaal waar ruimte is om ateliers op te starten, om te dansen en toneel te spelen, te vergaderen en ouders te ontvangen. Kortom, een plek die van ons is waar je materiaal kan achterlaten en ordenen, want je verzamelt zoveel door de jaren heen.

Persoonlijk droom ik van een eigen vierkanthoeve of zo, waar ik kinderen en jong- volwassenen kan ontvangen en hen een leuke tijd geven. Ik zou ook graag een eigen mini-voorziening opstarten, waar mijn kind en de kinderen van andere mensen zich veilig en gelukkig kunnen voelen. Zonder dat de ouders zich moeten druk maken of ze wel genoeg budget zullen hebben. Want je wilt maar één ding en dat is dat je kind(eren) gelukkig is (zijn).”

Sinds 'Down the  road' maakt het grote publiek kennis met de uitzonderlijke kwaliteiten van mensen met een verstandelijke handicap. Wat is de belangrijkste les die jij van hen hebt geleerd?

“Eerlijkheid, oprechtheid… er is zoveel dat we van hen kunnen leren, maar dat vraagt tijd en dat is iets wat de maatschappij niet langer heeft. Maar ze hebben zoveel te zeggen en niemand hoort hen. Je moet luisteren naar hen, kijk naar hen en leer van hen.”

Stel dat je aan politieke besluitvorming zou kunnen doen. Welke maatregel zou jij dan onmiddellijk invoeren?

“Ik zou meteen het budget van iedereen goedkeuren of minstens de weg om iets goed te keuren of aan te vragen, flink inkorten. Waarom wordt het ons zo moeilijk gemaakt? Ik pleit ook voor een ander systeem dat de punten toekent voor verhoogd kindergeld, want nu is dat met de natte vinger en verloopt het helemaal niet eerlijk. Te veel om op te noemen: er zitten zoveel gaten in het systeem.”

STAN dankt al zijn vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor mensen met een verstandelijke handicap, zowel in de 14 lokale groepen van Zuid-West-Vlaanderen tot Antwerpen (contacteer hen hier) als in de overkoepelende organisatie in Brussel. Zonder hen zou de vlotte werking van onze vzw een stuk moeizamer verlopen.

Hierboven lees je een ingekorte versie van het interview dat in het STAN-magazine van september 2020 verscheen. STAN-leden krijgen het magazine elke 3 maanden in de bus en genieten van tal andere voordelen. Ook lid worden? Klik dan hier.

Wil je de nieuwsbrief van STAN ontvangen? Schrijf je dan hier in. 

Reacties

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

Lees ook

  1. 15 januari 2024

    Film 'Dag Ma' nu te zien op vrt max

    Andere Brugge-Oostende Gent-Eeklo
  2. 16 oktober 2023

    G-sport in Vlaanderen: neem deel aan de enqûete

    Andere
  3. 20 september 2023

    AFGELAST! Familiedag bij ABC in Brussel!

    Andere Antwerpen Brugge-Oostende Gent-Eeklo Limburg Klein-Brabant Midden-Brabant-Leuven Zuid-Oost-Vlaanderen Pajottenland Tienen Waasland Westhoek Zuid-West-Vlaanderen Noord-West-Brabant

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

STAN informeert je snel en helder over verstandelijke handicap, veranderingen in het beleid en activiteiten in Vlaanderen. Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan meteen in voor onze nieuwsbrief.