FAQ - 22 september 2022 om 09:00 - 0 reacties

Wie kan bewindvoerder zijn als ik het zelf niet meer kan?

Als ouder kun je bewindvoerder zijn van je kind met een handicap. Wat als je dit niet meer kunt?

Wanneer je niet langer bewindvoerder kunt of wilt zijn, kun je het bewind niet zomaar overdragen aan iemand anders. Je stuurt een brief aan de vrederechter waarin je aangeeft dat je jouw taak wilt neerleggen. Je kunt ook een eventuele opvolger al noemen.

Sommige ouders vragen hun andere zoon of dochter om de bewindvoering over hun broer/zus met aan handicap over te nemen. Het kan ook een ander familielid zijn of iemand anders die dicht bij de beschermde persoon staat.

Andere opties zijn een professioneel of vrijwillig bewindvoerder aan te stellen. Een professioneel bewindvoerder is meestal een advocaat die over meerdere beschermde personen tegelijk bewindvoerder is. Een vrijwillig bewindvoerder neemt deze taak op zich uit sociale bewogenheid. Vrijwillige bewindvoerders worden opgeleid en gecoacht door Similes vzw.

Als de bewindvoerder overlijdt eindigt de bewindvoering niet. De taak van een bewindvoerder is een persoonlijke opdracht en gaat niet automatisch over op de erfgenamen. In dat geval moet de vrederechter op de hoogte gebracht worden van het overlijden en zal hij/zij alle betrokkenen horen en overgaan tot de aanstelling van een nieuwe bewindvoerder.

Tip: Stel een voorkeursverklaring tot aanwijzing van een opvolger als bewindvoerder op. Hierin kun je aangeven aan welke persoon je de voorkeur geeft om jou na je overlijden te vervangen.

Meer informatie over bewindvoering.

Reacties

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

Lees ook

 1. 20 september 2023

  Ik wil een huis kopen voor mijn kind: wat zijn de (financiële) gevolgen?

  FAQ Alleen wonen Integratietegemoetkoming (IT) Inkomensvervangende Tegemoetkoming (IVT)
 2. 23 mei 2023

  BOB of Ondersteuningstoeslag - waar heb ik recht op?

  FAQ
 3. 9 maart 2023

  Wat is de ondersteuningstoeslag?

  FAQ

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

STAN informeert je snel en helder over verstandelijke handicap, veranderingen in het beleid en activiteiten in Vlaanderen. Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan meteen in voor onze nieuwsbrief.