GiPSo - 26 september 2022 om 15:47 - 0 reacties

'Wijzersterk' dagproject voor bijzondere jongeren

STAN sprak met Daniël De Winter, een van de bezielers van het dagbestedingsproject in OLV Waver

Hoe geef je je schoolverlater een zinvolle dagbesteding? Het is een vraag die menig ouder van een kind met een beperking bezighoudt. De idee voor Wijzersterk kiemde aan de schoolpoort en bij de G-sport. 5 jaar later is de droom om leuke en leerrijke activiteiten op maat van een tiental bijzondere jongeren (en 1 Gerda) aan te bieden een feit.

Reportage

STAN trok naar Onze-Lieve-Vrouw-Waver en sprak met Daniël De Winter, (een van de) bezieler(s) van het dagbestedingsproject Wijzersterk 

‘Bijzondere mensen hun plekje in de wereld geven’

Het is een van de warmste dagen van de zomer, maar daar lijken Marnick (29) en Thomas (26) niet veel last van te hebben. Buiten het clublokaal van KSK Wavria proberen de twee met waterpistolen een toren van bekertjes omver te schieten.

Met collega Lies, installeren wij ons aan een tafeltje in de schaduw en laten Daniël De Winter, een van de initiatiefnemers en bestuurder van het eerste uur aan het woord.

Wijzersterk Marnick en Thomas-1

Marnick en Thomas spelen watersspelletjes op een van de warmste dagen van het jaar

Grote zus Gerda en bioboer Heidi

Er zijn 13 cliënten bij Wijzersterk, 11 mannen en 2 vrouwen, allen tussen de 19 en 29 jaar oud. “Met uitzondering van Gerda, die is 61 maar het klinkt wonderwel met de jongeren”, zegt Daniël, “Zij is een buurvrouw van een van onze bestuursleden, ze woonde thuis onder de hoede van haar zus, maar sinds een par jaar komt ze 3 halve dagen per week naar onze dagwerking. Ze is hier heel gelukkig.”

Het groepje wordt door een team van 4 vaste personen begeleid, per dag zijn er 2 begeleiders voor evenveel activiteiten.

“De meeste jongeren hebben ASS (Autisme Spectrum Stoornis) en houden van structuur en dus is het belangrijk dat ze steeds dezelfde gezichten zien,” legt Daniël uit. Vandaag zijn Ellen en Yana van de partij. Ellen is ergo-therapeute en ziet haar werk als een roeping. “Ik vind het heerlijk om mee te helpen zoeken naar oplossingen en niet stil te staan bij de moeilijkheden,” zegt ze. Ortho-pedagoge Yana bleef na haar stage bij de zorgaanbieder Pegode “Plakken in Den Atelier”.

Wijzersterk Pinocchio

Poseren met Pinocchio

“De meeste van onze mensen wonen nog thuis,”gaat Daniël verder, “Overdag komen ze naar hier, van hieruit vertrekken we naar de verschillende activiteiten. Behalve op dinsdag, dan worden ze bij bioboer Heidi verwacht.” Heidi is een van de enthousiaste vrijwilligers die zich voor Wijzersterk engageert. Ze is niet alleen bioboer, maar geeft op vrijdag ook ‘muzische’ vorming aan de gasten. Dat gaat van toneelspelen, zelf muziek maken tot zingen. Heidi is van vele markten thuis: ze heeft een woonwagen die als bakkerij werd ingericht waar ze, met de cliënten, brood en de lekkerste wafeltjes bakt.

Ontstaan

Deze maand zal het 5 jaar zijn dat de vzw Wijzersterk werd opgericht. En dat wordt gevierd: “Het wordt iets speciaals. Op 22 oktober nodigen we iedereen persoonlijk  uit die Wijzersterk heeft gesteund in dit succesverhaal”, zegt Daniël, die nog niet te veel prijs wil geven…

Hoe het allemaal begon, vragen we. Net als bij andere, gelijkaardige (dag-)initiatieven die door GiPSO werden geïnformeerd en begeleid, ontkiemde Wijzersterk aan de schoolpoort of bij sportactiviteiten. “Ouders ontmoetten elkaar tijdens de trainingen van G-voetbal of G-turnen. De meeste jongeren liepen school in het Sint-Janshof in Mechelen. We vroegen ons af waar we met hen, na hun schoolcarrière, terecht zouden kunnen.” Enkele ouders opperden al “Als je iets wil starten, doen we zeker mee…”.

Een en ander raakte in een stroomversnelling tijdens een infodag in Brussel georganiseerd door de Vlaamse Overheid in het kader van Perspectief 2020. Bindkracht en GiPSo namen hier eveneens aan deel. Daniël: “Daarop volgde een sessie bij GiPSo waar we gouden tips kregen. We bezochten ouderprojecten zoals Think-out-of-the-box, De Kompanie,  Casa di Mauro en nog enkele andere. En ja, het idee om zelf een (dagbestedings-)initiatief of te starten kreeg meer en meer vorm. Vier koppels staken de koppen bij mekaar, stelden de statuten op, zochten partners voor gekwalificeerd personeel die onze jongeren zouden begeleiden. Wijzersterk was geboren.”

Op papier lijkt dit een makkelijk parcours, maar in werkelijkheid was het een proces van leren, vallen en opstaan, afwijzingen en veel avond- en weekendwerk. En de tijd drong:

“Toen in september 2017 de eerste lichting jongeren van school kwam, zochten we naar een dagbesteding. We konden onze gasten niet in de steek laten en samen met Pegode met wie we eenzelfde visie en missie deelden, startten we op 1 september 2017 met 3 cliënten en 1 begeleider.” Daniël heeft twee tips voor ouders die het voorbeeld van Wijzersterk willen volgen: “Een: informeer je bij mensen die de sprong al hebben gewaagd en bezoek zoveel mogelijk ouderprojecten. En twee: ga te rade bij GiPSo.”

Op de foto met de voetballers van KV Mechelen

Het kleine groepje kon terecht in het cafetaria van de lokale voetbalploeg, dat in de week leeg stond. In ruil voor wat onderhoud, zoals het schoonmaken van de kleedkamers, het sorteren van leeggoed… werd het lokaal gratis ter beschikking gesteld. Een win-win situatie.

Stapsgewijs groeide het aantal cliënten en boden zich nog meer plaatsen aan waar de gasten welkom waren in ruil voor wat klusjes: Manege Mustang in Duffel, sterrenrestaurant ‘100 pour cent’ waar de gasten in de serre mochten meehelpen, de Gemeente Bonheiden en Sint-Katelijne-Waver enz... Daniël: “Daar helpen we met kleine, administratieve taken zoals het plakken van QR-codes, het verpotten van plantjes, wassen van auto’s, plooien van brieven, het onderhoud van fitnesstoestellen…”

Wijzersterk business KV Mechelen

De Wijzersterkers op de business-seats van KV Mechelen

Het aanbod groeit nog steeds, nu ook kunnen de gasten terecht bij een van de grootste groente leveranciers uit de streek om mee te helpen met het snijden van groenten. “Onze cliënten kiezen zelf aan welke activiteiten ze willen deelnemen”, zegt Yana, “Meestal verdelen we de groep in 2. We kunnen ook terecht bij KV Mechelen en dat vinden onze gasten super en al zeker als ze met de spelers op de foto kunnen. We sorteren het leeggoed, poetsen de stoeltjes, ….”

Groei en toekomst

Niet alleen nemen de activiteiten toe, ook het aantal jongeren dat naar de dagbesteding komt, groeit. “Dankzij het inhaalmanoeuvre van Wouter Beke beschikken nu 9 van de 12 cliënten over een PVB en konden we van 3,5 naar 5 volledige dagen dagbesteding gaan.”

Daniël zou na een lange carrière in de haven, een rustige oude dag kunnen hebben, maar zo zit hij niet in elkaar. “Ik steek zo’n 30 à 60 uur per week in Wijzersterk. Er zijn 24 uur in een dag en slapen doe ik wel ’s nachts,” lacht hij. Hij gaat ook vaak de hort op om over Wijzersterk te vertellen. Samen met de andere bestuursleden gaan we op zoek naar de broodnodige sponsors. Wij organiseren ook info-momenten rond bepaalde thema’s zoals recentelijk rond seksualiteit en relaties. Af en toe assisteer ik ouders bij het opstellen van een PVB-dossier, vervoer van zoon/dochter en hun dossier bij de Federale Overheid.

Tijdens de vakanties staan/stonden uitstappen gepland naar Oostende (het zeetje), Brugge (het Dolfinarium) en het Atomium/Mini-Europa in Brussel. Er worden alpaca’s geknuffeld in Leopoldsburg en ‘gesnoezeld’ in ’t Spinneke in Kontich.

Wijzersterk brieven plooien

Brieven plooien, een intensief werkje voor de gemeente

Marnick, komt ons met kletsnatte kleren, vervoegen. Hij is, als zoon van Daniël, de eerste die instapte in Wijzersterk. Nu woont hij nog thuis, maar zus Katrien (36) heeft  een zolderverdieping voor hem klaar, zodat hij daar later zijn eigen stek krijgt. Voor de andere gasten wordt er gekeken naar mogelijkheden van begeleid wonen in de omgeving.

Fondsenwerving

De vzw groeit en heeft daarvoor fondsen nodig. Er wordt sterk ingezet op sponsoring, daarnaast brengen de jaarlijkse pizzaverkoop waar maar liefst 1000 pizza’s worden bezorgd, de spaghetti-avonden (1 weekend per jaar) en de jaarmarkten waar de zelfgemaakte confituur vlotjes van eigenaar wisselt, een stevige duit in het zakje.

Vijf jaar nadat het zaadje voor Wijzersterk werd geplant, is de vzw goed ingeburgerd in de regio Bonheiden en Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Meer en meer organisaties, waaronder de lokale bibliotheek en het woonzorgcentrum zien de gasten graag komen, meer nog: ze worden geliefd en gewaardeerd.

Wijzersterk brood kneden

Broodje kneden

Momenteel wordt er ‘proefgedraaid’ in een buurtrestaurant in Rijmenam waar de Wijzersterkers op woensdag mee instaan voor het zetten van de tafels, het opdienen, de afwas en het opruimen. Elk nieuw project dat zich aandient, wordt eerst uitgetest en het is belangrijk dat de mensen zelf inspraak hebben en doen wat ze graag doen. Dat is, op het einde van de rit, het allerbelangrijkste en de reden waarom het allemaal begon – en zoals het op de website van Wijzersterk te lezen staat: ‘bijzondere mensen hun plekje in deze wereld geven en ze laten doen wat anderen ook willen, namelijk wonen, werken, genieten van het leven en een eigen toekomst uitbouwen.’ 

Nica Broucke

Info: www.Wijzersterk.be, info@wijzersterk.be. Contact: Daniël De Winter 0496/74 67 43. Zelf een dag- of woonproject starten? GiPSo helpt je op weg. 

Deze reportage verscheen in het herfstnummer van het STAN-Magazine, het ledenblad van Trefpunt STAN vzw. Wil je graag een exemplaar? Mail dan naar nica.broucke@trefpuntstan.be.

Logo GiPSo

Reacties

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

Lees ook

 1. 25 januari 2023

  Bezoek aan bakkersatelier tBruut in het Pajottenland

  Reportage GiPSo Ouderinitiatief
 2. 5 juli 2022

  De Kompanie: een project op maat van de bewoners

  GiPSo
 3. 26 april 2022

  Een inclusieve be-leefboerderij

  GiPSo Waasland

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

STAN informeert je snel en helder over verstandelijke handicap, veranderingen in het beleid en activiteiten in Vlaanderen. Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan meteen in voor onze nieuwsbrief.