FAQ - 16 februari 2023 om 09:00 - 0 reacties

Kan ik zelf een woonproject starten voor mijn kind?

Heel wat ouders hebben de wens om zelf een woonproject te starten voor hun kind met een beperking om op die manier zelf vorm te kunnen geven aan de toekomst van hun kind.

GiPSo vzw (deelwerking van STAN vzw) geeft informatie en advies en biedt daarnaast ondersteuning en coaching aan ouders/ anderen die een kleinschalige woon- of dagbesteding willen opstarten. Ze biedt een gps, neemt niets uit handen, maar laat de ouders zelf het stuur nemen en keuzes maken.

Stappenplan:
 1. Verkennende fase - in deze fase begin je met het delen van je droom. Je zoekt medestanders, personen met een beperking, ouders, die mee willen stappen in het project. Praat met mensen uit je omgeving over je plannen, maak contact met zoveel mogelijk mensen uit het brede netwerk van je zoon/dochter, stel een zoekertje op en verspreid dit via social media, de lokale krant, websites (voorbeeld GiPSo), belangenorganisaties. Ga vervolgens in gesprek met de mensen die echt interesse hebben, maar bedenk van tevoren goed wat je zelf wilt, wat je kind met een handicap nodig heeft.
 2. Conceptuele fase (vorm geven) - de ideeën krijgen vorm en worden in een plan gegoten. Je moet als groep eerst goed weten wat je zoekt, voor je daadwerkelijk op zoek gaat. Praat hier dus voldoende over, deel je verlanglijstjes, stel je solidair op, zet de neuzen in dezelfde richting! Maak samen een eerste ontwerp, een sterke basis die gedeeld wordt door iedereen.
 3. Realisatiefase - in deze fase worden de plannen uitgevoerd. Denk hierbij onder meer aan het verwerven van rechtspersoonlijkheid, de zoektocht naar grond, de zoektocht naar samenwerkingspartners, je financieel plaatje opmaken, fondsenwerving opstarten, … Blijf hierbij de neuzen in dezelfde richting zetten en verlies de missie en visie niet uit het oog; een plek creëeren voor personen met een beperking.
 4. Opstartfase - de deuren van het project gaan open, maar dat is niet het eindpunt. Veel praktische zaken moet je nu ten uitvoer brengen, zoals de afspraken met zorgaanbieders. Voor de bewoners zelf is het een grote stap en soms zetten projecten eerst in op dagbesteding en pas later op wonen. Ook het personeel zal een wenperiode nodig hebben en voor de ouders is het belangrijk om de zorg voor hun kind voor een deel los te leren laten.

GiPSo ondersteunt projecten dicht bij de personen met een beperking en met een hoog inclusief karakter. Maak gebruik van het gratis aanbod van een kennismakingsgesprek en infosessies. Voor meer intensieve ondersteuning kun je lid worden.

Lees meer over de kenmerken van een GiPSo-project.

Reacties

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

Lees ook

 1. 20 september 2023

  Ik wil een huis kopen voor mijn kind: wat zijn de (financiële) gevolgen?

  FAQ Alleen wonen Integratietegemoetkoming (IT) Inkomensvervangende Tegemoetkoming (IVT)
 2. 23 mei 2023

  BOB of Ondersteuningstoeslag - waar heb ik recht op?

  FAQ
 3. 9 maart 2023

  Wat is de ondersteuningstoeslag?

  FAQ

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

STAN informeert je snel en helder over verstandelijke handicap, veranderingen in het beleid en activiteiten in Vlaanderen. Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan meteen in voor onze nieuwsbrief.