Informatie - 31 januari 2024 om 08:47 - 0 reacties

Gunstmaatregel rond combinatie persoonlijke-assistentiebudget en ondersteuning door een multifunctioneel centrum

Je kan een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) combineren met dagopvang in een multifunctioneel centrum (MFC). Wanneer je dit doet, wordt jouw PAB wel aangepast.

Maar er is goed nieuws! Vanaf 2024 geldt er een gunstmaatregel: wanneer je in de maanden juli en augustus beiden combineert, wordt jouw PAB niet verlaagd.

Combinatie persoonlijke-assistentiebudget (PAB) en dagopvang in een Multifunctioneel Centrum (MFC)

Wanneer je een PAB hebt, kan je dit combineren met dagopvang in een MFC, erkend door het VAPH. Wanneer je beiden combineert wordt jouw PAB weliswaar aangepast. Hierbij wordt rekening gehouden met het aantal dagen dat je gebruikmaakt van het MFC. Wanneer je beiden combineert, ben je verplicht om dit te laten weten aan het team Budgetbesteding van het VAPH. Dit doe je via het officiële formulier van het VAPH. Elke wijziging van minstens vier opeenvolgende weken moet je doorgeven. Kortere wijzigingen hoef je niet door te geven. Deze hebben namelijk geen invloed op de hoogte van jouw PAB. Het werken met een gemiddelde is niet toegestaan.

Gunstmaatregel voor de zomermaanden - wat verandert er?

Voor het combineren tijdens de zomermaanden juli en augustus geldt er vanaf budgetjaar 2024 een gunstmaatregel.

Wanneer je vanaf 2024 jouw PAB combineert met dagopvang in een MFC tijdens de zomermaanden juli en augustus, registreert het VAPH dit als 0 dagdelen combinatie. Dit zal ook het geval zijn wanneer u tijdens die maanden gebruikmaakt van dagopvang in het MFC via bijvoorbeeld de vakantie-opvang. Deze maatregel is ook van toepassing wanneer je elke dag naar de dagopvang zou gaan tijdens de maanden juli en augustus.

Klik hier voor meer informatie op de website van het VAPH.

Reacties

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

Lees ook

 1. 9 april 2024

  Vraag het aan Sofie - Waar kan ik als persoon met een verstandelijke beperking mensen ontmoeten?

  Informatie Antwerpen Brugge-Oostende Gent-Eeklo Limburg Klein-Brabant Midden-Brabant-Leuven Zuid-Oost-Vlaanderen Pajottenland Tienen Waasland Westhoek Zuid-West-Vlaanderen Noord-West-Brabant
 2. 8 april 2024

  Interview met Steven De Weirdt van Aditi vzw

  Informatie
 3. 21 november 2022

  Arbeidsrechtbank Kortrijk vernietigt vermindering van budget

  Informatie Antwerpen Brugge-Oostende Gent-Eeklo Limburg Klein-Brabant Midden-Brabant-Leuven Zuid-Oost-Vlaanderen Pajottenland Tienen Waasland Westhoek Zuid-West-Vlaanderen Noord-West-Brabant Rechtstreeks Toegankelijke Hulp Persoonsvolgend Budget (PVB) Persoonlijke-assistentie Budget (PAB) Integratietegemoetkoming (IT) Inkomensvervangende Tegemoetkoming (IVT) Wachtlijsten

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

STAN informeert je snel en helder over verstandelijke handicap, veranderingen in het beleid en activiteiten in Vlaanderen. Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan meteen in voor onze nieuwsbrief.