Webinar bewind & volmacht

Op 22 mei organiseren we een webinar over bewindvoering en zorgvolmachten.

Zodra iemand 18 jaar wordt, is deze persoon meerderjarig. Op burgerrechtelijk gebied brengt dit allerlei rechten en plichten met zich mee. Personen met een verstandelijke handicap zijn niet altijd in staat om (volledig) zelf beslissingen te nemen, bijvoorbeeld wat betreft hun persoon of geldzaken. In die gevallen kan het waardevol zijn om na te denken over bewindvoering of een zorgvolmacht. 

De bewindvoering is een maatregel die in de plaats gekomen is van de vroegere verlengde minderjarigheid en voorlopige bewindvoering. Het is een juridische beschermingsmaatregel, met tussenkomst van de vrederechter, die geheel is afgestemd op de persoon met een handicap. De vrederechter bekijkt wat de persoon wel en niet kan. Voor de zaken die de persoon niet zelf kan, wordt een bewindvoerder aangesteld. Een zorgvolmacht is een regeling zonder tussenkomst van de rechter, waar in sommige gevallen wel een notaris bij betrokken kan worden.

Hierover organiseren wij op 22 mei, om 19:00 een webinar met vrederechter Helen Vanden Berghe en Kristof Delobelle van Lemon Consult, in samenwerking met Fovig en Zoom vzw.

Als je je aanmeldt zul je op voorhand een link en instructies ontvangen om het webinar mee te volgen. We zullen ingaan op vragen over de verschillen tussen zorgvolmacht en bewindvoering, belangrijke overwegingen bij het kiezen voor familialeprofessionele en vrijwillige bewindvoerders overlopen, en kijken naar de praktische kant van een aanvraag en opvolging.

Bij vragen kun je terecht op de infolijn van Zoom, op 0468 406 606 of
info@zoomvzw.be.

Programma van Webinar bewind & volmacht

Op woensdag 22 mei:
19:00 - 20:30 Webinar bewind en volmacht

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

STAN informeert je snel en helder over verstandelijke handicap, veranderingen in het beleid en activiteiten in Vlaanderen. Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan meteen in voor onze nieuwsbrief.