Informatie - 10 januari 2024 om 09:27 - door Sofie Leconte - 1 reactie

Actualisering persoonsvolgende budgetten vernietigd

De Raad van State oordeelt dat de actualisering van de persoonsvolgende budgetten in strijd is met de Grondwet. 

De actualisering van de persoonsvolgende budgetten is een maatregel uit 2021. Deze maatregel betekende voor duizenden personen een daling van hun budget voor ondersteuning. De vzw Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een handicap (GRIP), een mensenrechtenorganisatie, ging naar de Raad van State samen met een aantal personen met een beperking om deze maatregel aan te vechten.

GRIP kreeg gelijk in de zaak tegen de actualisering van de persoonsvolgende budgetten. Afgelopen maandag, 8 januari, sprak de Raad van State uit dat de actualisering van de persoonsvolgende budgetten in strijd is met de Grondwet.  

Dit betekent dat de Vlaamse regering aan iedereen die door deze maatregel een lager budget kreeg, alsnog het budget moet geven dat hen oorspronkelijk werd toegewezen. En dit met terugwerkende kracht. De regering zal hiervoor middelen moeten vrijmaken. 

Reacties

  1. Nicole BuysseNicole Buysse Schreef op 15 januari 2024 om 17:30:06

    • Veel dank aan de degene die gestreden hebben om de maatregel van 2021 terug te draaien. Laat ons hopen dat minister Crevits dit op een correcte manier laat gebeuren! en er terug niet te veel voorwaarden aan zal koppelen !

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd