4 juni 2021 om 10:22 - door Resonans

Mijn kind wil zelfstandig gaan wonen. Is dat haalbaar?

5 tips van Resonans

Stel je zoon/dochter met een verstandelijke handicap wil graag zelfstandig wonen. Wat zijn zaken om rekening mee te houden? Thuisbegeleidingsdienst Resonans geeft tips en benoemt aandachtspunten.

Ontwerp zonder titel

Motivatie en verwachtingen

Het realiseren van de droom om zelfstandig te wonen, is mede afhankelijk van de verwachtingen die je zoon/dochter heeft. Het beeld dat iemand zelf heeft over zelfstandig wonen kan afwijken van de werkelijkheid. Hoe ziet je zoon/dochter zelf het zelfstandig wonen voor zich? Is hij/zij er mentaal aan toe om alleen te gaan wonen? Durft hij/zij alleen te zijn? Kan hij/zij een probleem oplossen of hulp vragen daarbij?

Cijfer2

Woonwensen

Wat zijn belangrijke woonwensen? Hierbij valt te denken aan de nabijheid van familie, vrienden, supermarkt, openbaar vervoer, sportverenigingen en buurthuizen. Voor sommige mensen is het van belang, dat de buurt rustig is, zonder teveel prikkels/geluiden of dat de woning in een landelijke omgeving staat. Daarnaast wensen wat betreft de manier van wonen, want er bestaan vele vormen. Je kunt bijvoorbeeld zelfstandig in een appartement wonen met hulp op afroep in de buurt, via pleegzorg een regeling treffen met een gastgezin of op het terrein van een voorziening wonen in een eigen studio.

Cijfer3

Zelfredzaamheid

Maak eens een overzicht van wat je zoon of dochter zelf kan en waar hij/zij hulp bij nodig heeft. Hierbij kun je denken aan zelfstandig kunnen koken, de was doen en de strijk, boodschappen doen, maar ook of hij/zij afspraken kan maken en nakomen en of je zoon/dochter hulp zal vragen wanneer dat nodig is. Zijn er daarnaast bepaalde vaardigheden die nu nog missen, maar die wel aangeleerd kunnen worden?

Cijfer4

Netwerk

Hoe ziet het netwerk eruit van je zoon/dochter? Is er een sociaal netwerk? Dat kunnen ouders, broers/zussen of andere familieleden zijn, maar ook vrienden, de sportclub of toneelschool. Is er een professioneel netwerk waarop beroep gedaan kan worden? Tip van STAN: op onze website geven we tips voor het uitbouwen van een sociaal netwerk

Cijfer5

Financiële haalbaarheid

Breng alle mogelijke kosten in kaart o.a. huur of hypotheek, water, elektriciteit/gas, verzekeringen, internet, telefoon, kosten voor eten & kleding, inrichting van de woning, enz. Zijn er aanpassingen nodig aan de woning, zoals een lift of brede deuropeningen? Wat zijn de inkomsten waarmee je zoon/dochter de kosten gaat betalen? Is er een persoonsvolgend budget? Inkomensvervangende en/of integratietegemoetkoming? Is dit voldoende? Tip van STAN: rechtenverkenner.be geeft een overzicht van premies en tegemoetkomingen waar je mogelijk recht op hebt.