Balans in je leven is belangrijk om het vol te houden. Naast de zorg en de drukte van alledag hebben ouders van een kindje met een handicap vaak te maken met veel frustraties, belemmeringen, onzekerheden en hebben ze veel vragen naar de toekomst toe. Dit kan veel emoties oproepen. De behoefte om dan stoom af te blazen kan groot zijn. Iedereen doet dit op zijn of haar eigen manier; een uurtje naar de sportschool, een wandeling door het bos of muziek luisteren… Het vraagt tegelijkertijd ook inspanning om zulke momenten mogelijk te maken, maar bedenk dat het je deugd zal doen om je batterijen weer even op te laden.

Een sociaal netwerk is een groep van mensen om je heen, waarbij je terecht kunt voor een babbel of hulp. Dit is belangrijk, want juist dit netwerk kan extra ondersteuning bieden wanneer je dat nodig hebt. Vaak zijn het de mensen in je directe omgeving, zoals familie, vrienden en buren. Ze kunnen bijvoorbeeld even een boodschap doen of oppassen. Soms heb je echter geen netwerk in de buurt of moet je dat nog opbouwen. Je kunt daarbij ondersteuning krijgen van Lus vzw. Dit is een vrijwilligersorganisatie die familie, buren en kennissen bij elkaar brengt. Op deze manier worden nieuwe, unieke groepen samen gesteld rond mensen.

Een sociaal netwerk kan zelf ook vaak met creatieve oplossingen komen voor bepaalde problemen. Als je het lastig vindt om zelf een bijeenkomst te leiden, waarin je je familie en vrienden betrekt, kun je de hulp inschakelen van Eigen Kracht-conferenties. Een vrijwilliger helpt je om al de belangrijke personen rond jou samen te brengen om een plan uit te werken. In dat plan staat wat de familie, vrienden en buren zelf kunnen doen en waarvoor een beroep zal worden gedaan op hulpverleners. De eigen krachten worden op deze manier zoveel mogelijk ingezet.

Wanneer je graag mensen ontmoet die in een soortgelijke situatie als de jouwe zitten, kun je gebruik maken van lotgenotencontact. De verschillende provinciale groepen van Stan vzw organiseren informatiemomenten en andere activiteiten, waar je elkaar kunt ontmoeten.