Het leven met een (verstandelijke) handicap kan zowel voor de persoon zelf als voor de ouders gevoelens van verlies veroorzaken. Iedere dag word je geconfronteerd met dingen die je niet (meer) kunt. Voor ouders is het vaak het besef dat hun kind bepaalde dingen nooit zal kunnen, bijvoorbeeld naar school gaan of een zelfstandig leven leiden. Deze gevoelens noemen we ook wel levend verlies. Het is een bijzondere vorm van rouw, het gaat om verdriet om een verlies dat nooit eindigt. Je verliest een stuk van jezelf aan een handicap en heel je leven moet je met deze beperkingen zien om te gaan, steeds zijn er weer grenzen waar je tegenaan botst.
Ervaringsverhalen kunnen helpen om je niet alleen te voelen in deze gevoelens. In deze Nederlandse podcastserie gaat het over levend verlies bij ouders van kinderen met ernstige beperkingen. Je kunt je abonneren op deze serie, zodat je elke laatste zondag van de maand een nieuw gesprek kunt beluisteren. Op de website kun je alle voorgaande gesprekken ook herbeluisteren.
Lees ook het interview met Manu Keirse, klinisch psycholoog, doctor in de geneeskunde en specialist op het gebied van rouwverwerking. Hij geeft een uitleg wat levend verlies is en wat het voor mensen betekent.
Bij STAN vinden we het belangrijk dat je je ervaringen kunt delen. Word lid van een lokale groep en ontmoet op die manier andere ouders in je buurt.