De aanvraag van een bewindvoering verloopt in drie stappen:
Stap 1 Het verzoekschrift
De persoon die de bewindvoering aanvraagt, stuurt een verzoekschrift naar het vredegerecht van de verblijfplaats van de te beschermen persoon. De verblijfplaats is de plaats waar de persoon het meest verblijft, deze kan afwijken van de woonplaats (domicilie). Dit verzoekschrift is een document waarin verplichte meldingen moeten staan, je gebruikt hiervoor een model (dit is het voorbeeld van Oost-Vlaanderen, vraag gerust bij je eigen vredegerecht naar het model). Het moet ondertekend worden door alle verzoekers.
Let op: vanaf 1 juni 2021 moet het verzoekschrift digitaal ingevuld en ingediend worden. Lees er alles over in deze infonota en onder het kopje Centraal Register Bescherming Personen, verder op deze pagina.
Stap 2 De bijlagen
Bij het verzoekschrift voeg je een omstandig geneeskundige verklaring (maximaal 15 dagen oud). Deze mag worden ingevuld door de huisarts van de te beschermen persoon, maar niet door de arts van de instelling waar de persoon verblijft. Voor deze verklaring bestaat ook een model, want een eenvoudig doktersbriefje is niet voldoende.
Stap 3 Neerlegging op de griffie van het vredegerecht
Het verzoekschrift en de bijlage bezorg je bij het vredegerecht van de verblijfplaats van de te beschermen persoon. Dit kan per post of je geeft het persoonlijk af op de griffie (dit is de administratieve dienst van de rechtbank). Let op: vanaf 1 juni 2021 moet het verzoekschrift digitaal ingevuld en ingediend worden.
Je betaalt € 20.- voor het indienen van het verzoekschrift. De wachttijd tussen het indienen van het verzoekschrift en het krijgen van een oproep om bij de vrederechter te komen is normaal gezien 8 dagen. Heb je nog niets gehoord na deze 8 dagen, neem dan contact op met de griffie.
Tip: In het boek 100 vragen en antwoorden inzake bewindvoering vind je veel informatie terug rond bewindvoering. Je kan het terugvinden in de boekhandel. Daarnaast biedt de website Helderrecht.be informatie in klare taal.